Προβληματίζει το λαμπάδιασμα του εργοστασίου

Εκεί παρασκευάζονταν τα σχολικά γεύματα που ευθύνονται για τη μαζική δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία

Μόνο διαβολική σύμπτωση δεν φαίνεται ότι ήταν η φωτιά στο εργοστάσιο που παρασκεύαζε και διέθετε τα σχολικά γεύματα που προκάλεσαν την περασμένη εβδομάδα τη μαζική τροφική δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών δημοτικών σχολείων της Λαμίας και για τον λόγο αυτό την έρευνα ανέλαβε η Διεύθυνση Εμπρησμών της Πυροσβεστικής, ενώ παρενέβη και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ζητώντας να εξεταστεί αν η πυρκαγιά συνδέεται

με την προηγούμενη υπόθεση.

Λίγα 24ωρα μετά την αποκάλυψη των ακατάλληλων γευμάτων που διακινήθηκαν σε επτά σχολεία δηλητηριάζοντας δεκάδες μαθητές, το εργοστάσιο Γιαννίτσης, που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή ΒΙΠΕ της Λαμίας, έγινε παρανάλωμα του πυρός. Η πυρκαγιά ξέσπασε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής. Τη στιγμή εκδήλωσης της φωτιάς δεν ήταν μέσα στο εργοστάσιο κάποιος εργαζόμενος, ενώ η Πυροσβεστική ενημερώθηκε έπειτα από τηλεφώνημα. Αμέσως έσπευσαν για την κατάσβεση 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα, ειδικό βραχιονοφόρο και υδροφόρες από τον Δήμο Λαμίας, ενώ επιστρατεύτηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις από άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και τη Θεσσαλία. Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στη μονάδα εφοδιασμού, στα logistics, στα γραφεία και τα οχήματα της εταιρίας που ήταν σταθμευμένα στην είσοδο του αποθηκευτικού χώρου.

Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις, καθώς υπήρχαν πολλές φιάλες υγραερίου, ενώ οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες επί ώρες μέχρι τα ξημερώματα. Ταυτόχρονα, προσωπικό του Δήμου Λαμιέων με μηχανήματα απομάκρυνε τα αποκαΐδια, ενώ συνεχώς ξεπηδούσαν νέες εστίες. Το περίεργο είναι ότι υπήρχαν ταυτόχρονα πύρινες εστίες σε διαφορετικά τμήματα του εργοστασίου σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική. Αρχικά την προανάκριση είχε αναλάβει το Ανακριτικό Τμήμα στη Λαμία. Ομως, με εντολή του αρχηγού του Σώματος μετέβη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εμπρησμών από την Αθήνα, καθώς εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο πίσω από τη φωτιά να κρύβεται ανθρώπινο χέρι…

Εξάλλου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη έστειλε χθες έγγραφο στη διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας, με το οποίο ζητά ενδελεχή έρευνα στο εργοστάσιο Γιαννίτση, σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης. Από την πρώτη στιγμή διοίκηση και εργαζόμενοι βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις, προσπαθώντας να βοηθήσουν τους πυροσβέστες. Εκεί ήταν και ο Γιώργος Γιαννίτσης, πρόεδρος του ομίλου ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ GROUP Α.Ε., που απασχολεί περίπου 140 εργαζομένους. Οπως ανακοινώθηκε από την εταιρία, με την άμεση και μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η ζημιά περιορίστηκε στους αποθηκευτικούς χώρους και στα γραφεία της εταιρίας. Αντίθετα, σώθηκε η παραγωγική μονάδα που είναι λειτουργική και είναι θέμα χρόνου να ηλεκτροδοτηθεί και να λειτουργήσει κανονικά.

