Ναυάγιο στην Πύλο: Οι δικηγόροι των 9 κατηγορουμένων Αιγυπτιωτών λένε πως ήταν επιβάτες όχι λαθρέμποροι

Φωτογραφία που δόθηκε στην δημοσιότητα από το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή και απεικονίζει το αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών να πλέει στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023. (ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ/EUROKINISSI)

Η νομική ομάδα υπεράσπισης των εννέα Αιγυπτίων που πρόκειται να δικαστούν στην Καλαμάτα την επόμενη εβδομάδα,

οι οποίοι κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ένα από τα φονικότερα ναυάγια στη Μεσόγειο, ανοικτά της Πύλου, δήλωσε την Πέμπτη ότι θα υποστηρίξει ότι η χώρα μας δεν έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση και υποστηρίζει ότι οι πελάτες τους είναι αθώοι επιζώντες μετανάστες που έχουν διωχθεί ποινικά αδίκως.

Οι εννέα Αιγύπτιοι, οι ηλικίες των οποίων κυμαίνονται από 20 έως 40 ετών, πρόκειται να δικαστούν στη Καλαμάτα στις 21 Μαΐου αντιμετωπίζοντας σωρεία κατηγοριών μεταξύ των οποίων λαθρεμπόριο μεταναστών, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και πρόκληση θανατηφόρου ναυαγίου. Σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν με πολλαπλές ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Το ψαροκάικο Adriana, έπλεε από τη Λιβύη προς την Ιταλία με εκατοντάδες αιτούντες άσυλο επιβιβασμένους, όταν βυθίστηκε στις 14 Ιουνίου του 2023 στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά των νοτιοδυτικών ακτών της Πελοποννήσου.

Ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, αλλά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο από περίπου 500 έως περισσότερους από 700 μετανάστες. Μόνο 104 άτομα επέζησαν - όλοι άνδρες και αγόρια από τη Συρία, την Αίγυπτο, το Πακιστάν και δύο Παλαιστίνιοι - ενώ περίπου 80 σοροί ανασύρθηκαν. Το πλοίο βυθίστηκε σε μια από τις βαθύτερες περιοχές της Μεσογείου, καθιστώντας τις προσπάθειες ανάσυρσης σχεδόν αδύνατες.

Δικηγόροι που αποτελούν την ομάδα υπεράσπισης εννέα κατηγορουμένων Αιγυπτίων ανδρών δίνουν συνέντευξη Τύπου, στην Αθήνα, Πέμπτη 16 Μαΐου 2024.

Οι Έλληνες δικηγόροι που απαρτίζουν την ομάδα υπεράσπισης των Αιγυπτιωτών μίλησαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα την Πέμπτη. Υποστήριξαν την αθωότητα των πελατών τους, λέγοντας ότι και οι εννέα κατηγορούμενοι ήταν επιβάτες που πλήρωσαν για τη μεταφορά τους και οι οποίοι αναγνωρίστηκαν λανθασμένα ως μέλη του πληρώματος από άλλους επιζώντες που έδωσαν μαρτυρίες υπό πίεση λίγες ώρες μετά τη διάσωσή τους.

Οι εννέα κατηγορούμενοι «είναι τυχαίοι άνθρωποι, λαθραίοι μετανάστες που πλήρωσαν τα ίδια ποσά με όλους τους άλλους για να κάνουν αυτό το ταξίδι στην Ιταλία με στόχο μια καλύτερη ζωή και κατηγορούνται ότι ήταν μέρος της ομάδας λαθρεμπορίας», δήλωσε η δικηγόρος και μέλος της ομάδας υπεράσπισης Βίκυ Αγγελίδου.

Ο Δημήτρης Χούλης, άλλος δικηγόρος και μέλος της νομικής ομάδας, δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές κατονόμασαν τους κατηγορούμενους ως μέλη του πληρώματος μετά από μαρτυρίες εννέα άλλων επιζώντων που τους αναγνώρισαν επειδή έκαναν απλές εργασίες όπως το να δίνουν μπουκάλια με νερό ή φρούτα σε άλλους επιβάτες.

«Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, εννέα άνθρωποι βρίσκονται στη φυλακή χωρίς να γνωρίζουν για ποιο λόγο βρίσκονται στη φυλακή», δήλωσε ο Χούλης.

«Για μένα είναι πολύ λυπηρό να επισκέπτομαι και να βλέπω ανθρώπους στη φυλακή που δεν καταλαβαίνουν γιατί βρίσκονται εκεί».

Ενώ το Adriana έπλεε σε διεθνή ύδατα, η περιοχή βρισκόταν εντός της ζώνης ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας. Η ελληνική ακτοφυλακή παρακολουθούσε το σκάφος για μια ολόκληρη ημέρα χωρίς να επιχειρήσει διάσωση των επιβαινόντων. Ένα περιπολικό σκάφος και τουλάχιστον δύο εμπορικά πλοία βρίσκονταν στην περιοχή όταν η μηχανότρατα ανατράπηκε και βυθίστηκε.

Στον απόηχο της βύθισης, ορισμένοι επιζώντες δήλωσαν ότι το λιμενικό προσπαθούσε να ρυμουλκήσει το σκάφος όταν βυθίστηκε, ενώ ακτιβιστές για τα δικαιώματα κατηγόρησαν τις ελληνικές αρχές ότι προκάλεσαν το ναυάγιο, ενώ προσπαθούσαν να ρυμουλκήσουν το σκάφος εκτός της ζώνης ευθύνης της Ελλάδας.

Οι ελληνικές αρχές απέρριψαν τις κατηγορίες για την πρόκληση του ναυαγίου και επέμειναν ότι τα μέλη του πληρώματος της μηχανότρατας είχαν αρνηθεί να δεχτούν βοήθεια από τα κοντινά εμπορικά πλοία και από την ελληνική ακτοφυλακή.

 «Τα ελληνικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία να εκδικάσουν την υπόθεση»

Μια ξεχωριστή έρευνα που διεξάγεται από το ναυτοδικείο της Ελλάδας δεν έχει ακόμη καταλήξει σε κανένα συμπέρασμα και η ομάδα υπεράσπισης δεν έχει λάβει πρόσβαση σε κανένα μέρος της.

Η ομάδα υπεράσπισης των Αιγυπτίων υποστηρίζει επίσης ότι επειδή το ναυάγιο συνέβη σε διεθνή ύδατα, τα ελληνικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία να εκδικάσουν την υπόθεση, και η υπεράσπιση θα ζητήσει την απόρριψη της εκδίκασης για τους λόγους αυτούς όταν η δίκη ξεκινήσει στην Καλαμάτα την επόμενη εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ναυάγιο, Πύλο, Αιγυπτιωτών,navagio, pylo, aigyptioton