Ξεκίνησε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «αλλάζω συνήθειες, σώζω τον πλανήτη» σε σχολεία του Ρεθύμνου

Από το 2ο και το 13ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου ξεκίνησε την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 η υλοποίηση περιβαλλοντικού προγράμματος από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ρεθύμνης σε συνεργασία με Σχολεία στης Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.

 Πρόκειται για το πρόγραμμα «Αλλάζω συνήθειες, σώζω τον πλανήτη», το οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά στους μικρούς μαθητές ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος,

Κυκλικής Οικονομίας και Ποιότητας Ζωής κ. Στέλιος Σπανουδάκης. 

 Στην εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου παρευρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου κ. Λάμπρος Καρβούνης. Στην παρουσίαση του προγράμματος συνέβαλε η Αν. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Ρεθύμνης κ. Νικολέτα Γκολφινοπούλου και η Προϊσταμένη του Τμήματος Καθαριότητας κ. Στέλλα Χριστοφοράκη.

Όπως επισήμανε ο κ. Σπανουδάκης, το περιβαλλοντικό πρόγραμμα υλοποιείται με στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας πάνω στο θέμα της ανακύκλωσης, της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων με την εφαρμογή της Διαλογής στη Πηγή και της επαναχρησιμοποίησης.

Απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων και προτρέπει τα παιδιά με βιωματικό τρόπο να κατανοήσουν την έννοια και την αξία της ανακύκλωσης στη ζωή τους, αποκτώντας συνήθειες που θα τους αναδείξουν σε υπεύθυνους μελλοντικά σκεπτόμενους πολίτες με ενεργό ρόλο στην αειφόρο ανάπτυξη.

Οι παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

1. Να κατανοήσουν οι μαθητές τη μεγάλη σημασία και τα περιβαλλοντικά οφέλη της ανακύκλωσης,

2. Να γνωρίσουν τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν,

3. Να διαμορφώσουν περιβαλλοντική συνείδηση,

4. Η καλλιέργεια της αξίας του εθελοντισμού,

5. Η ανάδειξη των δυνατοτήτων και της δημιουργικής έκφρασης των παιδιών μέσα από τις κατασκευές με άχρηστα υλικά, και

6. Οι μαθητές να ενεργήσουν – επικοινωνήσουν -συνεργαστούν μέσα από το πνεύμα της ομαδικότητας και τη βιωματική μάθηση.

Η δράση θα έχει διάρκεια έως το τέλος της επόμενης σχολικής χρονιάς και θα εκτελείται σε δύο παράλληλα επίπεδα:

Α. Τη συνεχή ενημέρωση των μικρών μαθητών μέσα από δράσεις για τους τρόπους και τα οφέλη της ανακύκλωσης σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομία και την ποιότητα ζωής όλων μας. Οι δράσεις αυτές θα πραγματοποιούνται μέσα στις σχολικές μονάδες με παρουσιάσεις από ειδικούς, με παιχνίδια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και μέσω βιωματικών εργαστηρίων. Ανάλογες δράσεις θα γίνουν και εκτός σχολικών μονάδων με την συμμετοχή παιδιών σε μεγάλα περιβαλλοντικά παιχνίδια πόλης, σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, καθώς επίσης και εκπαιδευτικές επισκέψεις στην ΜΕΑ Αμαρίου. Παράλληλα θα υπάρξει διανομή ενημερωτικού υλικού.

Β. Το μαραθώνιο σχολικό διαγωνισμό ανακύκλωσης. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ρεθύμνης θα προμηθεύσει τα σχολεία που θα συμμετέχουν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα, σειρές εσωτερικών μικρών κάδων ανακύκλωσης (για χαρτί, πλαστικό, καπάκια και οργανικά) και με σακούλες αντίστοιχου χρώματος, καθώς και μεγάλους (1100 lt) σύγχρονους εξωτερικούς κάδους (για χαρτί και πλαστικό). Κάθε σχολείο ανάλογα με την ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που θα συγκεντρώνει, θα παίρνει πόντους επιβράβευσης. Η προσπάθεια αυτή μπορεί να ενισχύεται παράλληλα και από τους γονείς των μαθητών, προσκομίζοντας ανακυκλώσιμα υλικά. Ο Δήμος θα συγκεντρώνει και θα ζυγίζει τις ποσότητες αυτές και στο τέλος του προγράμματος σε ειδική εκδήλωση θα βραβευθούν τα τρία πρώτα σε ποσότητες ανά μαθητή Δημοτικά Σχολεία καθώς και όλα τα Σχολεία για τη συμμετοχή τους.

Τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι το 2ο, το 3ο, το 7ο, 8ο, το 10ο, το 13ο, το 15ο, το 16ο, και το Δημοτικό Σχολείο Γερανίου. Μάλιστα οι μικροί μαθητές για τις ανάγκες του προγράμματος πρόκειται να κάνουν ενημερωτικές επισκέψεις στο νέο εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων ΜΕΑ Αμαρίου, προκειμένου να έχουν άμεση αντίληψη της όλης διαδικασίας διαχείρισης των απορριμμάτων από το σπίτι και το σχολείο έως τον χώρο εναπόθεσης και επεξεργασίας.

Οι μετακινήσεις των μαθητών θα γίνουν δωρεάν από το ΚΤΕΛ Ρεθύμνου – Χανίων και ο Αντιδήμαρχος κ. Στέλιος Σπανουδάκης απευθύνει ένα ειλικρινείς ευχαριστίες προς το Δ.Σ. της εταιρείας καθώς και προς όλους όσοι συνέβαλαν στην προετοιμασία του προγράμματος αλλά και σε όσους θα βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του.

Ο κ. Σπανουδάκης, ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου κ. Λάμπρο Καρβούνη που ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος στα σχολεία αρμοδιότητας του. Ευχαριστεί επίσης τον  Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου κ. Γεώργιο Ασπρούλη και την Διευθύντρια του 13ου Δημοτικού Σχολείου κ.  Μαρίνα Σούκα για την φιλοξενία των δύο πρώτων εκδηλώσεων του προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα