Οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν στο Χάρκοβο- «ανοιχτή σε διάλογο» η Ρωσία, λέει ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούσαν από κάποια τμήματα στα βορειοανατολικά της χώρας και έδιναν μάχες εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων σε άλλες περιοχές την Τετάρτη, με την απόφαση του Ουκρανού προέδρου να αναβάλει όλα τα επερχόμενα ταξίδια του στο εξωτερικό να υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της απειλής.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, επισκεπτόμενος τη χώρα, επεδίωξε να διαβεβαιώσει την Ουκρανία για τη συνέχιση της αμερικανικής στήριξης, ανακοινώνοντας μια συμφωνία για όπλα ύψους 2 δισ. δολαρίων. Τα περισσότερα από τα χρήματα προέρχονται από ένα πακέτο που

εγκρίθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Ο ρωσικός στρατός διεξάγει επίθεση στην περιφέρεια του Χαρκόβου. Η επίθεση άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα και θεωρείται η σημαντικότερη επίθεση στα σύνορα από τότε που άρχισε η εισβολή το 2022, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να εγκατλαείψουν τις εστίες τους. Τις τελευταίες εβδομάδες οι δυνάμεις της Μόσχας επιδιώκουν να αυξήσουν τα εδαφικά τους κέρδη στο Ντονέτσκ. Οι εξελίξεις αυτές υποδεικνύουν πως ο πόλεμος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο για τον καταπονημένο ουκρανικό στρατό.

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας ανέφερε αργά την Τρίτη πως οι δυνάμεις του υποχώρησαν από δύο περιοχές στο Χάρκοβο – Λουκιάντσι και Βοβτσάνσκ- για να «σώσουν τις ζωές των στρατιωτών μας και να αποφύγουν απώλειες». Η Ρωσία είπε ότι κατέλαβε το Λουκιάντσι. Το Βοβτσάνσκ αποτέλεσε εστία σφοδρών πρόσφατων συγκρούσεων και ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις μάχονταν στους δρόμους του την Τετάρτη. Η ουκρανική προεδρία είπε πως επιπλέον δυνάμεις αποστέλλονταν στην περιοχή.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ουκρανία υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ, αν και τα περισσότερα από τα χρήματα που ανακοίνωσε την Τετάρτη, περίπου 1,6 δισ. δολάρια, προέρχονται από τα 60 δισ. στο πλαίσιο του νόμου για τη βοήθεια σε άλλες χώρες που ψηφίστηκε στο Κογκρέσο και υπεγράφη από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Όπως είπε, τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τρεις σκοπούς: Παροχή όπλων βραχυπρόθεσμα, επενδύσεις στην αμυντική- βιομηχανική βάση της Ουκρανίας και για να μπορέσει η Ουκρανία να αγοράσει στρατιωτικό υλικό από άλλες χώρες.

Ο Μπλίνκεν είπε πως η Ουάσινγκτον κατανοεί πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη της Ουκρανίας για επιπλέον συστήματα αεράμυνας και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ «δεν έχουν ενθαρρύνει ή δώσει τη δυνατότητα για επιθέσεις εκτός Ουκρανίας», με αμερικανικής προέλευσης όπλα μακράς εμβέλειας. Αυτή η απόφαση εναπόκειται στις αρχές του Κιέβου, είπε. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πει ότι δεν θέτει όρια στη χρήση των όπλων που στέλνει στην Ουκρανία, μα η Γερμανία παρουσιάζεται διστακτική και αποκλείει τη χρήση τους κατά στόχων σε ρωσικό έδαφος.

Η Ρωσία ανοίγει νέα μέτωπα για να αυξήσει την πίεση στον ουκρανικό στρατό, που έχει ελλείψεις πυρομαχικών σε προσωπικού κατά μήκος του 1.000 χλμ μετώπων, επιδιώκοντας την κατάρρευση της άμυνας. Το ρωσικό πυροβολικό και δολιοφθορές επίσης πλήττουν το Τσερνιχίβ και το Σούμι, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν το Ρομπότινε στη Ζαπορίζια, που είχε ανακτηθεί από την Ουκρανία τον περασμένο Αύγουστο στο πλαίσιο της ουκρανικής αντεπίθεσης. Αλλού, στη νότια Ουκρανία, μια επίθεση από αέρος στη Χερσώνα είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν 17 άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ενώ μια ρωσική πυραυλική επίθεση τραυμάτισε έξι στο Μικολάιφ. Ωστόσο το Institute for the Study of War ανέφερε αργά την Τρίτη πως ο ρωσικός ρυθμός προέλασης στο Χάρκοβο έχει επιβραδυνθεί και εκτιμά πως η Μόσχα θέλει να δημιουργήσει μια «νεκρή ζώνη» για να αποτρέψει τις ουκρανικές διασυνοριακές επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ.

Οι ρωσικές αεράμυνες κατέρριψαν ουκρανικούς πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην αεροπορική βάση Μπελμπέκ, είπε ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, ενώ εννιά ουκρανικά drones, κατευθυνόμενες βόμβες, πύραυλοι και ρουκέτες καταρρίφθηκαν πάνω από το Μπέλγκοροντ, είπε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν είπε ότι το Κρεμλίνο είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία σε συνέντευξή του σε κινεζικά ΜΜΕ εν όψει της επίσκεψής του στην Κίνα. «Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για την Ουκρανία, μα τέτοιες διαπραγματεύσεις πρέπει να λάβουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των χωρών που εμπλέκονται στη σύγκρουση, περιλαμβανομένων και των δικών μας» είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.

«Δεν αρνηθήκαμε ποτέ να διαπραγματευτούμε» είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Xinhua, προσθέτοντας πως «επιδιώκουμε έναν ολοκληρωμένο, βιώσιμο και δίκαιο συμβιβασμό σε αυτή τη σύγκρουση μέσω ειρηνικών μέσων».

Η Κίνα δηλώνει ουδέτερη στη σύγκρουση αυτή, μα έχει υποστηρίξει τη Μόσχα στους ισχυρισμούς της πως ήταν η προκλητικότητα της Δύσης που έκανε τη Ρωσία να εισβάλει.

Με πληροφορίες από Associated Press

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χάρκοβο-, Ρωσία, Πούτιν,charkovo-, rosia, poutin