Επίσης, τα φορτηγά, εκτός από αυτά που κάηκαν, που ήταν φορτωμένα με εμπορεύματα, τα παρέδωσαν χθες, ενώ οι πωλητές πήραν κανονικά νέες παραγγελίες. Σε ό,τι αφορά το θέμα που προέκυψε την προηγούμενη Παρασκευή με τα σχολικά γεύματα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον όμιλο Γιαννίτση, που μετρά 37 χρόνια ζωής στον κλάδο των τροφίμων, τόσο η Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Στερεάς όσο και ο ΕΦΕΤ πραγματοποίησαν και ολοκλήρωσαν τους ελέγχους τους την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, και είναι σε αναμονή των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, με δηλώσεις του στον Alpha ο πρόεδρος του φορέα Ανδρέας Ζαμπέλας τόνισε πως κλιμάκιο του ΕΦΕΤ πήγε το Σάββατο στην εγκατάσταση, αλλά η παραγωγική μονάδα δεν λειτουργούσε και θα επαναλάμβανε την επίσκεψή του αυτή χθες. Η φωτιά, όμως, ακύρωσε τον συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Το εργαστήριο του ΕΟΔΥ εντόπισε σταφυλόκοκκο στα τρόφιμα

Σοκ και ανατριχίλα προκαλεί η αποκάλυψη ότι στα γεύματα των μαθητών που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση στη Λαμία ανιχνεύθηκε το επικίνδυνο μικρόβιο του σταφυλόκοκκου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στα δείγματα από τη Λαμία που εστάλησαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία απομονώθηκε σταφυλόκοκκος που παράγει τοξίνη. Το βακτήριο βρέθηκε σε 10 δείγματα φαγητού, συνεπώς η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται σε τοξίνη του παράγει ο σταφυλόκοκκος.

Η εργαστηριακή – επιδημιολογική διερεύνηση συνεχίζεται. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 63 παιδιά από επτά δημοτικά σχολεία της Λαμίας παρουσίασαν την περασμένη Πέμπτη συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να διαταχθεί έρευνα από την Εισαγγελία Λαμίας προκειμένου να αναζητηθούν οι ποινικές ευθύνες της εταιρίας Γιαννίτσης που διέθετε τα γεύματα στα δημοτικά σχολεία. Παράλληλα, έρευνα διενεργεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΑ και τον ΕΟΔΥ, καθώς διαθέτει τα σχετικά κονδύλια στην εταιρία που παρασκευάζει, συσκευάζει και διανέμει τα σχολικά γεύματα στα δημοτικά σχολεία της Λαμίας.

Πάνω από 30 γονείς των μαθητών έχουν ήδη καταθέσει μήνυση, ενώ καταγγέλλουν πως υπήρξαν και άλλα… παρατράγουδα παλιότερα με σχολικά γεύματα της συγκεκριμένης εταιρίας. «Υπήρχαν πάντα παράπονα για το φαγητό, πάντα μύριζε κάπως παράξενα, ειδικά το ψάρι. Εμείς οι γονείς δεν μπορούμε να είμαστε όλη την ώρα από πάνω, να ανοίγουμε και να μυρίζουμε το φαγητό να δούμε εάν είναι καλό. Υποτίθεται ότι έχουν γίνει έλεγχοι. Το φαγητό είναι χυμένο στην τσαντούλα γιατί δεν είναι κλεισμένο αεροστεγώς. Απλά να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους, γιατί απευθύνονται σε παιδάκια» κατήγγειλε μητέρα μαθητή. «Υστερα από δύο χρόνια, ύστερα από τρία χρόνια, αυτή η εταιρία θα συνεχίσει ξανά να δίνει στα παιδιά μας φαγητό. Με ενοχλεί ακόμα πιο πολύ ότι, ενώ είμαστε μία μικρή κοινωνία, κάποιοι αμελούν την υγεία των παιδιών μας» πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρία Γιαννίτσης υποστηρίζει πως «το συμβάν αυτό, πρωτοφανές για την εταιρία μας, καθώς όμοιό του δεν έχει εμφανισθεί ποτέ στην υπερτριακονταετή παρουσία της στον χώρο της σίτισης, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και διερευνήσεως, καθώς επί συνόλου 2.033 διανεμηθεισών μερίδων εμφανίσθηκε σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προβληματίζει,provlimatizei