Πολιτιστικός σύλλογος Κακοδικίου: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της σφαγής αμάχων από τους Τούρκους

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν το επιστέγασμα της μακρόχρονης προσπάθειας, ανάδειξης ενός εκ των σημαντικότερων ιστορικών γεγονότων στην επαρχία Σελίνου κατά την πρώτη φάση της επανάστασης του 1821. Προσπάθειας που κατέληξε αισίως, στην ανέγερση μνημείου στον κυριότερο χώρο μαρτυρίου, τα Παπαδιανά, την έκδοση βιβλίου για το ιστορικό  αυτό γεγονός και την ανάδειξη του χώρου ομαδικής ταφής, θυμάτων της σφαγής.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου και η παρουσίαση του βιβλίου για τα  γεγονότα που σχετίζονται με τη σφαγή έγιναν με απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή

πολιτών, φορέων και συλλόγων, μήνυμα για το ότι και η τοπική ιστορία πρέπει να αναδεικνύεται, να προβάλλεται και να τιμάται.

Όλη η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε όπως ακριβώς αρμόζει σε ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός, με τη σημαίνουσα εκπροσώπηση της Εκκλησίας και της περιφέρειας Κρήτης, με παρόντες τον Δήμαρχο Καντάνου  – Σελίνου και πολλά από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων του Σελίνου και πλήθους πολιτών, που αγκάλιασαν την προσπάθειά μας και τίμησαν τους νεκρούς και την ιστορία μας.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, την κατάθεση στεφάνων, την τήρηση ενός λεπτού σιγής, τον Εθνικό Ύμνο και την απόδοση ριζίτικου, δόθηκε η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούσαν να επισκεφθούν το  χώρο ομαδικής ταφής  πολλών εκ των θυμάτων της σφαγής από τους Τούρκους το 1821. Εκεί όπου και υπήρχε το “κυπαρίσσι του πατέρα”, στην “αναπλήρωση” του οποίου προχώρησε ο Σύλλογός μας με μια λιτή διαμόρφωση του χώρου και την τοποθέτηση ενημερωτικής επιγραφής.

Στην παρουσίαση του βιβλίου, οι εκλεκτοί ομιλητές, μέλη του Συλλόγου μας,   ανέλυσαν το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, το περιεχόμενο του βιβλίου του Κωστή Πετράκη, καθώς και τις μεθοδολογικές δυσκολίες και τα προβλήματα που προκύπτουν, όταν η έρευνα αφορά εποχές όπου τα ιστορικά τεκμήρια απουσιάζουν ή είναι ελάχιστα.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε δημόσια όσους συνετέλεσαν, ώστε να αποδοθούν τιμές και να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη, όσων με οποιονδήποτε τρόπο έδωσαν το αίμα τους για να ριζώσει το δένδρο της ελευθερίας στον τόπο μας:

 Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, κ. κ. Αμφιλόχιο, που εκπροσωπήθηκε από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Σελίνου και τους ιερείς που τον συνόδευαν.

Την Περιφέρεια Κρήτης, που εκπροσωπήθηκε από την κυρία Χρύσα Χαριτάκη.

Το Δήμαρχο Καντάνου – Σελίνου κύριο  Αντ. Περάκη,  τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Αντιδημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους.

Τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Κακοδικίου.

Τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κακοδικίου.

Τον Πολιτιστικό – Παραδοσιακό Σύλλογο  Σελίνου (που απέδωσε και το ριζίτικο τραγούδι), τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καντάνου, τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Φλωρίων, το  Σύλλογο Γυναικών Καντάνου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αζωγυρέ.

Τους πολίτες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, τιμώντας έτσι τους νεκρούς,  το χωριό και τον Σύλλογό μας.

Τον Ιωάννη Ζεβελλάκη και τους κληρονόμους του Κωνσταντίνου Πετράκη, που διέθεσαν τα οικόπεδα για την ανέγερση του μνημείου και για τη διαμόρφωση του χώρου ομαδικής ταφής στο “κυπαρίσσι του πατέρα”, αντίστοιχα.

Τις εκδόσεις “Αλκίμαχον” (Σοφία Πετράκη) για τη χορηγία, εν μέρει, της εκτύπωσης του βιβλίου.

Τους αδελφούς Περάκη και τον Κωστή Ι. Πετράκη, για τις χορηγίες τους στη διαμόρφωση του χώρου στο “κυπαρίσσι του πατέρα”

Τον Γεώργιο Λουπάση, φιλόλογο, για την επιμέλεια και την εισαγωγή του βιβλίου

Του ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου: Γεώργιο Λουπάση, Φιλόλογο, Στέλλα Φραγκιουδάκη, Φιλόλογο, Ευτύχη Παπαδοπετράκη, Πανεπιστημιακό.

Τους χορηγούς μας για το κέρασμα στο πέρας της εκδήλωσης: Αντώνη Πετράκη, Γιάννη και Γιώργο Βακάκη (Κάντανος), Μαρία Τσισκάκη, Βεατρίκη Πετράκη.

Το Α.Τ. Καντάνου που μερίμνησε για την ασφάλεια των επισκεπτών.

Όλους τους φίλους του Συλλόγου μας, που μας εμψύχωσαν και μας βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο και που τυχόν παραλείψαμε την ονομαστική αναφορά τους.

Τέλος ευχαριστούμε την συγχωριανή μας, μέλος του Συλλόγου και Δημοτική Σύμβουλο, κυρία Νίνα Περάκη – Καλαϊτζάκη που συνέβαλε τα μέγιστα στην επίτευξη αυτής της προσπάθειας.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι που καταφέραμε να υλοποιήσουμε το όραμα και επιθυμία των απανταχού Κακοδικιανών, να αποδώσουμε την πρέπουσα τιμή και δόξα στα θύματα της θηριωδίας του Τούρκου δυνάστη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολιτιστικός, Κακοδικίου, Εκδήλωση, Τούρκους,politistikos, kakodikiou, ekdilosi, tourkous