Χανιά – δασικές πυρκαγιές: Η συνέχεια ενός πολέμου – “Πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι και συνειδητοποιημένοι” (φωτο-βιντεο)

Στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Π.Ε. Χανίων συνεδρίασε το πρωί το Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΣΟΠ) με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών για το έτος 2024» και ενώ είναι σε εξέλιξη η αντιπυρική περίοδος που φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από άλλες χρονιές (μέσα Απριλίου).

Αντικείμενο της συνεδρίασης, στην οποία συμμετείχαν φορείς και αρχές των Χανίων ήταν ο συντονισμός δράσης και η συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων για τη λήψη-τήρηση προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης, ετοιμότητας, καταστολής,

για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Το καλοκαίρι που μπαίνει στην Κρήτη και στα Χανιά, όπως και κάθε καλοκαίρι θέτει σε συναγερμό τις Αρχές που επιδιώκει εξαρχής να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης ώστε να αποφευχθούν ή να προληφθούν μεγάλες πυρκαγιές που θα προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές και θα θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ο διοικητής μάλιστα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων, Ξενοφών Τσιλιμιγκάκης μίλησε για συνέχεια του “πολέμου” για τον οποίο πρέπει να είναι όλοι προετοιμασμένοι, ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες. Όλοι φυσικά αναφέρθηκαν και στο χειμώνα που δεν υπήρξαν πολλές βροχές και το γεγονός αυτό δημιουργεί δυσάρεστες προϋποθέσεις και ξεχωριστή επικινδυνότητα ενόψει θέρους.

Όπως τονίστηκε επίσης στο πλαίσιο της σύσκεψης, όλοι όσοι έχουν χωράφια θα πρέπει να τα καθαρίσουν, όπως και τις αυλές του και ό,τι χρειάζεται ώστε η πρόληψη να είναι στο υψηλότερο σημείο.

“Από σήμερα ξεκινά ένας καινούριος πόλεμος που δείχνει να μην τελείωσε από τον προηγούμενο. Η Π.Υ. ανταποκρίθηκε με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Οι βροχοπτώσεις πάντοτε ήταν σύμμαχος της πυροσβεστικής και φέτος φαίνεται ότι αυτή η βοήθεια θα είναι μικρότερη. Δεν θα κάνει τη διαφορά ο μηχανολογικός εξοπλισμός αλλά ο παράγων άνθρωπος”, σημείωσε ο κ. Τσιλιμιγκάκης, που τόνισε ότι στη δύναμη της Π.Υ. Χανίων προστέθηκαν 18 νέοι εποχικοί πυροσβέστες και ίσως ενταχθούν επιπλέον.

Σε ό,τι αφορά νέα εναέρια μέσα πυρόσβεσης (ελικόπτερο) για την Κρήτη που είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ευ. Τουρνάς, ο κ. Τσιλιμιγάκης τόνισε ότι “ο σχεδιασμός γίνεται από την Αθήνα και αναμένεται νεότερη ενημέρωση για το πού θα τοποθετηθούν τα νέα ελικόπτερα”.

Η δήλωση του κ. Τσιλιμιγκάκη

Η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή

Η τοποθέτηση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Γιώργου Τσαπάκου

Επισημάνθηκε τέλος ότι η καλύτερη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέω θα φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, κάτι που σε γενικές γραμμές διαπιστώθηκε (και τονίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση), για το περυσινό καλοκαίρι στην Κρήτη και εν προκειμένω στον νομό Χανίων.

Βασίλης Φουντουλάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά –, – “Πρέπει, ” -βιντεο,chania –, – “prepei, ” -vinteo