Νέα δικαίωση για τα μπόνους του ΝΟΚ

Το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, αποδεχόμενο τη σχετική προσφυγή του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Νέα δικαστική απόφαση υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Ε’ Τμήμα του Δικαστηρίου αναστέλλει την εκτέλεση της 31984/12.4.2024 απόφασης του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την ακύρωση της εσωτερικής διαταγής του δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κρινόμενης αίτησης αναστολής.

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Σύμφωνα

με το κείμενο της απόφασης αναστολής εκτέλεσης, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ δεν περιορίζεται στους τυπικούς λόγους αναρμοδιότητας του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εκδώσει μία τέτοια απόφαση, αλλά και στην ουσία της αναστολής εκτέλεσης και στις ευεργετικές, για τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας των πόλεων, συνέπειές της. «Η ιστορική απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ αποτελεί μία πρώτη σημαντική νίκη στον αγώνα που δίνουν οι δήμοι της χώρας μας για το αυτονόητο: να διαφυλάξουν τη φυσιογνωμία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Με όπλο μας τη νομιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως αυτή ορίζεται από το Σύνταγμα, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας απέναντι στην υπερδόμηση των πόλεων στον βωμό του κέρδους, μέχρι την τελική οριστική δικαίωσή μας. Επιμένουμε στην πάγια θέση μας πως αποκλειστικός αρμόδιος για τα πολεοδομικά θέματα των πόλεων πρέπει να είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ βαθμού, οι δήμοι της χώρας» δήλωσε ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Κώδωνας κινδύνου

Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο κρούει των κώδωνα του κινδύνου σε όλες τις υπηρεσίες δόμησης της χώρας που εξακολουθούν να εκδίδουν άδειες με χρήση των αντισυνταγματικών διατάξεων του ΝΟΚ, καθώς αναφέρει ότι μετά τη δημοσίευση των αποφάσεων του Ε’ Τμήματος στην ΥΔΟΜ του Δήμου 3 Β συνεχίζουν να κατατίθενται αιτήσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας, με τις οποίες ορισμένοι από τους ενδιαφερομένους ζητούν την εφαρμογή των πολεοδομικών προσαυξήσεων του ΝΟΚ («κινήτρων»), παρότι ότι υφίσταται το ενδεχόμενο να κριθούν οι διατάξεις αυτές αντίθετες στο Σύνταγμα, γεγονός που θα έχει σοβαρές και ανεπανόρθωτες συνέπειες για το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής του αιτούντος δήμου.

«Πέραν τούτου, όμως, στην περίπτωση αυτή οι σχετικές οικοδομικές άδειες ενδέχεται να πρέπει να ανακληθούν στο σύνολό τους, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τον αιτούντα δήμο και τους ενδιαφερομένους, αλλά και για τους καλόπιστους τρίτους, οι οποίοι θα έχουν εν τω μεταξύ αποκτήσει εμπράγματα δικαιώματα σε οριζόντιες ιδιοκτησίες, που πρέπει στη συνέχεια να κατεδαφιστούν κατά το μέρος που θα στηρίζονται στην εφαρμογή των προαναφερόμενων διατάξεων» καταλήγει το ΣτΕ.

Η ΚΕΔΕ

Η εξέλιξη αυτή απασχόλησε και το χθεσινό Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με τον πρόεδρό της Λάζαρο Κυρίζογλου να επισημαίνει ότι οι αλλαγές που ψηφίστηκαν από το ΥΠΕΝ δεν λύνουν το πρόβλημα της υπερδόμησης των πόλεων και ότι οι λόγοι των δύο αποφάσεων του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας εξακολουθούν να υφίστανται και μετά την ψήφιση της τροπολογίας.

Την ίδια στιγμή, τη μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, ύστερα από εισήγηση του δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου. Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος εξέδωσε ακυρωτικές αποφάσεις και για τους δήμους Κηφισιάς και Βριλησσίων, οι οποίες είναι πανομοιότυπες με την αρχική ακυρωτική απόφαση για τον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Μένει να δούμε αν θα έχουν και την ίδια τύχη.

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ δημάρχων – ΤΕΕ για τα ύψη των κτιρίων

Την έντονη αντίδραση του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργου Στασινού για την εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Ο κ. Δούκας, ο οποίος αποφάσισε ήδη την απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών με χρήση των ευνοϊκών διατάξεων, απάντησε σε αυστηρό ύφος στον κ. Στασινό, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των μηχανικών.

«Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ισχυρίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι για να προστατεύσουμε το περιβάλλον της Αθήνας πρέπει να φορτώσουμε την πόλη με χιλιάδες νέα κυβικά τσιμέντου και πολυώροφα κτίρια. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι για να προστατεύσουμε τις πόλεις πρέπει να αφαιρεθεί από τις εκλεγμένες δημοτικές Αρχές η αρμοδιότητα του ελέγχου για το τι και πώς χτίζεται στις πόλεις τους. Το προκλητικό κρεσέντο του προέδρου του ΤΕΕ ολοκληρώθηκε με επίθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας για την απόφαση που έλαβε με συντριπτική πλειοψηφία, προκειμένου να υπερασπιστεί ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης της πόλης. Απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες και επικίνδυνες αντιλήψεις, ο Δήμος της Αθήνας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη νομιμότητα και τα συμφέροντα των πολιτών. Εκαστος εφ’ ω ετάχθη…» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, όσον αφορά το θέμα που έχει δημιουργηθεί με δήθεν αναστολές έκδοσης αδειών δόμησης στους διάφορους δήμους της Αττικής, οι δήμοι και οι δήμαρχοι είναι παντελώς αναρμόδιοι, δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για το αν μπορούν να εκδίδονται άδειες δόμησης στην περιοχή τους. Οπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΤΕΕ, απόφαση απαγόρευσης έκδοσης οικοδομικών αδειών για μια περιοχή επιτρέπεται μόνο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Ο κ. Στασινός υποστηρίζει ότι ο νόμος του ΝΟΚ ισχύει από το 2012 έως τώρα χωρίς προβλήματα, και με τις απαραίτητες διορθώσεις που έφερε η τροπολογία του ΥΠΕΝ όποια μεμονωμένα προβλήματα έχουν επιλυθεί και πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα