Θέλουμε να βγάλουμε περισσότερα πουλώντας το σπίτι μας; Ας το βάψουμε σ' αυτό το χρώμα

Modern Kitchen Interior With Wooden Cabinets, Kitchen Island, Chairs And Potted Plant

Θέλουμε να πουλήσουμε το σπίτι μας σε υψηλότερη τιμή; Ας διαλέξουμε προσεκτικά τα χρώματά του. Μια μελέτη ανάλυσης χρωμάτων Zillow του 2023 βρίσκει ότι τα δωμάτια βαμμένα σε γκρι ανθρακί μπορούν να βοηθήσουν ένα σπίτι να πουληθεί έως και 2.512 δολάρια (2.3108 ευρώ)  περισσότερο.

Το χρώμα επηρεάζει τις διαθέσεις,

τη νοοτροπία και τις αγοραστικές αποφάσεις των ανθρώπων. Οι αγοραστές προσφέρουν περισσότερα χρήματα για ένα σπίτι με σκούρο γκρι ή ανθρακί στους εσωτερικούς του χώρους. Στην πραγματικότητα, οι τοίχοι βαμμένοι σε χρώμα ανθρακί συνδέονται με υψηλότερες τιμές προσφοράς από το λευκό σε κάθε δωμάτιο που μελετάται: την κουζίνα, το σαλόνι, το μπάνιο και το υπνοδωμάτιο.

Αν και πολλοί άνθρωποι μισούν το γκρι millennial μεσαίων τόνων, αυτές οι δραματικές αποχρώσεις περιέχουν περισσότερη χρωστική ουσία. Τα πιο σκούρα γκρι και άλλα, τα περισσότερο «σκοτεινά» χρώματα φέρνουν το τόσο απαραίτητο «δράμα» σε σπίτια χωρίς προσωπικότητα. Μια δυνατή πρώτη εντύπωση κάνει τη διαφορά όσον αφορά το κέρδος περισσότερων χρημάτων. 

Κατανοώντας την ψυχολογία των χρωμάτων 

Η επένδυση σε διαφορετικά χρώματα βαφής δεν σημαίνει μόνο αύξηση της αξίας πωλήσεων ενός σπιτιού. Η αλλαγή του χρώματος σε ένα σπίτι επιτρέπει να βάλει κανείς τις προσωπικές του πινελιές. Διαφορετικά χρώματα προκαλούν διαφορετικές διαθέσεις, επηρεάζοντας το πώς μπορεί να νιώθει κανείς που ζει σε έναν χώρο καθημερινά.

Ορισμένα χρώματα προκαλούν ένα πιο ενεργητικό αίσθημα ενθουσιασμού. Ανεξάρτητα από την απόχρωση, το κόκκινο είναι ένα χρώμα που προκαλεί αναστάτωση. Παρόμοιες ζεστές αποχρώσεις όπως το πορτοκαλί και το κίτρινο διεγείρουν επίσης τις αισθήσεις, κάτι που είναι ιδανικό για κουζίνες και χώρους έντονης δραστηριότητας όπως ένα γυμναστήριο στο σπίτι.

Οι ψυχρότεροι τόνοι όπως το μπλε και το μωβ προκαλούν συχνά ήρεμα συναισθήματα. Είναι επίσης ιστορικά συνδεδεμένα με την αρχοντιά, δημιουργώντας κομψή και δραματική ατμόσφαιρα όταν χρησιμοποιούνται στο σπίτι. Το πράσινο ενσταλάζει διαφορετικά συναισθήματα ανάλογα με την απόχρωσή του ή το πώς χρησιμοποιείται σε ανοιχτή ή σκούρα απόχρωση.

Σε σχέση με αυτά τα χρώματα, οι πιο σκούρες ή πιο ανοιχτές αποχρώσεις επηρεάζουν διαφορετικά τη διάθεση. Τα ανοιχτόχρωμα μπλε και μωβ προωθούν περισσότερη ενέργεια, αλλά ηρεμούν περισσότερο απ′ ότι το ανοιχτό πορτοκαλί ή το κόκκινο. Οι πιο ανοιχτόχρωμες, περισσότερο λευκές αποχρώσεις ισορροπούν και «ηρεμούν» τα πιο ενεργητικά χρώματα...

Μια πλούσια, καλά ανεπτυγμένη χρωματική παλέτα δίνει σε κάθε δωμάτιο τη δική του ατμόσφαιρα.

Η δύναμη να εστερνιστεί κανείς την «σκοτεινή» πλευρά 

Οι πιο σκούρες αποχρώσεις, όπως το σκούρο γκρι, συνδέονται με υψηλότερες τιμές προσφοράς από το λευκό σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού που μελετάται. Τα ολόλευκα δωμάτια μπορούν ακόμη και να βλάψουν την αξία του σπιτιού. Μια λευκή κουζίνα μπορεί να βλάψει την τιμή πώλησης ενός σπιτιού πάνω από 600 δολάρια (551.82 ευρώ). 

Το χρώμα επηρεάζει τη διάθεση και τα διαφορετικά χρώματα προκαλούν διαφορετικές συναισθηματικές αντιδράσεις. Ο Μεχνάζ Κχάν, ειδικός στην ψυχολογία των χρωμάτων και σχεδιαστής εσωτερικών χώρων στο Albany της Νέας Υόρκης, λέει: «Το γκρι είναι το χρώμα της ...υποχώρησης. Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία και επιστρέφουμε στην ταραχώδη ζωή μας, οι αγοραστές θέλουν το σπίτι να είναι καταφύγιο. Θέλουν να αποτραβηχτούν και να ξεφύγουν από την αβεβαιότητα του έξω κόσμου και τα δωμάτια με σκούρο γκρι μπορούν να δημιουργήσουν αυτό το αίσθημα ασφάλειας».

.. Το γκρι μεσαίου τόνου μπορεί να βλάψει την τιμή πώλησης ενός σπιτιού όταν χρησιμοποιείται στην μπροστινή πόρτα. Η έρευνα του Zillow διαπιστώνει ότι οι πρόσφατοι και υποψήφιοι αγοραστές θα πρόσφεραν περίπου 3.365 δολάρια (3.6584 ευρώ) λιγότερα για ένα σπίτι με γκρι μπροστινή πόρτα από τσιμέντο.

Ας αφήσουμε τα ... κυκλοθυμικά χρώματα να σκοτεινιάσουν το κεφαλόσκαλό μας

Το σκούρο γκρι δεν είναι το μόνο ελκυστικό χρώμα. Οι μαύρες πόρτες απευθύνονται σε κάτι περισσότερο από ζοφερές, γοτθικές προσωπικότητες, αυξάνοντας δυνητικά την αξία του σπιτιού κατά μερικές χιλιάδες δολάρια. Εάν το μαύρο δεν είναι το χρώμα μας, άλλες δημοφιλείς σκούρες αποχρώσεις περιλαμβάνουν το πράσινο του δάσους και το μπλε ναυτικό.

Βέβαια, η επιλογή δραματικών, εκφραστικών αποχρώσεων για το εξωτερικό ενός σπιτιού εκτείνεται πέρα από την μπροστινή πόρτα. Το βάψιμο τούβλων επιτρέπει στους ιδιοκτήτες σπιτιού να ενημερώσουν ή να αλλάξουν μια σημαντική πτυχή σε σχέση με το πόσο ελκυστικό είναι το σπίτι τους. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς χρωματικές επιλογές περιλαμβάνουν το μαύρο και το γκρι ανθρακί...

Τα δεδομένα του Zillow δείχνουν ότι μια καλή πρώτη εντύπωση είναι καλή «επένδυση».

Διαλέγοντας τα σωστά χρώματα για το σπίτι μας

Η βαφή μπορεί να είναι μια απλή επιλογή για όποιον θέλει να προσθέσει αξία στο σπίτι του.

«Η βαφή είναι μια σχετικά προσιτή και εύκολη αλλαγή, ωστόσο έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αντίληψη του αγοραστή για το σπίτι», αναφέρει η Αμάντα Πέντλετον, ειδική στις οικιακές τάσεις της Zillow. «Οι αγοραστές βασίζονται στο χρώμα ως ένα ισχυρό οπτικό σήμα ότι ένα σπίτι είναι μοντέρνο και ”ενημερωμένο”, ή ”κουρασμένο” και χρειάζεται συντήρηση. Αυτή η πρώτη εντύπωση συμβάλλει στα γενικά συναισθήματά τους για ένα σπίτι και, τελικά, στο πόσο είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για αυτό». 

Εάν το σπίτι μας χρειάζεται ανακαίνιση, ας σκεφτούμε μια νέα στρώση χρώματος. Είναι μια ιδανική επιλογή για προσιτές τιμές και άμεση απόδοση. Οι πιο σκούρες αποχρώσεις είναι στη μόδα τώρα και η παρακολούθηση αυτών των τάσεων διευκολύνει τους αγοραστές σπιτιού να βρίσκουν αξία όταν κυνηγούν σπίτι. Για τους ιδιοκτήτες σπιτιού που ενδιαφέρονται να ανατρέψουν την τάση, το φρέσκο χρώμα μπορεί να αλλάξει σημαντικά την αίσθηση του σπιτιού. 

Οπως εξηγεί η Πέντλετον, το χρώμα είναι ένα «ισχυρό οπτικό σήμα». Όποιο κι αν είναι το κίνητρο για την αλλαγή μιας μπροστινής πόρτας, ενός εξωτερικού τούβλου ή οποιουδήποτε δωματίου στο σπίτι, το χρώμα κάνει μεγάλη διαφορά.

ΠΗΓΗ: AP

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Φώτα Led: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, τιμές και ιδέες για γιορτινή διακόσμησηΤέσσερα «σπιτικά» υλικά που εξαφανίζουν άμεσα τους λεκέδες στο δέρμα από τη βαφή μαλλιώνΛούβρο: Η «Ελευθερία» του Ντελακρουά αποκάλυψε τα αληθινά της χρώματα
Keywords
Τυχαία Θέματα