Ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών επιβλήθηκε στον ιδρυτή του Binance

10:40 1/5/2024 - Πηγή: Insomnia

Ο Τσανγκπένγκ Τζάο, που ξεκίνησε τις μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων από το FTX, που τελικά αποκάλυψαν την απάτη που συντελούταν στο ανταλλακτήριο του Μπάνκμαν-Φριντ, ομολόγησε ότι είχε παραβεί και ο ίδιος τη νομοθεσία.

Ο Τζάο καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών, καθώς απέτυχε να εφαρμόσει επαρκείς μηχανισμούς προστασίας από το ξέπλυμα χρήματος στο Binance. Ο Τζάο, άλλοτε επικεφαλής του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο είχε αναγνωρίσει την ενοχή του το Νοέμβριο του 2023.

Ο δικαστής Ρίτσαρντ Τζόουνς στο σκεπτικό του ανέφερε ότι

ο Τζάο έδωσε προτεραιότητα "στην ανάπτυξη και τα κέρδη του Binance, έναντι της συμμόρφωσης με τους νόμους και τους κανονισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών". Παρότι ο Τζόουνς εκτιμά ότι ο Τζάο είναι απίθανο να παραβιάσει εκ νέου τη νομοθεσία, η κλίμακα του αδικήματος είναι αξιοσημείωτη.

Ο Τζάο δεν είναι τόσο γνωστό όνομα, όσο ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, που καταδικάστηκε για την απάτη στο FTX, αποτελεί σημαντικότερη προσωπικότητα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Ο Κινεζοκαναδός επιχειρηματίας ίδρυσε το Binance το 2017. Παρότι υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου, στο πλαίσιο της συμφωνίας του με τις εισαγγελικές αρχές για τη μείωση της ποινής του, εξακολουθεί να είναι ο μεγαλομέτοχος της εταιρίας. Το Binance ενσωματώνει πολλά περισσότερα νομίσματα από ό,τι ανταγωνιστικές πλατφόρμες, όπως το Coinbase.

Οι εισαγγελικές αρχές είχαν ζητήσει την επιβολή φυλάκισης τριών ετών, λόγω του ότι "η κλίμακα και οι προεκτάσεις των ενεργειών του Τζάο ήταν τεράστιες", όπως ανέφεραν στο υπόμνημα που κατέθεσαν ενόψει της ανακοίνωσης της ποινής. Παράλληλα υποστήριξαν ότι η ποινή που θα επιβαλλόταν στον Τζάο έπρεπε να "αντανακλά τη σημαντική ζημιά που προκλήθηκε στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ από τις εγκληματικές ενέργειές του".

Σύμφωνα με την εισαγγελία, το Binance επέτρεψε την πραγματοποίηση παράνομων συναλλαγών που υπερέβαιναν τα 898 εκατομμύρια δολάρια. "Ο Τζάο και άλλα στελέχη του Binance δεν συμμορφώθηκαν με τη νομοθεσία των ΗΠΑ", με αποτέλεσμα Ιρανοί πελάτες να μπορέσουν να προχωρήσουν σε συναλλαγές με Αμερικανούς, κατά παραβίαση των κυρώσεων που βρίσκονταν σε ισχύ. Άλλες χώρες υπό καθεστώς κυρώσεων, όπως η Κούβα και η Συρία, μπόρεσαν επίσης να πραγματοποιήσουν συναλλαγές.

Οι δικηγόροι του Τζάο από την πλευρά τους ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερος ο πελάτης τους, καθώς κανείς κατηγορούμενος σε ανάλογη υπόθεση δεν είχε φυλακιστεί, ενώ ο Τζάο ταξίδεψε από το σπίτι του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να δικαστεί. Παρέμεινε στις ΗΠΑ επί πεντέμισι μήνες, μακριά από τους δικούς του, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι δικηγόροι του, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το Binance είχε λάβει μέτρα ώστε να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας από προσπάθειες ξεπλύματος χρήματος.

Στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, ο Τζάο ήταν επί μακρόν γνωστός ως τολμηρός παίκτης, με φήμη ανθρώπου που αδιαφορούσε για τους νόμους των ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο του 2022, ο Μπάνκμαν-Φριντ, διευθύνων σύμβουλος της ανταγωνίστριας FTX, ανάρτησε (και διέγραψε) δηκτικό σχόλιο για το τη στάση του Τζάο έναντι της νομοθεσίας των ΗΠΑ. Μία εβδομάδα αργότερα, ο Τζάο απάντησε πως θα πουλούσε τις επενδύσεις του στο νόμισμα της FTX, σε απάντηση ρεπορτάζ στο CoinDesk που είχε προκαλέσει σάλο. Καθώς η εταιρία του ήταν από τις πρώτες που είχε επενδύσει στην FTX, το ποσό ήταν σημαντικό. "Δεν θα στηρίζουμε ανθρώπους που κοιτάζουν να χτυπήσουν πισώπλατα άλλους παράγοντες της αγοράς", είχε σχολιάσει τότε ο Τζάο.

Με τη δημόσια τοποθέτησή του, ο Τζάο οδήγησε πλήθος ανθρώπων να αποσύρουν τα χρήματά τους από την FTX, εξέλιξη που τελικά αποκάλυψε την απάτη που συντελούταν στο ανταλλακτήριο. Ο Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε το Μάρτιο σε κάθειρξη 25 ετών, καθώς οι ένορκοι τον έκριναν ένοχο για προσπάθεια εξαπάτησης των πελατών του.

Ο Τζάο έχει ήδη συμφωνήσει να καταβάλει πρόστιμο 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ψίχουλα σε σχέση με την περιουσία που έφτιαξε μέσω του Binance και εκτιμάται στα 33 δισεκατομμύρια. Επίσης συμφώνησε να μην εφεσιβάλει καμία ποινή φυλάκισης έως και 18 μηνών.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα