Θεσσαλονίκη: Νεκρό από παρβοϊό κοριτσάκι 3,5 ετών

Φωτογραφία αρχείου

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ μετά τον θάνατο ενός κοριτσιού 3,5 ετών από παρβοϊό και την συρροή κρουσμάτων σε παιδικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη.

Με επείγουσα ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει τους γιατρούς όλης της χώρας να βρίσκονται σε επιφυλακή και αυξημένη εγρήγορση για συμπτώματα μυοκαρδίτιδας που προκαλείται από Parvovirus, δηλαδή από παρβοϊό.

Σύμφωνα

με την ενημέρωση, εντοπίστηκε ήδη συρροή 11 κρουσμάτων σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, αλλά και ο θάνατος παιδιού 3,5 ετών από οξεία μυοκαρδίτιδα εξαιτίας του Parvovirus B19. 

Μετά τη διαπίστωση της συρροής των κρουσμάτων ο ΕΟΔΥ συνέστησε διακοπή της λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες, και ζήτησε απολύμανση. Στη συνέχει προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες. Ειδικότερα διερευνάται ο ρόλος της συλλοίμωξης Parvovirus B19 και άλλων ιών στη μυοκαρδίτιδα που παρουσίασαν τα παιδιά, καθώς εντοπίστηκαν επίσης εντεροϊοί και ρινοϊοί σε κάποια από αυτά.

 «Η πλειοψηφία των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με Parvovirus γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό όπου αναφέρεται νόσηση από Parvovirus B19 (κλινική διάγνωση) σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού. Ταυτόχρονα από την ανάλυση κλινικών δειγμάτων (filmarray ανώτερου αναπνευστικού και έλεγχο κοπράνων) φαίνεται ότι ο συχνότερος λοιμογόνος παράγοντας που απομονώθηκε ήταν ο Rhinovirus/Enterovirus ακολουθούμενος από τον Aderovirus. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από Parvovirus B19 είχαν ταυτόχρονα συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

O παρβοϊός, ο ιός του  λοιμώδους ερυθήματος (γνωστού επίσης και ως πέμπτη νόσος), εμφανίζει το εξάνθημα στα δύο μάγουλα, ως χαρακτηριστικό πρώιμο σύμπτωμα.  Είναι πολύ επικίνδυνος για τις εγκύους και τα μωρά με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πανευρωπαϊκή έξαρση, με αποβολές, αμβλώσεις και θανάτους νεογνών στη Γαλλία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, πολλές χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Νορβηγία) αναφέρουν κατά τα τέλη του 2023 και στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αύξηση των περιστατικών πέμπτης νόσου (λοιμώδους ερυθήματος) σε παιδιά, με κάποιες από αυτές να δηλώνουν αύξηση στα σοβαρά περιστατικά από λοίμωξη με Parmovirus σε έγκυες, νεογνά και παιδιά καθώς και αύξηση στις ανιχνεύσεις Pervovirus σε δότες αίματος / πλάσματος και ενήλικες.

Στη Γαλλία καταγράφεται επίσης αύξηση στις αποβολές στις αμβλώσεις και στους θανάτους σε νεογνά λόγω περιγεννητικής λοίμωξης από Parvovirus.

Πηγή: iatropedia.gr

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΝεκρό βρέφος στη Βραυρώνα: Προφυλακιστέοι οι δύο γονείς - Τι υποστήριξαν στις απολογίες τους400 θανάσιμα ατυχήματα σε ελληνικές θάλασσες το 2023: Data για ηλικίες και περιοχέςΔολοφονία στο Μενίδι: Οι αρχές αναζητούν τον τέως σύζυγο της νεκρής γυναίκας- Φώναζε "βοήθεια!"
Keywords
Τυχαία Θέματα
Θεσσαλονίκη, Νεκρό,thessaloniki, nekro