Γερμανία: Πρόστιμο 13.000 ευρώ σε ηγετικό στέλεχος του AfD για τη φράση «τα πάντα για τη Γερμανία»

Πρόστιμο 13.000 ευρώ και φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή, επέβαλλε γερμανικό δικαστήριο σε ηγετικό μέλος του ακροδεξιού κόμματος Alternative für Deutschland (AfD) επειδή χρησιμοποίησε απαγορευμένη ναζιστική φράση σε πολιτική συγκέντρωση λίγους μήνες πριν από τις εκλογές της Θουριγίας όπου διεκδικεί την πρωθυπουργία του κρατιδίου.

Το κρατικό δικαστήριο στο Halle της Γερμανίας καταδίκασε τον Björn Höcke, τον αρχηγό του AfD στην ανατολική περιοχή της Θουριγγίας, για σκόπιμη χρήση ενός συνθήματος που σχετίζεται

με την παραστρατιωτική πτέρυγα του ναζιστικού κόμματος, τις SA, σε προεκλογική ομιλία του το Μάιο του 2021.

Μάιος του 2016 ο Bjoern Hoecke χαιρετά ναζιστικά σε συγκέντρωση του AfD.

 Ο Χόκε, πρώην δάσκαλος ιστορίας, κλείνοντας την ομιλία του μπροστά σε περίπου 250 άτομα σε συγκέντρωση της AfD στο Merseburg στην πολιτεία της Σαξονίας-Άνχαλτ είπε: «Τα πάντα για την πατρίδα μας, τα πάντα για τη Σαξονία-Άνχαλτ, τα πάντα για τη Γερμανία».

Ο δικαστής που είχε αναλάβει την υπόθεση έκρινε ότι ο Χόκε γνώριζε ότι οι φράσεις αυτές παραπέμπουν στα ναζιστικά συνθήματα την εποχή του Τρίτου Ράιχ.

Γνωστός για τις ναζιστικές του δηλώσεις

Ο Χόκε, ο οποίος αντιμετώπιζε μέγιστη ποινή φυλάκισης τριών ετών, παρέμεινε προκλητικός καθ′ όλη τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, κι ενώ έξω από το δικαστικό κτίριο συγκεντρώνονταν καθημερινά διαδηλωτές κατά του ακροδεξιού AfD.

Ο Χόκε, αρνήθηκε τις κατηγορίες κατηγορώντας μάλιστα τους εισαγγελείς ότι τον στόχευαν πολιτικά λέγοντας ότι ήταν θύμα «πολιτικής καταστολής».

Η Γερμανία έχει αυστηρούς νόμους που απαγορεύουν τη χρήση συνθημάτων, προπαγάνδας και συμβολισμών που συνδέονται με τη Ναζιστική εποχή όπως και το ναζιστικό κόμμα ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Χόκε, είναι από τα υψηλόβαθμα στελέχη της σκληρής πτέρυγας του ακροδεξιού κόμματός και έχει επανειλημμένα δοκιμάσει τα όρια της ελευθερίας του λόγου στη Γερμανία, με την εμπρηστική ρητορική του.

Τον Φεβρουάριο κατηγορήθηκε για εγκληματική υποκίνηση, αφού οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι είχε υποκινήσει το ρατσιστικό μίσος το 2022, όταν σε μια ανάρτησή του στο Telegram συνέδεσε μουσουλμάνους μετανάστες με μια βίαιη επίθεση στη νοτιοδυτική πόλη Ludwigshafen.

Το 2018, επέκρινε το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο κέντρο του Βερολίνου λέγοντας ότι είναι «μνημείο ντροπής». Στο παρελθόν έχει πεί ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει μια «στροφή 180 μοιρών» στον τρόπο που αντιμετωπίζει το ναζιστικό της παρελθόν.

Το AfD ζητά να σταματήσει η παρακολούθησή του

Ο Χόκε ηγείται του AfD στο κρατίδιο της Θουριγίας από το 2013, τη χρονιά που ιδρύθηκε το κόμμα και είναι ένα από τα τρία περιφερειακά κόμματα στη Γερμανία που οι μυστικές υπηρεσίες έχει υπό επίσημη επιτήρηση ως «αποδεδειγμένη ακροδεξιά εξτρεμιστική» ομάδα.

Η καταδίκη του έρχεται μια μέρα αφότου ένα άλλο δικαστήριο απέρριψε μια προσπάθεια του AfD να σταματήσει την παρακολούθηση του κόμματος από την υπηρεσία πληροφοριών.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το AfD θα σημειώσει κέρδη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και προηγείται στις δημοσκοπήσεις σε τρεις ανατολικές πολιτείες που ψηφίζουν τον Σεπτέμβριο.

Ενώ το κόμμα θα μπορούσε να έρθει πρώτο στη Θουριγγία με τον Höcke ως κύριο υποψήφιο, τα κυρίαρχα κόμματα της γερμανική πολιτικής σκηνής (CDU, SPD και Πράσινοι) πρόκειται να συνεργαστούν ώστε να ορθώσουν ένα ένα ισχυρό «τείχος προστασίας» απέναντι στην ακροδεξιά.

Related...Γερμανία: Η ακροδεξιά συνεχίζει να χάνει δυνάμεις, αλλά παραμένει δεύτερο κόμμαΓερμανία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και πάλι κατά της ΑκροδεξιάςΓερμανία: Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς - Δημοψήφισμα για Dexit θέλει η αρχηγός της
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γερμανία, Πρόστιμο 13 000, AfD,germania, prostimo 13 000, AfD