Παγκόσμιο σοκ από την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού

Ο Ρόμπερτ Φίτσο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από πυροβολισμούς που δέχτηκε στην κοιλιακή χώρα και στο χέρι, με τις επόμενες ώρες να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από άνδρα που τον πυροβόλησε εν ψυχρών και λίγο αργότερα συνελήφθη. Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι απειλητική για την ίδια τη ζωή του. Με ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα του

Σλοβάκου πρωθυπουργού στο facebook, αναφερόταν χθες χαρακτηριστικά: «Απόπειρα δολοφονίας πραγματοποιήθηκε σήμερα σε βάρος του Ρόμπερτ Φίτσο. Eχει πυροβοληθεί πολλές φορές και η ζωή του απειλείται. Αυτή τη στιγμή μεταφέρεται με ελικόπτερο στην Banská Bystrica, επειδή θα έπαιρνε πολύ χρόνο για να φτάσει στην Μπρατισλάβα. Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν πολλά».

Πλάνα που δημοσίευσε το σλοβακικό ειδησεογραφικό κανάλι TA3 σόκαραν, καθώς αποτύπωναν τις δραματικές στιγμές από όσα συνέβησαν στο σημείο με τον Ρόμπερτ Φίτσο αιμόφυρτο να φυγαδεύεται με ένα αυτοκίνητο και να απομακρύνεται με ταχύτητα προς το νοσοκομείο. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου Handlova τόνισε ότι οι «ζωτικές λειτουργίες» του έχουν σταθεροποιηθεί μετά την περίθαλψη για τραύματα από πυροβολισμούς στην κοιλιακή χώρα, ενώ επιβεβαίωσε ότι είχε τις αισθήσεις του όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Αναφορικά με τον φερόμενο ως δράστη της απόπειρας δολοφονίας, πρόκειται για τον Σλοβάκο λογοτέχνη και αριστερών καταβολών Γιουράι Τσιντούλα, ο οποίος κρατείται και ανακρίνεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας. Την είδηση αποκάλυψε ο γιος του συλληφθέντος σε σλοβακικά ΜΜΕ. Μάλιστα, μιλώντας στο site Aktuality.sk, ανέφερε πως ήταν σε κατάσταση σοκ, σημειώνοντας πως ο πατέρας του είχε άδεια οπλοφορίας, αλλά δεν ξέρει τα κίνητρα πίσω από την αποτρόπαια αυτή ενέργεια. Αργά χθες το βράδυ πάντως, σύμφωνα με το ουκρανικό NEXTA, ο Τσιντούλα δήλωσε ότι το έκανε επειδή διαφωνούσε με τις πολιτικές της κυβέρνησής του.

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα καταδίκασε τη «βάρβαρη και ανεύθυνη» επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο. «Είμαι σοκαρισμένη. Εύχομαι στον Φίτσο πολλή δύναμη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ώστε να αναρρώσει από αυτήν την επίθεση» ανέφερε η απερχόμενη πρόεδρος της χώρας στην ανακοίνωσή της. Ενας προς ένας οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν σοκαρισμένοι τη συμπαράστασή τους στον Σλοβάκο πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή χτύπημα κατά της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

«Καταδικάζω έντονα την άθλια επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πολυτιμότερο κοινό μας αγαθό. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Συγκλονισμένη από τη φρικτή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο στη Χάντλοβα. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδικάζω αυτή τη βίαιη πράξη» επισήμανε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς δήλωσε και εκείνος «σοκαρισμένος» από την επίθεση και τόνισε ότι η βία δεν έχει θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

O Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε: «Η επίθεση στον Σλοβάκο πρωθυπουργό είναι απαράδεκτη. Καταδικάζουμε αυτή την επίθεση στον γείτονα εταίρο μας και επικεφαλής της κυβέρνησης». Την αλληλεγγύη του εξέφρασε και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε «τρομοκρατημένος από τον πυροβολισμό του πρωθυπουργού Φίτσο, του εύχομαι κουράγιο και ταχεία ανάρρωση. Οι σκέψεις μου μαζί του, στους οικείους του και τους κατοίκους της Σλοβακίας».

Φιλορώσος και μακροβιότερος ηγέτης της χώρας

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας και θύμα της ένοπλης επίθεσης, αποτελεί τον μακροβιότερο πρωθυπουργό στην ιστορία της χώρας του. Γεννηθείς τον Σεπτέμβριο του 1964, εγγράφηκε σε ηλικία 23 ετών στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας, ενώ το 1992, έπειτα από σπουδές στις ΗΠΑ, έγινε μέλος του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς της χώρας του. Το 2006 αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές και έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Σλοβακίας.

Η επιλογή του εθνικιστικού κόμματος για κυβερνητικό εταίρο αποτύπωσε μια ιδιαίτερη αντίφαση και επιβεβαίωσε εξαρχής τις αμφιλεγόμενες θέσεις του. Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ το 2018 πυροδότησε μια σοβαρή κυβερνητική κρίση, με αποτέλεσμα ο Φίτσο να παραιτηθεί προσωρινά. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός δεν έκρυψε ποτέ τα αισθήματά του κατά της Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2023 διεξήγαγε καμπάνια για να σταματήσει τη στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου, ενώ είχε αρνηθεί κατηγορηματικά να συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό περίπου 20 κρατών για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα