Φραγκίσκος Παρασύρης: «Τι δεν μας είπε η κ. Σδούκου κατά την επίσκεψη της στο Ηράκλειο»

Σκληρή κριτική στις δηλώσεις της υφυπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στο Ηράκλειο ασκεί μέσα από μια ανακοίνωση του βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Φραγκίσκος Παρασύρης.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ο κ. Παρασύρης αναφέρει ότι:

«Σίγουρη ότι η Κρήτη θα βρεθεί στο επίκεντρο

των εξελίξεων στην ενέργεια τα επόμενα χρόνια, δήλωσε η κ. Σδούκου, στη διάρκεια της επίσκεψής της στο Ηράκλειο.

Ξέχασε, παρόλα αυτά, να ενημερώσει τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες ότι ο ηλεκτρικός χώρος της Κρήτης έχει ήδη διαμοιραστεί, -με τροπολογία της δικής της κυβέρνησης το 2021- σε μεγάλους και μόνον παίχτες.

Ότι από την «πράσινη μετάβαση» που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, ο κρητικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα, παρά μόνο ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές της Κρήτης.

Παρέλειψε να αναφέρει ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός για τα θαλάσσια αιολικά, άλλαξε όχι γιατί το Υπουργείο προχώρησε σε κάποια ουσιαστική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά επειδή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέδειξαν το θέμα και οι συνάδελφοι της Υπουργοί, δεν συναίνεσαν στο αρχικό σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Και φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ενημέρωσε τους αυτοδιοικητικούς φορείς, τους ΤΟΕΒ κλπ, ότι με το Πρόγραμμα “ΑΠΟΛΛΩΝ” θα μετατραπούν σε πελάτες, αντί αυτοπαραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ. Δεν εξήγησε τους λόγους που δεν δίνει ενεργειακό χώρο στους Δήμους ή στους ΤΟΕΒ και τις ενεργειακές κοινότητες αυτών, ώστε να μειώσουν δραματικά το ενεργειακό τους κόστος.

Δεν είπε τίποτα για τον διαγωνισμό των φωτοβολταϊκών σταθμών 400Kw που έχει βαλτώσει χρόνια τώρα, κι έχει παγιδεύσει εκατοντάδες μικρομεσαίους επενδυτές.

Δεν αναφέρθηκε στους λόγους απόρριψης της τροπολογίας που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, για την αύξηση των ανταποδοτικών τελών προς την αυτοδιοίκηση από το 3 σε 5% και σίγουρα δεν εξήγησε στους τοπικούς φορείς, ότι ο εκδημοκρατισμός της ενέργειας, αποτελεί όνειρο θερινής νύκτας, καθώς η πράσινη μετάβαση, όπως εξελίσσεται αφορά την εγχώρια ολιγαρχία της ενέργειας και αποστερεί από τους πολίτες το δικαίωμα συμμετοχής σε μια νέα μορφή συλλογικότητας, γύρω από τις ΑΠΕ», αναφέρει σε δήλωσή του ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα