Coca-Cola HBC: Διατηρεί το guidance για το 2024 - Που οφείλονται οι επιδόσεις του α’ τριμήνου

Η εταιρεία διατηρεί αμετάβλητο το guidance για το σύνολο του 2024, προβλέποντας πως είναι εφικτός ο στόχος για αύξηση των εσόδων της τάξης του 6-7% σε οργανική βάση, καθώς και για άνοδο των λειτουργικών κερδών σε ένα εύρος μεταξύ 3-9%.

Σημαντική πρόοδο κατέγραψε η Coca Cola σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου και σύμφωνα με τον ceo Ζοραν Μπογκντάνοβιτς οι τιμές ήταν

εκείνες που "πρωταγωνίστησαν" στην ανάπτυξη.

«Φέτος, παρόλο που αναμένεται ένας πιο ισορροπημένος συνδυασμός μεταξύ όγκου πωλήσεων και τιμολογιακής πολιτικής, είναι δίκαιο να πούμε ότι η ανάπτυξη θα προέλθει κυρίως από τις ανατιμήσεις και λιγότερο από την ενίσχυση του όγκο πωλήσεων», τόνισε επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η αύξηση του όγκου πωλήσεων είναι σημαντική για τον όμιλο. Είναι στόχος για εμάς και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε».

«Η τιμολογιακή πολιτική αποτέλεσε καθοριστικό μοχλό (ανάπτυξης) για το πρώτο τρίμηνο, καθώς ο όμιλος κλήθηκε να διαχειριστεί διάφορες προκλήσεις όπως η υποτίμηση του νομίσματος σε Νιγηρία και Αίγυπτο, η επιβολή φόρου ζάχαρης στη Ρουμανία, καθώς και η εφαρμογή του καθεστώτος επιστροφής χρημάτων για λόγους που συνδέονται με την ανακύκλωση σε Ιρλανδία και Ουγγαρία. Η αύξηση των εσόδων σε αυτό το τρίμηνο επωφελήθηκε των ανατιμήσεων που έλαβαν χώρα το 2023, ένας αντίκτυπος που ξεκάθαρα θα μειώνεται όσο προχωρούμε μέσα στο 2024», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, στο πρώτο τρίμηνο του 2024 ο όμιλος πέτυχε οργανική αύξηση εσόδων της τάξεως του 12,6%, βασιζόμενος στη συνεχιζόμενη υλοποίηση της στρατηγικής του για τα προϊόντα 24/7.

Η εταιρεία διατηρεί αμετάβλητο το guidance για το σύνολο του 2024, προβλέποντας πως είναι εφικτός ο στόχος για αύξηση των εσόδων της τάξης του 6-7% σε οργανική βάση, καθώς και για άνοδο των λειτουργικών κερδών σε ένα εύρος μεταξύ 3-9%.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μεταβληθεί το guidance. Άλλωστε έχουμε συμπεριλάβει στις προβλέψεις τυχόν αβεβαιότητες που μπορεί να προκύψουν», αναφέρθηκε από τη διοίκηση, που έκανε λόγο για ισχυρές επιδόσεις σε Ελλάδα και Ιταλία, καθώς και για ικανοποιητικά επίπεδα στην Πολωνία.

Εστιάζοντας στην αγορά της Νιγηρίας - μια στρατηγική αγορά για την Coca-Cola HBC - αναγνώρισε ότι διατίθεται ένα ισχυρό προϊοντικό χαρτοφυλάκιο, εκτιμώντας μάλιστα πως θα αυξηθεί ο όγκος πωλήσεων. Όσο για την αγορά της Αιγύπτου αναγνώρισε ότι οι καταναλωτές κινούνται σε ένα δύσκολο περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, χαρακτήρισε δε πολύ σημαντικό brand για την τοπική αγορά την Coca Cola.

Στο μεταξύ, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτών συμμετείχε και ο Αναστάσης Σταμούλης, ο οποίος από σήμερα, 1η Μαΐου 2024, αναλαμβάνει καθήκοντα Chief Financial Officer.

Keywords
Τυχαία Θέματα