Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ζητεί έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για Νετανιάχου και αρχηγό Χαμάς

.

Ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον ηγέτη της Χαμάς, για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα, ζητά ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

Ο Karim Khan υποστήριξε πως ο Netanyahu, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant και τρεις ηγέτες της Hamas, οι Yehya Sinwar, Mohammed Deif και Ismail Haniyeh, είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λωρίδα της Γάζας

και στο Ισραήλ.

 Αναφερόμενος στις ισραηλινές ενέργειες, ο Khan δήλωσε ότι «το να χρησιμοποιείς την πείνα ως μέθοδο πολέμου, μαζί με άλλες επιθέσεις και συλλογικές τιμωρίες κατά του άμαχου πληθυσμού της Γάζας είναι οξείες, ορατές και ευρέως γνωστές.

Περιλαμβάνουν τον υποσιτισμό, την αφυδάτωση, τη βαθιά ταλαιπωρία και οδηγούν στο θανάτων έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων μεταξύ των οποίων βρέφη, παιδιά και γυναίκες».

Όσο για τις ενέργειες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, είπε ότι «είδε μόνος του ”τις καταστροφικές σκηνές αυτών των επιθέσεων και τον βαθύ αντίκτυπο των ασυνείδητων εγκλημάτων που αναφέρονται στις κατηγορίες που έχει συντάξει.

Μιλώντας με επιζώντες, άκουσα πώς η αγάπη μέσα σε μια οικογένεια, οι βαθύτεροι δεσμοί μεταξύ ενός γονέα και ενός παιδιού, χρησιμοποιήθηκαν για να προκαλέσουν ασύλληπτο πόνο μέσα από μια υπολογισμένη σκληρότητα και ακραία έλλειψη ευαισθησίας. Αυτές οι πράξεις απαιτούν (να αναλάβουν οι υπεύθυνοι) την ευθύνη».

Ανησυχία Νετανιάχου, ζήτησε στήριξη από ΗΠΑ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) αποφάσισε το 2021 ότι είχε ευθύνη να διερευνήσει τη βία και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται από Ισραηλινούς και Παλαιστινίου από το 2014, αν και το Ισραήλ δεν είναι μέλος του δικαστηρίου και δεν αναγνωρίζει την εξουσία του.

Ο Χαν επισκέφθηκε την αιγυπτιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Ράφα στα τέλη Οκτωβρίου και το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη τον Δεκέμβριο, και είχε ξεκαθαρίσει ότι η έρευνά του θα περιλάμβανε και την 7η Οκτωβρίου και τα επακόλουθά της.

Η Ισραηλινή ηγεσία και μεγάλο μέρος του λαού, υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι ο ΟΗΕ και άλλοι οργανισμοί είναι προκατειλημμένοι εναντίον του εβραϊκού κράτους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Νετανιάχου φάνηκε να πανικοβάλλεται δημόσια από την προοπτική μιας δίωξης του ΔΠΔ σε βάρος του και φέρεται να έκανε έκκληση στον σύμμαχό του Τζο Μπάιντεν ώστε να παρέμβει σε οποιαδήποτε πιθανή νομική ενέργεια κατά του Ισραήλ.

Οποιαδήποτε εντάλματα του ΔΠΔ θα μπορούσαν να θέσουν Ισραηλινούς αξιωματούχους σε κίνδυνο σύλληψης σε άλλες χώρες, μεγαλώνοντας το χάσμα ανάμεσα στο Ισραήλ και άλλα κράτη και εντείνοντας την διεθνή απομόνωση της χώρας.

Περίπου 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, το οποίο απάντησε με τον αφανισμό της Γάζας και το θάνατο περίπου 35.000 ανθρώπων, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών.

Η πρώτη δίωξη σε ηγέτη «δυτικού τύπου»

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει επίσης τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής στο διεθνές δικαστήριο για γενοκτονία, με το Τελ Αβίβ να αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

Ο εισαγγελέας πρέπει να ζητήσει τα εντάλματα από μια προδικαστική επιτροπή τριών δικαστών, οι οποίοι χρειάζονται κατά μέσο όρο δύο μήνες για να εξετάσουν τα αποδεικτικά στοιχεία και να καθορίσουν εάν η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει.

Ο Μπένι Γκαντζ, πρώην αρχηγός του στρατού και μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ με τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ, επέκρινε την ανακοίνωση του Χαν, λέγοντας ότι το Ισραήλ πολεμά με «έναν από τους πιο αυστηρούς» ηθικούς κώδικες και έχει ένα ισχυρό δικαστικό σώμα ικανό να ερευνήσει τον εαυτό του.

Το ΔΠΔ πάντως έχει εκδώσει στο παρελθόν εντάλματα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης και τον πολέμαρχο της Ουγκάντα Τζόζεφ Κόνι, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει εκδώσει εντάλματα για ηγέτη μιας δημοκρατίας «δυτικού τύπου» όπως είναι το Ισραήλ.

Related...Κρίση στην κυβέρνηση ενότητας του Ισραήλ: Τελεσίγραφο Γκαντζ για τη Γάζα - Απόρριψη από ΝετανιάχουΓάζα: Ξεκινά η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από την προβλήτα των ΗΠΑΙσραήλ:Τριβές στην κυβέρνηση-Ο υπουργός Άμυνας αμφισβητεί τα σχέδια Νετανιάχου για τη Γάζα
Keywords
Τυχαία Θέματα