Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε καφέ με άδειο στομάχι

08:34 15/5/2024 - Πηγή: InStyle

Το να ξυπνάμε με ένα ωραίο, αχνιστό φλιτζάνι καφέ είναι αγαπημένη πρωινή “τελετουργία” για πολλές και πολλούς από εμάς. Είναι όμως υγιεινό για το στομάχι μας και τον εγκέφαλό μας; Εάν καταναλώνετε καφέ αμέσως μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι, δηλαδή με άδειο στομάχι, τότε μπορεί να σας προκαλέσει κοιλιακούς πόνους και επιπλέον άγχος.

«Ο καφές μπορεί να διεγείρει την παραγωγή οξέος στομάχου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές ή συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος, δηλαδή καούρα», λέει η Christina Manian,

RDN, εγγεγραμμένη διαιτολόγος.

Credit: 123RF

«Ο καφές μπορεί επίσης να διεγείρει την παραγωγή κορτιζόλης, μια ορμόνη του στρες στο σώμα. Ενώ λίγη κορτιζόλη είναι σημαντική για τη ρύθμιση του σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης και του μεταβολισμού, υπερβολικές ποσότητες για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να οδηγήσουν σε υπέρταση, μη ρυθμισμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε διαβήτη και απώλεια οστικής πυκνότητας.” Δεν είναι ιδανικό, ειδικά εάν το πρωί είναι ήδη μια αγχωτική στιγμή για εσάς.

Credit: 123RF

«Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που πίνουν πρώτο καφέ δεν βιώνουν νευρικότητα ή συμπτώματα γαστρεντερικού συστήματος, επομένως είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας», διαβεβαιώνει η Manian. Αν και είναι προσωπική επιλογή να αποφασίσετε πώς και πότε θέλετε να καταναλώσετε αυτό το πρώτο φλιτζάνι της ημέρας, συνιστάται να έχετε ένα μικρό σνακ με τον καφέ σας, ακόμα κι αν δεν είστε έτοιμοι για πρωινό. Αυτό βοηθά στο να δώσει στο στομαχικό οξύ που δημιουργείται από τον καφέ κάποια τροφή για πέψη.

Και ενώ η γεύση και η μυρωδιά του καφέ μπορεί να είναι αυτό που σας παρασύρει να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τη μέρα σας, ανεξάρτητα από τι άλλο υπάρχει στο στομάχι σας. «Ο καφές έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα συγκέντρωσης και, στην έρευνα, δεν έχω δει ότι αυτό αλλάζει από το αν έχετε φάει ή όχι πριν», λέει η Manian.

Εάν χρησιμοποιείτε γλυκαντικό στον καφέ σας, το οποίο μπορεί να ανεβάσει το σάκχαρο στο αίμα σας, π.χ. τον πρωινό κύκλο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτού του γλυκαντικού στον καφέ σας μπορούν να μετριαστούν από αυτό που καταναλώνετε πριν ή με το φλιτζάνι σας, ειδικά εάν αυτό το γεύμα ή το σνακ έχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνες ή υγιή λίπη. Μπορείτε να συνοδεύσετε τον καφέ με ένα φρούτο, ένα βραστό αυγό, τοστ με φυστικοβούτυρο ή αβοκάντο, γιαούρτι με φρούτα, ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Christina Manian επισημαίνει το να πίνετε καφέ με άδειο στομάχι είναι ατομική επιλογή, ωστόσο εάν σας σέρβιρε θα σας πρότεινε να το συνοδεύσετε με κάποιο σνακ. Δοκιμάστε το και δείτε πώς νιώθετε!

Keywords
Τυχαία Θέματα