Ο ακτιβισμός δεν συνιστά επιστήμη

 George Washington University

Ο Πόλεμος στηνΓάζα,συνιστά απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια στην Μέση Ανατολή, ταυτόχρονα αναδεικνύει και μία σειρά δευτερογενών ζητημάτων τόσο σε διεθνές, όσο και στο εσωτερικό πολλών κρατών που με κάποιον τρόπο εμπλέκονται στη σύγκρουση. Είναι γεγονός ότι σε αρκετά εκ των κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστήμιων λαμβάνει χώρα μία ακραία αντιπαράθεση μεταξύ φοιτητών και μη, πρυτανικών αρχών και αστυνομίας σχετικά με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται υπέρ των Παλαιστινίων.

Προφανώς έκαστος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να διαδηλώνει και να υποστηρίζει ότι του επιτάσσει η συνείδησή του. Η ακραία πόλωση που παρατηρείται στα αμερικανικά πανεπιστήμια μετά την έναρξη του Πολέμου στην Γάζα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τις κυρίαρχες αντιλήψεις που διαμορφώθηκαν στα αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα –με αυξανόμενη ένταση– την τελευταία δεκαετία. Όταν η woke και cancel  κουλτούρα γίνεται η βασική μεθοδολογική προσέγγιση κυρίως στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, επιβάλλεται ως καθημερινή πρακτική και μέριμνα στα ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ανάγεται σε βασική στόχευση των σπουδών, πόσο πιθανή φαντάζει η ορθολογική αντιμετώπιση των αιτιών και αναμφίβολα των τραγικών συνεπειών της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα. Ο κάθε είδους ακτιβισμός δεν συνιστά επιστήμη.

Η επιστήμη οφείλει να ερμηνεύσει τους (ακόμη και α)διάφορους ακτιβισμούς, επ’ ουδενί λόγω οι δεύτεροι δεν πρέπει να καθορίζουν το περιεχόμενο και να συνιστούν κατηγόρημα της πρώτης. Εν πολλοίς στην παρούσα συγκυρία, τα αμερικανικά πανεπιστήμια –και κατ΄ επέκταση η αμερικανική κοινωνία– θερίζουν τον ανορθολογισμό –με τη μορφή ενός ακραίου αντισημιτισμού– που έσπειραν.

Τις τελευταίες ώρες οι αστυνομικές αρχές έχουν επέμβει σε πολλά εκ των αμερικανικών πανεπιστημίων που πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις, γεγονός αναμφίβολα δυσάρεστο. Ας προσέξουν οι αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια των συλλήψεων να χρησιμοποιήσουν τα  σωστά pronouns, για να μην έχουμε κι άλλες διαδηλώσεις.

Εύχομαι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα και σε όλους/ες χρόνια πολλά!

Keywords
Τυχαία Θέματα