Ενέργεια και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Μελόνι

Η οικονομία, η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας, θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας αλλά και το μεταναστευτικό, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά το αποψινό δείπνο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία θα βρεθεί στην χώρα μας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζουν την επίσκεψη αυτή ως ευκαιρία για μία συνολική συζήτηση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, αλλά και για τις εξελίξεις στην περιοχή, τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ως δύο κράτη-μέλη

της Ε.Ε. και της Μεσογείου , καθώς και τον συντονισμό σε θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας μεταξύ των οποίων και η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Όσον αφορά τα ενεργειακά, επιδίωξη της Ελλάδας είναι να προχωρήσει πιο γρήγορα το εγχείρημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας που βρίσκεται σε εξέλιξη αυξάνοντας περαιτέρω τις ποσότητες εξαγωγής ηλεκτρικού ρεύματος προς την Ιταλία.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί τα επόμενα χρόνια όχι μόνο σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας, αλλά και σε παραγωγό, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των ΑΠΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αναπτύξει μια καλή σχέση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την Ιταλίδα ομόλογό του η οποία τον είχε προσκαλέσει και στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που είχε διοργανώσει στη Ρώμη στο τέλος Ιουλίου, αλλά λόγω των εξελίξεων στα μέτωπα των πυρκαγιών, δεν είχε κατάφερε να παραστεί και είχε λάβει μέρος ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία τονίζουν πως είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές που απαιτεί συνολική και ολοκληρωμένη πολιτική.

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει επανειλημμένα πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για μια συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που θα περιλαμβάνει εκτός από την προστασία των συνόρων, την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, τις επιστροφές προς τρίτες χώρες και τη συνεργασία με αυτές προκειμένου να παταχθούν τα δίκτυα των διακινητών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές – ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν και για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που ποτελούν αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

#ΕΝΕΡΓΕΙΑ #ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΜΕΛΟΝΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ενέργεια, Μητσοτάκη - Μελόνι,energeia, mitsotaki - meloni