Ευρωβαρόμετρο: Το 64% των νέων προτίθεται να ψηφίσει στις ευρωεκλογές

Ωστόσο, ενώ το 38% των νέων πιστεύουν ότι η ψηφοφορία είναι η πιο αποτελεσματική δράση για να ακουστεί η φωνή τους, περίπου το 19% δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική και το 13% δεν ενδιαφέρονται να ψηφίσουν.

Ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου, η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα μία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τη νεολαία και

τη δημοκρατία. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το 64% των νέων δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές. Ωστόσο, ενώ το 38% των νέων πιστεύουν ότι η ψηφοφορία είναι η πιο αποτελεσματική δράση για να ακουστεί η φωνή τους, περίπου το 19% δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική και το 13% δεν ενδιαφέρονται να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, πολλοί νέοι είναι ενεργοί και δραστήριοι: η πλειονότητα (64%) δηλώνει ότι έχει συμμετάσχει στις δραστηριότητες ενός ή περισσότερων οργανώσεων κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Επιπλέον, το 48% δηλώνει ότι έχει συμμετάσχει σε δράσεις για να αλλάξει την κοινωνία υπογράφοντας κάποιο αίτημα, συμμετέχοντας σε κάποια συγκέντρωση ή αποστέλλοντας επιστολή σε κάποιον ή κάποια πολιτικό.

Τέλος, η έρευνα δείχνει ότι οι νέοι συνεχίζουν να έχουν ένα ευρωπαϊκό όραμα. Πάνω από το 43% συμμετείχε σε κάποια δραστηριότητα σε άλλη χώρα της ΕΕ. Σχεδόν οι μισοί από τους νέους που συμμετείχαν στην έρευνα (49%) δηλώνουν ότι γνωρίζουν τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που προσφέρει το Erasmus+, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό. Σχεδόν τα δύο τρίτα (67%) των νέων πιστεύουν ότι η ΕΕ επηρεάζει, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, την καθημερινή τους ζωή, ενώ το 26% πιστεύουν το αντίθετο και το 7% δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν.

Ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας κ. Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σχετικά: «Αυτό το Ευρωβαρόμετρο για τη νεολαία και τη δημοκρατία είναι ελπιδοφόρο. Η συμμετοχή των νέων Ευρωπαίων στις ευρωπαϊκές εκλογές είναι απαραίτητη για το μέλλον της Ένωσής μας. Με την ψήφο τους μπορούν να διαμορφώσουν τις πολιτικές που θα διαμορφώσουν τη ζωή τους. Στις εκλογές του 2019 σημειώθηκε μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των νέων. Στην τρέχουσα ταραχώδη συγκυρία, είμαι αισιόδοξος ότι το 2024 θα δούμε να ενισχύεται αυτή η θετική τάση, ώστε να μπορέσει η ευρωπαϊκή μας δημοκρατία να ευδοκιμήσει.»

Keywords
Αναζητήσεις
evrovarometro-to-64-ton-neon-protithetai-na-psifisei-stis-evroekloges.htm
Τυχαία Θέματα