Ισχυρό μήνυμα από την διευρυμένη σύσκεψη για την οπαδική βία, μεγάλο στοίχημα η επόμενη ημέρα

Το μήνυμα συντονισμένης και συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, υπήρξε ισχυρό μετά την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσέφεριν και την διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν την συνάντηση εποικοδομητική και εκτιμούν ότι εξέπεμψε σαφή μηνύματα τόσο για την σοβαρότητα της κατάστασης- θέτοντας προ των ευθυνών τους και τις ιδιοκτησίες των

ομάδων- όσο και για την αποφασιστικότητα της Πολιτείας να αντιμετωπίσει στη ρίζα του αυτό το πρόβλημα, αντιδρώντας συνολικά τόσο μέσα όσο και έξω από τα γήπεδα, με "έγκαιρη πρόληψη, αλλά και αποτελεσματική καταστολή", σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη.

Το ορατό όφελος από την χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη αφορά στον ισχυρό συμβολισμό της παρουσίας, για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι, των ηγεσιών της κυβέρνησης, της ΟΥΕΦΑ και των ιδιοκτησιών των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ, σε μία προσπάθεια να δρομολογηθούν αναγκαίες και κοινά αποδεκτές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της οπαδικής βίας.

Σαν μήνυμα είναι αναμφίβολα ισχυρό, από κει και πέρα όμως το μεγάλο στοίχημα έχει να κάνει με την επόμενη ημέρα και αφορά στην αποτελεσματική εφαρμογή αυτών που εξαγγέλθηκαν χθες, καθώς και όσων έχουν νομοθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια, ώστε την φορά αυτή να δημιουργηθούν πράγματι προϋποθέσεις για να αποκτήσει περιεχόμενο και το "ως εδώ", στο οποίο αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και ο πρωθυπουργός.

Ως βήμα παραπάνω εκ μέρους της κυβέρνησης εκλαμβάνεται και η προειδοποίηση, για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ότι πάνω στο τραπέζι υπάρχει ως ύστατο μέτρο και η ενεργοποίηση, εάν απαιτηθεί από τις εξελίξεις, του προσωρινού αποκλεισμού ελληνικών ομάδων από όλες τις ευρωπαϊκές οργανώσεις.

Σε γενικές γραμμές οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν χθες κινούνται στην κατεύθυνση εκείνων που έχουν προηγηθεί- με την αντιπολίτευση να επισημαίνει ότι ανάλογα μέτρα αυτά είχαν εξαγγελθεί και πριν από ενάμιση χρόνο- και όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, στον βαθμό βεβαίως που είχαν εφαρμοστεί.

Οι λέσχες φιλάθλων που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό ότι θα κλείσουν και κάθε ομάδα θα έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ, είχαν βρεθεί και τον Φεβρουάριο 2022 στο επίκεντρο των κυβερνητικών ανακοινώσεων στην σκιά της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη.

Είχε ανακοινωθεί τότε η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας όλων των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους ανά την επικράτεια έως την 31η Ιουλίου 2022 ώστε να εξασφαλιστεί ένα εύλογο μεταβατικό χρονικό διάστημα έως ότου επιτραπεί ξανά η αδειοδότησή τους, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που προέβλεπε πως το ερασιτεχνικό σωματείο, η ΠΑΕ και η ΚΑΕ θα μπορούν να αναγνωρίσουν έως μια Λέσχη Φιλάθλων, έκαστη και έδρα της θα είναι υποχρεωτικά πλέον η έδρα του ερασιτεχνικού σωματείου,της ΠΑΕ ή της ΚΑΕ, απ’ όπου βεβαιώνεται η Λέσχη.

Σε ότι αφορά την ΕΛΑΣ, στην κυβέρνηση θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό που οι τέσσερις ΠΑΕ συμφώνησαν να έχει πλέον ουσιαστικό ρόλο στην είσοδο και ταυτοποίηση οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες που εντοπίζεται το πρόβλημα, με αιφνιδιαστικούς ελέγχους που θα πραγματοποιεί όποτε η ίδια κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο.

Εξαγγελίες για τον ενεργό ρόλο της Αστυνομίας είχαν γίνει όμως και πέρυσι, ενώ είναι σαφές πως η τραγική υπόθεση της Νέας Φιλαδέλφειας δεν σχετίζεται με αρμοδιότητες της ΕΛ.ΑΣ, αλλά με επιχειρησιακά σφάλματα τα οποία κατέστησαν δυνατή την είσοδο των Κροατών χούλιγκανς στην Ελλάδα και την διέλευσή τους από μεγάλος μέρος της χώρας. Και ζητούμενο είναι να μην γίνονται τέτοια σφάλματα, για τα οποία βρίσκεται άλλωστε σε εξέλιξη και εσωτερική έρευνα στην ΕΛΑΣ για την απόδοση ευθυνών.

Η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία παρατηρητηρίου βίας με την συμμετοχή και άλλων κρατών, αναμφίβολα θα είναι ένα θετική, στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως είχε υπάρξει προειδοποίηση και απαγόρευση μετακίνησης οπαδών από την ΟΥΕΦΑ και ήταν τα επιχειρησιακά λάθη που επέτρεψαν στους Κροάτες χούλιγκανς να φθάσουν μέχρι την Αθήνα.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται και οι κάμερες μέσα στα γήπεδα, κάτι που επίσης είχε αναφερθεί και το 2022, με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη να δηλώνει ότι οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων και θα ελεγχθούν γι’ αυτό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το πλέγμα των μέτρων που προαναγγέλθηκε αφορά στην οπαδική βία στα γήπεδα και δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικά μπορούν να λειτουργήσουν και στην αντιμετώπιση περιστατικών οπαδικής βίας έξω από αυτά.

Οι περαιτέρω εξειδικεύσεις θα γίνουν πάντως το προσεχές διάστημα , κατά πάσα πιθανότητα πριν την ΔΕΘ, από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γ. Βρούτση και ενδεχομένως από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου.

Πρόκειται για την τέταρτη νομοθετική πρωτοβουλία στην διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, ενώ έχει μεσολαβήσει και η ολιστική μελέτη που εκπόνησαν η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ συνολικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, η εφαρμογή της οποίας κατά τα 2/3 περίπου, εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΕΠΟ.

#ΜΕΓΑΡΟ_ΜΑΞΙΜΟΥ #ΟΠΑΔΙΚΗ_ΒΙΑ #ΟΠΑΔΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισχυρό,ischyro