Ιράν: Νεκροί ο πρόεδρος Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών – Βρέθηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου

Τον θάνατο του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν και το οποίο συνετρίβη το απόγευμα της Κυριακής υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες.

Λίγη ώρα αργότερα το ιρανικό press TV έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με την μεταφορά των σορών από το ελικόπτερο

«Ο Αγιατολάχ μαρτύρησε» έγραψε σε ανάρτησή του το πρακτορείο ειδήσεων

Tasnim.

آیت‌الله #رئیسی به شهادت رسید pic.twitter.com/dTjLaBRtT2

— خبرگزاری تسنیم (@Tasnimnews_Fa) May 20, 2024

Την είδηση μετέδωσε και τo ιρανικό πρακτορείο Mehr αναφέροντας ότι όλοι οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο «έγιναν μάρτυρες».

#BREAKING
Iranian President Ebrahim Raeisi and the country's Foreign Minister Hossein Amir-Abdollahian were martyred in the helicopter crash that occurred on Sunday.https://t.co/DLoPswB0e5

— Mehr News Agency (@MehrnewsCom) May 20, 2024

Εκτός από τον πρόεδρο του Ιράν και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, στο ελικόπτερο επέβαιναν άλλα επτά άτομα, τα οποία επίσης θεωρούνται νεκρά. Πρόκειται για τον κυβερνήτη της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Μαλέκ Ραχματί, τον ιμάμη της προσευχής της Παρασκευής της Ταμπρίζ, Mohammad Ali Alehashem καθώς και έναν πιλότο, τον συγκυβερνήτη, τον αρχηγό πληρώματος, τον επικεφαλής ασφαλείας και έναν άλλο σωματοφύλακα.

Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί εξελέγη το 2021 και ήταν 63 ετών και ο υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021 και ήταν 60.

Iranian state television has shared a screengrab of President Ebrahim Raisi with Foreign Minister Hossein Amir-Abdollahian inside the helicopter before it crashed. pic.twitter.com/GoHhSphc1E

— Firstpost (@firstpost) May 20, 2024

Τα συντρίμμια

Το ελικόπτερο Bell 212 στο οποίο επέβαινε ο Ραϊσί και τα άλλα 8 άτομα εντοπίστηκε κατεστραμμένο και καμμένο λίγο πριν τις 6 τα ξημερώματα σήμερα, Δευτέρα.

Πλάνα από drone από τα συντρίμμια τράβηξε η Ερυθρά Ημισέληνος και μεταδόθηκαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν. Το πρακτορείο ειδήσεων FARS παρουσίασε το σημείο της συντριβής σε μια απότομη, δασώδη πλαγιά, με ελάχιστα απομεινάρια από το ελικόπτερο πέρα ​​από μια γαλανόλευκη ουρά.

#BREAKING Drone footage captured by volunteer forces assisting Iran's Red Crescent shows the wreckage of Raisi's doomed chopper. pic.twitter.com/QECJcu1oXe

Iran International English (@IranIntl_En) May 20, 2024

Αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το ελικόπτερο απανθρακώθηκε εντελώς. Νωρίτερα τουρκικό drone ειχε εντοπίσει πηγή θερμότητας εκτιμώντας πως είναι τα συντρίμμια ελικοπτέρου που μετέφερε τον Εμπραχίμ Ραϊσί» και «οι συντεταγμένες κοινοποιήθηκαν στις ιρανικές αρχές», με το Anadolu να μεταφορτώνει και βίντεο θερμικής κάμερας.

Akinci UAV identifies source of heat suspected to be wreckage of helicopter carrying Iranian President Raisi and shares its coordinates with Iranian authorities pic.twitter.com/0tZtMc5oaP

— Anadolu English (@anadoluagency) May 20, 2024

Η ιρανική κυβέρνηση χθες συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρώτο αντιπρόεδρο Μουχάμαντ Μουχμπάρ. Βάσει του ισχύοντος πρωτοκόλλου ο κ. Μουχμπάρ, 69 ετών, θα αναλάβει πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο 68χρονος Μοχαμάντ Μοχμπέρ, διορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας τον Αύγουστο του 2021 από τον Ραϊσί. Γεννήθηκε στην Ντεζφούλ, στην επαρχία Χουζεστάν, και έχει αναλάβει πολλές υψηλόβαθμες θέσεις. Έχει διατελέσει επίσης επικεφαλής εταιρειών και από το 2007 προεδρεύει του Ιδρύματος της Τάξης του Ιμάμη (Setad) που διαχειρίζεται τις περιουσίες που κατασχέθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

BREAKING: Iran's Vice President Muhammad Mukhbar is set to take over as acting president, pending the approval of the Supreme Leader, following the death of Ebrahim Raisi in a helicopter crash, with the constitution stipulating a new president must be elected within 50 days. pic.twitter.com/mfeam8ig1N

— The Spectator Index (@spectatorindex) May 20, 2024

Το άρθρο 131 του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας προβλέπει ότι «σε περίπτωση θανάτου, αποπομπής, παραίτησης, απουσίας ή ασθένειας του προέδρου, που διαρκεί περισσότερους από δύο μήνες», «ο πρώτος αντιπρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του».

Τη διαδικασία πρέπει «να εγκρίνει ο ανώτατος ηγέτης» του Ιράν, ο οποίος τώρα είναι ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διευκρινίζει το άρθρο.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι συμβούλιο, που αποτελείται «από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, τον επικεφαλής της δικαιοσύνης και τον πρώτο αντιπρόεδρο, πρέπει να οργανώσει εκλογές για νέο πρόεδρο μέσα σε διάστημα 50 ημερών».

protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα