Μέσα στο 2024 θα παρουσιάσει η Intel τους Lunar Lake επεξεργαστές

Η νέα γενιά επεξεργαστών x86 της Intel υπόσχεται έως και τρεις φορές βελτιωμένες επιδόσεις σε λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, σε σχέση με την τρέχουσα γενιά των Meteor Lake.

Η Intel ανακοίνωσε το παράθυρο κυκλοφορίας της νέας σειράς επεξεργαστών Lunar Lake για laptop. Οι νέοι επεξεργαστές x86 αναμένεται

να διατεθούν στην αγορά μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2024 και είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να υποστηρίξουν τις νέες εμπειρίες τεχνητής νοημοσύνης που θα προσφέρουν τα Copilot Plus PC που ανακοινώθηκαν χθες.

Η ανακοίνωση της Intel συνέπεσε με την εκδήλωση Surface and AI της Microsoft, στο πλαίσιο της οποίας ο τεχνολογικός κολοσσός παρουσίασε προτάσεις βασισμένες στους επεξεργαστές Snapdragon X Elite και Plus της Qualcomm για τα Copilot Plus PC, τα οποία υπόσχονται υψηλότερες επιδόσεις και πολύ μεγαλύτερη αυτονομία. Από την πλευρά της, όμως, η Intel υποστηρίζει ότι οι επεξεργαστές Lunar Lake προσφέρουν 1,4 φορές ταχύτερες επιδόσεις στο Stable Diffusion 1.5 σε σύγκριση με το Snapdragon X Elite, που βασίζεται στην αρχιτεκτονική Arm.

Οι Lunar Lake θα ενσωματώνουν CPU, ενσωματωμένη Xe2 GPU και νευρωνική επεξεργαστική μονάδα (NPU).  Η Intel υποστηρίζει ότι ο επεξεργαστής Lunar Lake προσφέρει τρεις φορές υψηλότερες επιδόσεις σε επίπεδο λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης, σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, το Meteor Lake. Αυτό οφείλεται στο ότι η NPU είναι ικανή να εκτελεί περισσότερες από 40 tera λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο (TOPS), αισθητά πάνω από τα 10 NPU TOPS που προσφέρουν οι Meteor Lake, οι οποίοι ενσωματώνονται ήδη σε μια σειρά ΑΙ PC που είναι ήδη διαθέσιμα στα αγορά.

Η Intel σχεδιάζει να ενσωματώσει τους Lunar Lake σε περισσότερα από 80 νέα laptop, από 20 κατασκευαστές, με στόχο τη διάθεση 40 εκατομμυρίων AI PC επεξεργαστών μέχρι το τέλος της χρονιάς. 

Στη διάρκεια της Computex, τον ερχόμενο μήνα, αναμένεται να δοθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους Lunar Lake και το πού κατατάσσονται στην κατηγορία των AI PC, απέναντι στους Zen 5 της AMD και τους Oryon της Qualcomm.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα