Παρβοϊός: Τι είναι ιός από τον οποίο πέθανε ένα κοριτσάκι 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη – Συμπτώματα και τρόποι μετάδοσης

15:25 16/5/2024 - Πηγή: InStyle

Σε επιφυλακή και αυξημένη εγρήγορση βρίσκονται οι γιατροί της χώρας για τα συμπτώματα μυοκαρδίτιδας που προκαλούνται από Parvovirus (παρβοϊό). Αφορμή για την επείγουσα ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ήταν ο θάνατος ενός μικρού κοριτσιού μόλις 3,5 ετών, που κατέληξε στη Θεσσαλονίκη, με οξεία μυοκαρδίτιδα έπειτα από λοίμωξη με παρβοϊό. Ανησυχίες προκάλεσε και το γεγονός ότι μετά τον επιδημιολογικό εντοπίστηκαν 11 κρούσματα στον συγκεκριμένο

παιδικό σταθμό της συμπρωτεύουσας.

Παρβοϊός Β19: Πώς εκδηλώνεται – Τα συμπτώματα

Ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19 (Parvovirus B19) είναι ο αιτιολογικός ιός του λοιμώδους ερυθήματος σε παιδιά, ενώ μπορεί να προκαλέσει απλαστικές κρίσεις σε ασθενείς με αναιμία. Είναι γνωστός ως πέμπτη νόσος, μετά τις τέσσερις γνωστές παιδικές ασθένειες (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, οστρακιά). Προσβάλλει κυρίως παιδιά 5-15 ετών και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Αρχίζει με ελαφρύ πυρετό, πονοκέφαλο και γενικά με συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα αυτά περνούν και την 7η με 11 η μέρα εμφανίζεται το εξάνθημα.

Το εξάνθημα έχει έντονο κόκκινο χρώμα, ξεκινά από το πρόσωπο και δίνει την εντύπωση ότι κάποιος χαστούκισε το παιδί στο μάγουλο. Στη συνέχεια επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα.

Οι ενήλικες που έχουν μολυνθεί με παρβοϊό 19 μπορεί να έχουν διαφορετικά συμπτώματα από τα παιδιά. Ο πόνος ή το πρήξιμο στις αρθρώσεις είναι σπάνια συμπτώματα στα παιδιά, αλλά πιο συχνά στους ενήλικες.

Ο ιός μπορεί επίσης να σταματήσει προσωρινά το σώμα από το να παράγει νέα ερυθρά αιμοσφαίρια, οδηγώντας σε αναιμία. Τα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Οι ειδικοί αναφέρουν πώς ο παρβοϊός Β19 εξαπλώνεται μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων, όπως η επαφή με σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα ενός μολυσμένου ατόμου.

Ο πανευρωπαϊκός συναγερμός και η επικινδυνότητα της νόσου

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, πολλές χώρες της Ευρώπης – μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Νορβηγία – αναφέρουν στα τέλη του 2023 και στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αύξηση των περιστατικών πέμπτης νόσου σε παιδιά, με κάποιες από αυτές να δηλώνουν αύξηση στα σοβαρά περιστατικά από λοίμωξη με Parmovirus σε έγκυες, νεογνά και παιδιά καθώς και αύξηση στις ανιχνεύσεις Pervovirus σε δότες αίματος / πλάσματος και ενήλικες.

Τα 2/3 του ενήλικου πληθυσμού αναμένεται να έχουν ανοσία στον Parvovirus λόγω προγενέστερης λοίμωξης που εμφανίζεται συχνά κατά την παιδική ηλικία, ενώ όπως – τονίζεται – συρροές κρουσμάτων καταγράφονται σποραδικά και τοπικές επιδημίες κάθε 4 έως 10 χρόνια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες μπορεί να είναι επίνοσες στον ιό σε ποσοστό έως και 30-40%. Λοιμώξεις με τον Παρβοϊό Β19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγούν σε αποβολές (λοίμωξη στην αρχή της εγκυμοσύνης) και σε σοβαρές εμβρυικές βλάβες (εμβρυϊκός ύδρωπας), σε λοίμωξη στο τέλος της κύησης.

Οι έγκυες συνήθως μολύνονται μέσω οικιακής ή επαγγελματικής έκθεσης και πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης τους από παιδιά ή ενήλικες με λοίμωξη πέμπτης νόσου. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται έγκυες με επαγγέλματα υψηλού κινδύνου (πχ εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, παιδικούς σταθμούς, δάσκαλοι κλπ).

Η λοίμωξη τις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ανεπιθύμητη έκβαση για το έμβρυο, όπως ο εμβρυϊκός ύδρωπας και ο ενδομήτριος θάνατος σε έως και 10% των περιπτώσεων. Σημειώνεται ότι έως και 20% των λοιμώξεων από Parvovirus είναι ασυμπτωματικές και η έκθεση μπορεί να μην είναι εμφανής.

Με βάση τα ανωτέρω είναι επιβεβλημένη η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας ιδιαίτερα τον μαιευτήρων – γυναικολόγων, νεογνολόγων, παιδιάτρων, αιματολόγων, γενικών γιατρών και παθολόγων, η αυξημένη κλινική υποψία και η έγκαιρη εργαστηριακή επιβεβαίωση των ύποπτων κρουσμάτων ειδικά σε περιπτώσεις σειρών για την προστασία των επίνοσων ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως οι έγκυες και τα μικρά παιδιά.

Ειδικότερα συνιστάται από τον ΕΟΔΥ οι παιδίατροι να λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας δύο εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από Parvovirus B19.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο τρόπος μετάδοσης του ιού δεν είναι απόλυτα γνωστός. Η μετάδοση μέσω σταγονιδίων και η κοπρανο-στοματική οδός, είναι οι περισσότερο ύποπτες. Το αίμα και τα προϊόντα αίματος είναι μολυσματικά και έτσι οι ασθενείς με πολλαπλές μεταγγίσεις και οι τοξικομανείς, αποτελούν ομάδες με υψηλή συχνότητα εμφάνισης του Παρβοϊού Β19.

Keywords
Τυχαία Θέματα