Με ρυθμούς… χελώνας το μετρό Θεσσαλονίκης

Τον Νοέμβριο θα εγκαινιαστεί, επιτέλους, η λειτουργία της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης, οι κάτοικοι όμως των περισσότερων δήμων της πόλης θα πρέπει να περιμένουν πολλά χρόνια ακόμα για να εξυπηρετηθούν.

Σύμφωνα με τη Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης,

που εκπόνησε η εταιρία «Ελληνικό Μετρό και παρουσιάστηκε χθες, ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης θα έχει μετρό το 2040! Η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης και την περιαστική ζώνη της, με συνολικό πληθυσμό περίπου 1.000.000 κατοίκων, που αντιστοιχεί στο 90% της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Στη μελέτη περιγράφονται η βόρεια επέκταση της κύριας γραμμής προς Σταυρούπολη, το τμήμα Ανω Εύοσμος – Αγία Κυριακή, που διατρέχει τις περιοχές Χαριλάου και Τούμπα, η νοτιοανατολική επέκταση της κύριας γραμμής προς το αεροδρόμιο και το τμήμα προς Κορδελιό. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου μετρό, με δύο γραμμές, συνολικού μήκους -μαζί με τις υπό ολοκλήρωση υποδομές- περίπου 48 χλμ., που περιλαμβάνει συνολικά 44 σταθμούς. Οταν ολοκληρωθεί το 2040, θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί καθημερινά 678.000 επιβάτες.

Ο βασικός άξονας

Το υπό ολοκλήρωση βασικό έργο, μήκους υποδομής 9,54 χλμ., το οποίο θα παραδοθεί τον Νοέμβριο, εκτείνεται από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό έως το Αμαξοστάσιο Πυλαίας και περιλαμβάνει 13 σταθμούς. Η υπό κατασκευή επέκταση του βασικού έργου προς Καλαμαριά, μήκους υποδομής 4,32 χλμ., εκτείνεται από τον σταθμό 25ης Μαρτίου μέχρι τον σταθμό Μίκρα και περιλαμβάνει 5 σταθμούς.

Οι επεκτάσεις προς Καλαμαριά και αεροδρόμιο και οι αναμονές της μελλοντικής επέκτασης προς Θέρμη (1,45 χλμ.) αναμένεται να εξυπηρετούν ημερησίως 425.000 επιβάτες (63% του συνόλου της επιβατικής κίνησης του μετρό). Οσον αφορά τη Γραμμή 2 (πράσινη γραμμή), θα είναι συνολικού μήκους 18,41 χλμ. με 17 σταθμούς, περιλαμβάνοντας το τμήμα Ανω Εύοσμος – Αγία Κυριακή, το τμήμα προς Κορδελιό και τις αναμονές επέκτασης του βασικού έργου προς Ανω Εύοσμο και Κορδελιό. Αναμένεται να εξυπηρετεί ημερησίως 253.000 επιβάτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα