Ψωμί ολικής άλεσης: Είναι υγιεινό ή μήπως ισχύει ακριβώς ό,τι και για το λευκό ψωμί

Είναι γεγονός: Το ψωμί, μεταξύ όσων προσέχουμε τη διατροφή μας, έχει αποκτήσει κακή φήμη, καθώς θεωρείται ότι παχαίνει και είναι γεμάτο υδατάνθρακες. Αυτό όμως, ισχύει για όλους τους τύπους ψωμιού;

H απάντηση είναι όχι! Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα είδος με άφθονη πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά: Το ψωμί 100% ολικής αλέσεως.

Είτε το τρώμε σε μια φέτα του τοστ, είτε ετοιμάζουμε

ένα χορταστικό σάντουιτς, το ψωμί ολικής αλέσεως, εφόσον αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, επιφυλάσσει ένα σωρό οφέλη. Ας τα ανακαλύψουμε!

1. Μας βοηθά να αυξήσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών

Μια φέτα ψωμί 100% ολικής αλέσεως μπορεί να έχει από 2 έως 4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φέτα, ανάλογα με το μέγεθος του ψωμιού. Οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουμε 14 γραμμάρια φυτικών ινών στις 1.000 θερμίδες που προσλαμβάνουμε, ή 28 γραμμάρια σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων την ημέρα.

Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών βελτιώνει την πέψη, την υγεία της καρδιάς και συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Και το καλύτερο; Τρώγοντας μόνο δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως καθημερινά μπορούμε να καλύψουμε πάνω από το 25% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες. Ας ξεκινήσουμε σήμερα κιόλας.

2. Μας κρατά χορτάτους

Το ψωμί ολικής αλέσεως περιλαμβάνει ολόκληρο τον κόκκο σιταριού, συμπεριλαμβανομένου του πίτουρου, του φύτρου και του ενδοσπέρμιου. Όλα αυτά καθιστούν το μαύρο ψωμί πηγή σύνθετων υδατανθράκων, τους οποίους το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τους αφομοιώσει. Αυτό επιβραδύνει την πεπτική διαδικασία και μας βοηθά να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά το φαγητό.

3. Μας βοηθά να χάσουμε βάρος

Η αντικατάσταση των επεξεργασμένων δημητριακών με ψωμί ολικής αλέσεως θα μπορούσε να μας βοηθήσει να χάσoυμε βάρος, αφού μειώνει την πείνα και μας γλιτώνει από θερμιδογόνες επιδρομές στο ψυγείο.

4. Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μειώνει τα επίπεδα της κακής HDL χοληστερόλης, περιορίζοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

5. Βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Κι όμως, παρά την κακή του φήμη, ακόμη και τα άτομα με διαβήτη μπορούν να τρώνε ψωμί. Μάλιστα, το ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί ακόμη και να τους προσφέρει οφέλη, αφού συμβάλλει στην πιο αργή απελευθέρωση του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος, αποτρέποντας τις ξαφνικές και τεράστιες αυξομειώσεις στις τιμές του εν λόγω δείκτη.

6. Περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου

Διάφορες μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου, του μαστού, του παγκρέατος, του προστάτη και του οισοφάγου.

7. Βελτιώνει την πέψη 

Το ψωμί ολικής αλέσεως, όπως προείπαμε, αποτελεί μια καλή πηγή αδιάλυτων φυτικών ινών. Αυτός ο τύπος ινών επιδρά ευεργετικά στο έντερό μας και συμβάλλει στην ομαλή πέψη και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

(Mε πληροφορίες από eatthis).

Related...Τέσσερα πρωινά γεμάτα ανθυγιεινούς υδατάνθρακες καταστρέφουν κάθε προσπάθεια να χάσουμε κιλάEπεξεργασμένοι υδατάνθρακες: Μας κάνουν λιγότερο ελκυστικούς ή είναι μύθοςΠρωινό: Δύο τροφές με υδατάνθρακες που μας αδυνατίζουν και ρυθμίζουν και το σάκχαρο στο αίμα
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ψωμί,psomi