Green school: Με πρωτοβουλία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων ο κήπος του 1ο δημοτικό σχολείο Χανίων άνθισε (φωτο – βίντεο)

Με την συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών, το πρωί της Πέμπτης και χάρη στην πρωτοβουλία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων και της Περιβαλλοντικής Συμμαχίας we4all, ο κήπος του 1ου δημοτικού σχολείου Χανίων, μετατράπηκε σε ένα μικρό παράδεισο για την σχολική κοινότητα.

Οι μαθητές με μεγάλη όρεξη φύτεψαν φυτά και λουλούδια στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού προγράμματος «Green School by Τράπεζα Χανίων».

Παράλληλα μαθητές και εκπαιδευτικοί του δημοτικού είχαν την ευκαιρία να παρακολούθησαν και μια διαδραστική παρουσίαση από εξειδικευμένο προσωπικό.

Αφετηρία της συγκεκριμένης δράση υπήρξε το 7ο Γυμνάσιο Χανίων, το πρώτο γυμνάσιο της πόλης που μεταμόρφωσε τον κήπο του σχολείου του πριν δυο χρόνια στο πλαίσιο της δράσης άλλαξαν ριζικά την όψη του μικρού κήπου του σχολείου. Στην συνέχεια μέσα στα δυο τελευταία χρόνια η δράση επεκτάθηκε και σε άλλα σχολεία των Χανίων.

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης δημοσίων σχέσεων της Τράπεζας Χανίων, Ιάκωβος Ρούσος, «σήμερα βρισκόμαστε στο 1ο δημοτικό για μια ακόμα δράση του προγράμματος green school. Η συγκεκριμένη δράση ανήκει στο πρόγραμμα της κοινωνικής ευθύνης της τράπεζας και υλοποιείται σε συνεργασία με την περιβαλλοντική ΜΚΟ we4all. Σήμερα θα δημιουργιούσουμε ακόμα ένα βοτανικό κήπο σε σχολείο. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και για αυτή τη χρονιά».

Με τη σειρά της η Αρχοντούλα Λαχανοπούλου διευθύντρια του 1ου Δημοτικού σχολείου Χανίωνβ στις δηλώσεις της μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «σήμερα έγινε στα παιδιά μια διαδραστική παρουσίαση για θέματα όπως η ανακύκλωση, η κλιματική αλλαγή και ο εθελοντισμός και το πως μπορούν να τα παιδιά να σώσουν τον πλανήτη. Ευελπιστούμε μέσα από αυτές τις δράσεις τα παιδιά να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση».

Τέλος ο Κωνσταντίνος Καλφούντζος υπεύθυνος με της We4all μεταξύ άλλων τόνισε ότι «με την Συνετααιριστική Τράπεζα Χανίων συνεργαζόμαστε εδώ και δυο χρόνια περίπου. Το 1ο δημοτικό είναι το τέταρτο σχολείο που κάνουμε εδώ στην Κρήτη. Το πρόγραμμα είναι φτιαγμένο για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. προσπαθούμε μέσα από το πρόγραμμα να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά σε θέματα που έχουν σχέση με την κλιματική κρίση και αλλαγή καθώς και τις καλές πρακτικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα μας για να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση».

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων λειτουργεί διαχρονικά με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας με συνέπεια δράσεις και προγράμματα που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων.

Εδώ και μία δεκαετία η Τράπεζα Χανίων έχει σχεδιάσει ένα στοχευμένο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, κάτω από την ομπρέλα του οποίου εντάσσεται και το νέο πρόγραμμα «Green School by Τράπεζα Χανίων». Στρατηγικός στόχος αποτελεί η υιοθέτηση και εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών σχετικά με το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Τράπεζα Χανίων ενώνει δυνάμεις με την Περιβαλλοντική Συμμαχία της we4all, δημιουργώντας πρότυπους βοτανικούς κήπους με ενδημικά και μελισσοκομικά φυτά σε προαύλιους χώρους των σχολείων. Η συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία we4all, γίνεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ευαισθητοποίησης για την αειφορία «Green Future».

Υπό αυτό το πρίσμα, η Τράπεζα δημιουργεί το πρόγραμμα Green School by Τράπεζα Χανίων, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με βασικό πυλώνα το περιβάλλον.

Ξεκινώντας μέσα στην τάξη, τα παιδιά ενημερώνονται για τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας, αλλά και για τις απλές, πρακτικές λύσεις που τα ίδια μπορούν να εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους, προκειμένου να συνεισφέρουν στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την αειφορία Green Future είναι διαμορφωμένο ώστε να εστιάζει σε καλές πρακτικές πάνω σε ορισμένα πιο σύνθετα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως είναι η σπατάλη τροφίμων (Food Waste), η βιομηχανία της γρήγορης μόδας (Fast Fashion), η εντατική γεωργία, η εντατική κτηνοτροφία και η υπεραλίευση. Το πρόγραμμα καταλήγει σε μία δράση δημιουργίας μικρών βοτανικών κήπων με ενδημικά, αρωματικά και μελισσοκομικά φυτά μέσα στο προαύλιο του σχολείου, όπου τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι το να είναι υπεύθυνοι πολίτες και να σέβονται ό,τι τους “περιβάλλει” όχι μόνο δεν είναι δύσκολο αλλά είναι και μια φυσική, ευχάριστη δραστηριότητα που κρίνεται απαραίτητη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Green, Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Χανίων,Green, synetairistikis trapezas chanion, chanion