ΠΑΓΝΗ: Ξανά ράντσα στην Ψυχιατρική

Πλέον, φιλοξενούνται και περιστατικά τα οποία νοσηλεύονταν στη δομή του Λασιθίου, που έβαλε «λουκέτο» λόγω υποστελέχωσης

Σε πλήρη διάλυση βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), με τους εργαζομένους να καταγγέλλουν τη χρόνια υποστελέχωση και τα τεράστια προβλήματα που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν, την ίδια ώρα που άλλη μία φορά βγήκαν τα ράντσα στην Ψυχιατρική Κλινική. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, χθες, Κυριακή, περισσότεροι από 44 ασθενείς νοσηλεύονταν στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ,

ενώ η μέγιστη χωρητικότητά της, συμπεριλαμβανομένων και των οξέων περιστατικών, είναι μόλις 34 ασθενείς.

Αποτελεί, άλλωστε, κοινό μυστικό ότι στη συγκεκριμένη κλινική εδώ και λίγους μήνες φέρεται ότι νοσηλεύονται και περιστατικά τα οποία μέχρι πριν από λίγο διάστημα νοσηλεύονταν στη δομή του Λασιθίου, που έβαλε «λουκέτο» με εισαγγελική παραγγελία λόγω της χρόνιας υποστελέχωσης. Οπως καταγγέλλει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, η κατάσταση αυτή «φέρνει άλλη μία φορά στο προσκήνιο τις τραγικές ελλείψεις δομών ψυχικής υγείας στο δημόσιο σύστημα υγείας, με το αίτημα να ληφθεί ουσιαστική μέριμνα για την ψυχική υγεία σε όλη την Κρήτη να είναι παλλαϊκό».

Επιπλέον, με αφορμή τον εορτασμό των Ημερών Μαιών και Νοσηλευτών, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ εξέδωσε φλογερή ανακοίνωση αναφερόμενο στις εφιαλτικές συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να εργαστούν. «Οι νοσηλευτές/νοσηλεύτριες και οι μαίες/μαιευτές “γιορτάζουμε” τις Παγκόσμιες Ημέρες με υπερεντατικοποίηση, πετσοκομμένους μισθούς και διαιώνιση της πολυδιάσπασης και της μη ένταξης στα ΒΑΕ. Κάθε χρόνο, στις 5 και 12 Μαΐου, οι νοσηλευτές/μαίες, με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες των Μαιών και Νοσηλευτών, “χορταίνουμε” από δηλώσεις “αναγνώρισης της προσφοράς μας” από την εκάστοτε κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα της άρχουσας τάξης. Κάθε χρόνο, τις μέρες αυτές, οι ηγεσίες σε ΠΟΕΔΗΝ, σε ΕΝΕ – ΠΑΣΥΝΟΕΣΥ και ΠΑΣΟΝΟΠ μας “διαβεβαιώνουν” ότι “νυχθημερόν κοπιάζουν για εμάς”» ανέφεραν, συμπληρώνοντας ότι εργάζονται σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα, πρωί και νύχτα) και δεκάδες χρωστούμενες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας!

Οπως τόνισαν, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΠΑΓΝΗ, «όπου παραμένουν κενές 300 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με εξουθένωση οι συνάδελφοι στις κλινικές, στις ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΜΤΝ, στα ΤΕΠ και ΤΕΙ», αναφέροντας ότι η ίδια κατάσταση με τις ελλείψεις σε προσωπικό απαντάται και στη Μαιευτική Κλινική, όπου «οι μαίες δεν επαρκούν για την ασφαλή στελέχωση της Μαιευτικής Κλινικής και του μαιευτηρίου και στη μονάδα νεογνών», ενώ άφησαν αιχμές και προς τις κυβερνήσεις, που αρνούνται να τους εντάξουν στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα, αλλά και για τη μείωση του αριθμού των μόνιμων εργαζομένων στη δημόσια Υγεία. Κλείνοντας το σωματείο των εργαζομένων ανέφερε ότι «κάθε χρόνο ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε είναι αρνητικός για τα δικαιώματα», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «κάθε πέρυσι και καλύτερα», ενώ τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΑΓΝΗ, Ξανά, Ψυχιατρική,pagni, xana, psychiatriki