Απόπειρα δολοφονίας Φίτσο: Εκτός κινδύνου ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας - Τα "πολιτικά κίνητρα" και η "ρητορική μίσους"

Ρόμπερτ Φίτσο

Δεν απειλείται πλέον η ζωή του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο ο οποίος την Τετάρτη έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονία.  Μετά από  πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις οι γιατροί αισιοδοξούν για την πορεία της υγείας του ενώ φέρεται να έχει να ανακτήσει τις αισθήσεις του. 

Για αρκετές ώρες όμως η ζωή του 59χρονου εθνικιστή, λαϊκιστή ηγέτης διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο καθώς ο  δράστης της επίθεσης τον πυροβόλησε πέντε φορές με τις σφαίρες να τον βρίσκουν στην κοιλιακή χώρα και στο σαγόνι. 

Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν αν και διέφυγε τον άμεσο

κίνδυνο και η κατάσταση του είναι ”σταθερή”, παραμένει ”πολύ σοβαρή” και νοσηλεύεται σε ΜΕΘ.

Σήμερα, συνεδριάζει το συμβούλιο κρατικής ασφάλειας και υπουργικό συμβούλιο.

Στο μεταξύ οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας έκαναν λόγο για επίθεση με ”πολιτικά κίνητρα” ενώ ο 71χρονος Γιουράι Τσιντούλα, συγγραφέας και ποιητής ιδιαίτερα γνωστός στην Σλοβακία, συνελήφθη ως δράστης της επίθεσης. Λίγη ώρα μετά την δολοφονική επίθεση  που σημειώθηκε έξω από κοινοτικό πολιτιστικό κέντρο στην πόλη Χάνλτοβα -όπου διεξαγόταν κυβερνητική συνεδρίαση- ο Τσιντούλα φέρεται να δήλωσε πως ”διαφωνούσε με τις πολιτικές της κυβέρνησης”¨. 

Περισσότερα στοιχεία για τα κίνητρα της επίθεσης δεν έχουν γίνει γνωστά ούτε υπάρχουν ανακοινώσεις  από την αστυνομία σχετικά με το εάν εάν ο δράστης έδρασε μόνος του- που είναι και το επικρατέστερο σενάριο- ή εάν είχε κάποιο συνεργό.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα δολοφονίας. Το αδίκημα επισύρει ποινή κάθειρξης 25 ετών έως ισόβια. 

Τι γνωρίζουμε για τον δράστη

Ο 71χρονος λογοτέχνης είχε γεννηθεί και ζούσε  στην πόλη Λέβιτσε, είναι ιδρυτικό μέλος της λογοτεχνικής λέσχης Ντούα (Dúha, «Ουράνιο Τόξο»), είναι μέλος της Ένωσης Σλοβάκων Συγγραφέων και γνωστός κυρίως για τρεις ποιητικές συλλογές. 

Ο ίδιος φαινόταν να αποκηρύσσει την βία και συμμετείχε και σχετικές κινήσεις κατά αυτής ενώ σε παλαιότερες δηλώσεις και σχόλιά του  ανέφερε:  «Ο κόσμος είναι γεμάτος βία και όπλα. Ο κόσμος μοιάζει να έχει τρελαθεί». Πρόσθετε πως ίδρυσε «κίνημα εναντίον της βίας» στη Λεβίτσε, το οποίο στον ιστότοπό του αναφέρει πως είναι «πολιτικό κόμμα σκοπός του οποίου είναι να αποτρέψει την εξάπλωση της βίας στην κοινωνία».

⚡️ Robert Fico's assailant is a well-known Slovak writer, Juraj Cintula. In addition to his main job, he was an activist for the country's liberal party. This is reported by local media.

In 2016, Cintula was working as a security guard at a shopping mall. One day he was beaten… pic.twitter.com/ozvHE1PJCY

— Zlatti71 (@Zlatti_71) May 15, 2024

Πλέον όμως έρχονται στο φως από το Euronews αναφορές πως ήταν θετικά διακείμενος μιας φιλορωσικής παραστρατιωτικής ομάδας, της Slovenskí Branci, γνωστής για τους δεσμούς της με το Κρεμλίνο. Η όμάδα έχει κατηγορηθεί για απόπειρα στρατολόγησης νεαρών ανδρών σε ολόκληρη τη Σλοβακία για παραστρατιωτική δράση.

Επίσης ένας δημοσιογράφος ανάρτησε στο Χ φωτογραφία του Τσιντούλα πλάι σε μέλη της οργάνωσης τον Ιανουάριο του 2016.

Το 2016 ήταν σημαδιακή χρονιά για τον δράστη. Εργαζόμενος ως  σεκιούριτι σε εμπορικό κέντρο είχε τραυματιστεί σοβαρά όταν δέχθηκε επίθεση από τοξικομανή και για πολύ καιρό προσπαθούσε να αναρρώσει από τα τραύματα που υπέστη. 

Ο γιος του, ερωτηθείς για τα κίνητρα του πατέρα του και την στάση του προς τον πρωθυπουργό Φίτσο απάντησε «μπορώ να σας πω ένα πράγμα: Δεν τον ψήφισε. Μόνο αυτό μπορώ να πω».  Επίσης επιβεβαίωσε πως ο πατέρας του είναι νόμιμος κάτοχος του όπλου που χρησιμοποίησε. 

«Μοναχικός Λύκος»

Ο ύποπτος ενήργησε μόνος του και είχε συμμετάσχει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάτους Σούτα Έστοκ σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι ένας μοναχικός λύκος που ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά την τελευταία περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε.

«Η σλοβακική αστυνομία εργάζεται με βάση ένα και μοναδικό σενάριο της επίθεσης και ο ύποπτος κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας εκ προμελέτης», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η επίθεση είχε πολιτικά κίνητρα.

″Ρητορική μίσους”

Από τις πρώτες ώρες οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας της χώρας έκαναν λόγο για επίθεση με πολιτικά κίνητρα. Στις δηλώσεις του όμως πήγαν ακόμη πιο πέρα. Έκαναν λόγο για διάχυτη ”ρητορική μίσους” που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου, εκφράζεται στα social media και σε διάφορες κινητοποιήσεις. Φάνηκαν μάλιστα να αποδίδουν το αποδίδουν  στο τεταμένο πολιτικό κλίμα στην χώρα. 

Ο Αναπ.Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών κάνουν δηλώσεις για την υγεία του πρωθυπουργού και για τα κίνητρα του δράστη 

Κάλεσαν όλους  πολιτικούς όλων των παρατάξεων να σταματήσουν «να υποκινούν μίσος εναντίον αντιπάλων τους μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης».

Έτσι, φάνηκε να επιρρίπτονται οριακά και εμμέσως ευθύνες στην αντιπολίτευση και σε όσους αντιδρούν στις πολιτικές Φίτσο που από την επανεκλογή του το φθινόπωρο του 2023 θέτει σε δοκιμασία τις δημοκρατικές αρχές διακυβέρνησης. 

Πριν λίγο καιρό κατήργησε την θέση του Ειδικού Εισαγγελέα που ερευνά υποθέσεις διαφθοράς ενώ ένα από τα θέματα στην ατζέντα της κυβερνητικής συνεδρίασης χθες ήταν η διάλυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και μερίδας των ΜΜΕ στόχος ήταν η αντικατάταστασή της με έναν νέο φορέα πιο...φιλικό και φυσικά πιο ελεγχόμενο από τον υφιστάμενο. 

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Φραγκλίνος Ρούσβελτ όπου νοσηλεύεται ο Φίτσο 

Ο Φίτσο επίσης χαρακτηρίζεται από πολιτικούς αντιπάλους και πολλούς συναδέλφους του στην Δύση ως φιλορώσος, διατηρεί στενούς δεσμούς και αισθήματα θαυμασμού για τον επίσης εθνικιστή-λαϊκιστή ηγέτη της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν ενώ έχει βάλει φρένο σε κάθε αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία. 

Σε κάθε περίπτωση αποφασίστηκε να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων.

Ο ηγέτης της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης Μιχάλ Σιμέτσα ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες εμφανίσεις του επ’ αόριστον χθες το απόγευμα, συμπεριλαμβανομένης διαδήλωσης εναντίον της κυβέρνησης που επρόκειτο να γίνει το βράδυ.

Πηγές: BBC, Reuters

Related...Απόπειρα δολοφονίας Φίτσο: Βίντεο φέρεται να δείχνει την πρώτη ανάκριση του δράστη- τι λέειΒίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή των πυροβολισμών στον Ρόμπερτ Φίτσο - Ποιος είναι ο δράστης
Keywords
Τυχαία Θέματα
Απόπειρα, Φίτσο, Εκτός, Σλοβακίας -,apopeira, fitso, ektos, slovakias -