ΕΨΑ: Πως στοχεύει να κατακτήσει μια ηγετική θέση στα αναψυκτικά - Οι 5 πυλώνες του πλάνου

Τα σχέδια, οι στόχοι και οι προτεραιότητες της εταιρείας που γιορτάζει 100 χρόνια πορείας και μπαίνει σε μια νέα εποχή καταγράφοντας ήδη ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 31%.

Με στόχο μέσα στα επόμενα χρόνια να ανατρέψει τα δεδομένα και να κατακτήσει μια από τις ηγετικές θέσεις μεταξύ των ελληνικών εταιρειών του κλάδου, προχωρά στη νέα της εποχή η ΕΨΑ, όπως ανέφεραν χθες στο πλαίσιο σχετικής συνάντησης με δημοσιογράφους o πρόεδρος του Επενδυτικού Ταμείου SMERemediumCap, Νίκος Καραμούζης, και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΨΑ, Τάκης Πέρκιζας.

Άνοδος 31% το 2023 και ανάλογη ανάπτυξη φέτος

Όπως σημείωσε ο κ. Πέρκιζας στόχος της εταιρείας, η οποία ήδη «τρέχει» από πέρσι πενταετές επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης, είναι στο τέλος της πενταετίας να έχει αυξήσει σημαντικά τον τζίρο της και να είναι σταθερά κερδοφόρα. Μάλιστα έκανε λόγο για κερδοφορία καλύτερη από τον μέσο όρο της κατηγορίας ενώ εκτίμησε πως το break even της επένδυσης θα έρθει σε δυο με δυόμισι χρόνια από την έναρξη της επένδυσης SMERemediumCap.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η ΕΨΑ που φέτος γιορτάζει 100 χρόνια παρουσίας στην εγχώρια αγορά γίνεται μια πανελλαδική επιχείρηση που διαθέτει μια πλήρη σειρά παραδοσιακών και καινοτόμων αναψυκτικών με στόχο να εδραιωθεί στο μέλλον ως μια ηγετική Ελληνική εταιρία αναψυκτικών. Προς αυτή την κατεύθυνση υλοποιεί μια σειρά από επενδύσεις και δράσεις, ενώ ήδη κατορθώνει να κινείται υψηλότερα από τους στόχους που έχει θέσει. Οι πωλήσεις το 2023 γνώρισαν άνοδο κατά 31% και αναμένεται να καταγράψουν ανάλογη ανάπτυξη και φέτος ενώ το μερίδιο αγοράς αυξήθηκε κατά 2,5 μονάδες και ανήλθε σε 11,5%-12% όσον αφορά τα flavored αναψυκτικά στα σούπερ μάρκετ. Οι δε επενδύσεις ξεπέρασαν ήδη τα 5 εκατ. ευρώ από πέρυσι, με τον κ. Πέρκιζα να επισημαίνει πως το συνολικό ύψος τους για την πενταετία δεν μπορεί να οριστεί από σήμερα, καθώς εξαρτάται και από τις συνθήκες της αγοράς.

Οι 5 πυλώνες ανάπτυξης

Ο κ. Πέρκιζας παρουσίασε και τους 5 στρατηγικούς πυλώνες του πλάνου της εταιρείας για την νέα εποχή τους. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις εξής προτεραιότητες:

-Καλύτερη απόδοση παραγωγής και αλυσίδας τροφοδοσίας για την οποία πραγματοποιούνται επενδύσεις στο εργοστάσιο και στις γραμμές παραγωγής καθώς και για νέα αποθήκη, νέα συστήματα και συνεργασίες τροφοδοσίας

- Αναγέννηση του brand. Με βάση μεγάλη ποιοτική και ποσοτική έρευνα της MRB, η EΨΑ παρουσιάζει νέες συσκευασίες και branding για τα προϊόντα της, ενώ λανσάρει 4 νέες γεύσεις (Πορτοκάλι Cola, Yuzu Cola, Πορτοκάλι με Γιασεμί και Λεμόνι με Ιβίσκο). Ακόμη, η εταιρεία έχει λανσάρει νέα επικοινωνία με σημαντική επένδυση σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, digital και social media, την οποία υπογράφει η Frank & Fame

-Πανελλαδική επέκταση και αναβάθμιση παρουσίας στα σημεία πώλησης. Η ΕΨΑ θέλει να φτάσει παντού στην Ελλάδα και ξεκινά την προσπάθεια της με περισσότερες από 30 σημαντικές συνεργασίες Χονδρεμπορίου και Οργανωμένου λιανεμπορίου πανελλαδικά. Έμφαση θα δοθεί στην Νότια Ελλάδα όπου η ΕΨΑ δεν διαθέτει αυτή την στιγμή ιδιαίτερα δυναμική παρουσία ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από την περσινή σεζόν η ΕΨΑ έχει «ανοίξει» πάνω από 1000 νέα σημεία, υλοποιώντας σημαντική επένδυση και σε ψυγεία για τα σημεία πώλησης.

-Μεγιστοποίηση ευκαιριών και ανάπτυξη εξαγωγών. Η ΕΨΑ θέλει να εδραιώσει την παρουσία στις 35 χώρες που εξάγει ήδη αλλά παράλληλα να προχωρήσει και σε επέκταση και ισχυροποίηση με νέες συνεργασίες. Αυτή την στιγμή το 15% του τζίρου της εταιρείας προέρχεται από εξαγωγές, με την ΕΨΑ να έχει πιο δυναμική παρουσία σε Αμερική, Αυστραλία, Κίνα και Γερμανία, αγορές στις οποίες θέλει να ενισχύει το αποτύπωμα της.

-Επένδυση σε ανθρώπους και συστήματα. Η ΕΨΑ αυτή την στιγμή απασχολεί 110 εργαζομένους και επενδύσει σε εκπαιδεύσεις, νέες προσλήψεις σε όλα τα τμήματα και αναβάθμιση όλων των συστημάτων και διαδικασιών.

Οι συνέργιες και η ΑΜΚ

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Καραμούζης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργιών της ΕΨΑ με την Μεντεκίδης (εμφιαλωμένο νερό Διός και Σέλι) στην οποία επενδύει -μέσω της Water Invest- επίσης το SMERC σε συνεργασία με το ΕΟS fund του Απόστολου Ταμβακάκη αλλά και με συμμετοχή του Σπύρου Θεοδώροπουλου. Τόνισε, όμως, πως αν αυτό συμβεί θα γίνει σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα. Επίσης εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει η ανάγκη για άλλη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στην ΕΨΑ.

Υπενθυμίζεται πως το Επενδυτικό Ταμείο SMERemediumCap (SMERC) προχώρησε σε επένδυση στρατηγικής σημασίας στην ΕΨΑ τον Ιούνιο του 2023, αποκτώντας την καταστατική πλειοψηφία μέσω της εταιρείας Αγρια Εμπορική, που ίδρυσε μαζί με τον Μιχάλη και την Πέννυ Τσαούτου. Στα τέλη του φετινού Απριλίου η η Αγριά Εμπορική ΑΕ απέκτησε και την -ύψους 25%- συμμετοχή της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων (25%) στην ΕΨΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews