Prodea: "Σαρώνει" την Ελλάδα για ξενοδοχεία - Προχωρούν οι επενδύσεις σε πράσινα γραφεία και logistics

Με την απόκτηση της MHV η Prodea ενίσχυσε σημαντικά την παρουσία της στον ξενοδοχειακό κλάδο, η αξία του οποίου διαμορφώθηκε στα 660 εκατ. περιλαμβάνοντας περίπου 1.800 δωμάτια

Ενεργό διατηρεί το ενδιαφέρον για τουριστικές αναπτύξεις η Prodea, που τείνει να αυξηθεί αναζητώντας μονάδες μεγάλου μεγέθους εκτιμώντας ότι στην παρούσα συγκυρία προσφέρει δυνατότητες για ελκυστικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της εισηγμένης, η ΑΕΕΑΠ «σαρώνει» την Ελλάδα

για ξενοδοχεία, ενώ η Prodea δραστηριοποιείται στον χώρο του πολυτελών resorts σε Ελλάδα και Κύπρο μέσω της συμμετοχής της στην MHV και με απευθείας επιλεκτικές επενδύσεις στις υπόλοιπες κατηγορίες ξενοδοχειακών μονάδων.

Παράλληλα, προχωρά και το επενδυτικό της πρόγραμμα που είναι επικεντρωμένο στην ανάπτυξη πράσινων γραφείων αλλά και στα logistics,

Έπειτα από την απόκτηση του 55% της Mediterranean Hospitality Venture (MHV) έναντι συνολικού τιμήματος 254 εκατ. ευρώ, και την κατοχή πλέον συνολικού ποσοστού σε αυτή 80% (προηγουμένως 25%), στα 3,1 δις. αξία ακίνητης περιουσίας (Assets Under Management – AUM) της Prodea το 17% αφορά τουριστικά ακίνητα, 40% γραφεία, 12% τραπεζικά καταστήματα, 16% καταστήματα και 4% Logistics (βάσει των πιο πρόσφατα δημοσιευμένων στοιχείων). Στα δε δρομολογημένα και νέα έργα της, σύμφωνα με τελευταία εταιρική παρουσίαση, συνολικής αξίας 535 εκατ. ευρώ το 40% αφορά σε ξενοδοχεία και οικιστικά, το 45% σε γραφεία και το 15% logistics.

Στο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων της, η MHV διαθέτει το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, Limassol, το Nammos Limassol, το LPM Restaurant & Bar, το Park Tower Residences και το The Landmark Nicosia στην Κύπρο. Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο επεκτείνεται στην Ελλάδα με το Nikki Beach Resort και το Porto Paros.

Με την απόκτηση της MHV η Prodea ενίσχυσε σημαντικά την παρουσία της στον ξενοδοχειακό κλάδο, η αξία του οποίου διαμορφώθηκε στα 660 εκατ. περιλαμβάνοντας περίπου 1.800 δωμάτια. Κατά την ημερομηνία της εξαγοράς η προσωρινή καθαρή λογιστική αξία της MHV ήταν 363,959 εκατ. προ αναπροσαρμογής των Ενσώματων Πάγιων Περιουσιακών στοιχείων και των Ακίνητων Αποθεμάτων σε εύλογη αξία. Η εταιρεία προέβη σε αποτίμηση της εύλογης αξίας των Ενσώματων Πάγιων Περιουσιακών στοιχείων και των Ακίνητων Αποθεμάτων από την οποία προέκυψε αύξηση ποσού 57,595 εκατ. και επιπλέον αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση ποσού 9,3 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των έργων που έχει σε εξέλιξη η ΑΕΕΑΠ στον ξενοδοχειακό κλάδο περιλαμβάνεται η ολική ανακαίνιση του The Landmark στη Λευκωσία (το μεγαλύτερο ξενοδοχείο στη πόλη αυτή της Κύπρου με 294 δωμάτια) για το οποίο υπάρχει επίσης πλάνο ανάπτυξης πύργου γραφείων και πύργου κατοικιών. Η Prodra φιλοδοξεί να καταστήσει την MHV την κορυφαία εταιρεία φιλοξενίας υψηλών προδιαγραφών στη Νότια Ευρώπη.

Η ΑΕΕΑΠ επίσης σχεδιάζει την εξ' ολοκλήρου ανάπλαση του ξενοδοχείου Bellevue Cortina d’Ampezzo στην Ιταλία, στο κέντρο του χιονοδρομικού θέρετρου Cortina d’Ampezzo. Το προαναφερόμενο ξενοδοχείο αποκτήθηκε το 2022 και ανήκει στην Prodea σε ποσοστό 75% και στην Invel (μέσω του Eudora fund LP) 25%. Το κόστος της ανακαίνισης εκτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ.

Στο στάδιο των μελετών βρίσκεται στο μεταξύ η ανάπτυξη γραφειακού συγκροτήματος σε εκτάσεις που έχει αποκτήσει η Prodea στο Μαρούσι, Κηφισίας 77 (στο αποκαλούμενο δακτυλίδι) και προηγουμένως λειτουργούσε ως χώρος ψυχαγωγίας (το γνωστό λούνα παρκ Αηδονάκια). Η κατασκευή του νέου γραφειακού συγκροτήματος, περίπου 19 χιλ. τ.μ., εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει σε περίπου 1,5 χρόνο.

Στον τομέα των αποθηκών πρόσφατα η Prodea ολοκλήρωσε την απόκτηση οικοπέδων στον Ασπρόπυργο, Αττικής. Τα εν λόγω οικόπεδα αφορούν την περαιτέρω επέκταση της όμορης έκτασης η οποία έχει ήδη αποκτηθεί από την θυγατρική της Θριασεύς με σκοπό την ανέγερση σύγχρονου logistic center δομημένης επιφάνειας 100 χιλ. τ.μ.

Keywords
Αναζητήσεις
prodea-saronei-tin-ellada-gia-xenodocheia---prochoroun-oi-ependyseis-se-prasina-grafeia-kai-logistics.htm
Τυχαία Θέματα