77ο φεστιβάλ Καννών: Έναρξη με την λάμψη της Μέριλ Στριπ

«Βλέπουμε ταινίες όλη μέρα και τις συζητάμε όλη νύχτα. Κανείς δεν μιλάει την ίδια γλώσσα, ωστόσο όλοι καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον..» ανέφερε στην τελετή έναρξης του 77ου Φεστιβάλ των Καννών που πραγματοποιήθηκε στις 14/5 η Γαλλίδα ηθοποιός και οικοδέσποινα της βραδιάς, Καμίγ Κοτέν

«Εδώ, όταν βυθίζεσαι στο σκοτάδι, είναι για να βρεις το φως. Ακούγεται τρελό, αλλά πιο τρελό από αυτό,

είναι ότι είναι αλήθεια. Το Φεστιβάλ των Καννών δεν είναι ένα παράλληλο σύμπαν. Αυτός ο κόσμος υπάρχει. Εδώ συναντιούνται οι λάτρεις του κινηματογράφου από όλο τον κόσμο. Είναι ένας μέρος που ευνοεί τον διάλογο, τις συναντήσεις, τις συζητήσεις, τον προβληματισμό και τον πολιτισμό. Σε μια δύσκολη εποχή ανησυχητικών, ακόμη και ανατριχιαστικών γεγονότων που συμβαίνουν στον κόσμο, με τους λαούς να διχάζονται, τον πλανήτη μας να καίγεται, και τη συλλογική μας νοημοσύνη ν’ απειλείται να γίνει τεχνητή, αυτός ο τόπος συγκέντρωσης είναι μια τρομερή τύχη. Κάθε χρόνο, ερχόμαστε στις Κάννες για να τραβήξουμε μια φωτογραφία της ανθρωπιάς μας. Ερχόμαστε να γεμίσουμε ελπίδα» πρόσθεσε η δημοφιλής ηθοποιός που στην Ελλάδα έγινε πιο γνωστή από τη σειρά «Dix pour cent».

Στη συνέχεια, κάλεσε στη σκηνή την Αμερικανίδα σκηνοθέτη Γκρέτα Γκέργουιγκ που προεδρεύει στην κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος και τα υπόλοιπα μέλη της: τη σεναριογράφο και σκηνοθέτη Εμπρού Τζεϊλάν από την Τουρκία, την Αμερικανίδα ηθοποιό Λίλι Γκλάντστοουν, την Γαλλίδα ηθοποιό Εβα Γκριν, τη Λιβανέζα σκηνοθέτη και σεναριογράφο Ναντίν Λαμπακί, τον Ισπανό σκηνοθέτη και σεναριογράφο Χουάν Αντόνιο Μπαγιονά, τον Ιταλό ηθοποιό Πιερφρανσέσκο Φαβίνο, τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Χιροκάζου Κόρε Εντα και τον Γάλλο ηθοποιό και παραγωγό Ομάρ Σι.

Φανερά συγκινημένη, η Γκέργουιγκ έχοντας ήδη παρακολουθήσει μαζί με το κοινό ένα βίντεο – κολάζ ολόκληρης της καριέρας της, δέχτηκε ένα «δώρο» από το Φεστιβάλ- μια live εκτέλεση του «Modern Love» του Ντέιβιντ Μπάουι (από το σάουντρακ της ταινίας της «Frances Ha ») από τη Ζαχό ντε Σαγκαζάν.

Τις εντυπώσεις της βραδιάς, όπως ήταν αναμενόμενο, έκλεψε η Αμερικανίδα ηθοποιός Μέριλ Στριπ, η οποία παρέλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα από τα χέρια της Γαλλίδας ηθοποιού Ζιλιέτ Μπινός με το κοινό να της χαρίζει ένα θερμότατο χειροκρότημα για αρκετή ώρα .

«Το πρόσωπό σου και η φωνή σου είναι μέρος της ζωής μας. Μας έκανες να νιώσουμε συναισθήματα. Μας έκανες να μεγαλώσουμε. Όταν σε βλέπω στην οθόνη, δεν βλέπω εσένα, είναι μια ροή που σε διατρέχει. Και αυτό είναι το νόημα του να είσαι ηθοποιός. Αλλά στην πραγματικότητα, είναι πολύ περισσότερα. Είναι μία σύνδεση που δημιουργείται από την παρουσία σου, αφήνοντας την ομορφιά να έρθει σε σένα» είπε η Μπινός στη Μέριλ Στριπ. «Έχεις αφήσει το ανεξίτηλο σημάδι σου στην ιστορία του κινηματογράφου. Αυτό που ένιωσα βλέποντας τις ταινίες σου είναι ότι πραγματοποιείς τα όνειρα τα δικά σου, τα δικά μας κι ακόμα παραπέρα. ‘Αλλαξες τον τρόπο με τον οποίο κοιτάζουμε τις γυναίκες στον κινηματογραφικό κόσμο και μας βοήθησες να δούμε τους εαυτούς μας διαφορετικά».

Αναφερόμενη στο βίντεο- αφιέρωμα του Φεστιβάλ στην καριέρα της, η Μέριλ Στριπ είπε :«Για μένα, το να βλέπω αυτά τα κλιπ από τις ταινίες μου που δείξατε, είναι σαν να κοιτάζω έξω από το παράθυρο ενός τρένου υψηλής ταχύτητας. Να βλέπω τη νιότη μου να πετάει ως τη μέση ηλικία κι ως εδώ όπου στέκομαι απόψε. Όταν ήρθα για πρώτη φορά στις Κάννες πριν από 35 χρόνια ήμουν ήδη μητέρα τριών παιδιών. Πλησίαζα τα 40 και πίστευα ότι η καριέρα μου είχε τελειώσει. Κι αυτή ήταν μια αναμενόμενη πρόβλεψη για τις ηθοποιούς εκείνης της εποχής. Ο μοναδικός λόγος που είμαι εδώ απόψε είναι οι καταπληκτικοί καλλιτέχνες με τους οποίους είχα την τύχη να συνεργαστώ, ανάμεσα τους και η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ».

Οι δύο ηθοποιοί ένωσαν τις φωνές του και κήρυξαν επίσημα την έναρξη του 77ου Φεστιβάλ των Καννών. Την τελετή ακολούθησε η πρεμιέρα της ταινίας του Κουεντίν Ντουπιέ, «Δεύτερη Πράξη», με πρωταγωνιστές τους Λεά Σεντού, Βενσάν Λεντόν και Λουί Γκαρέλ.

Νάντια Μπακοπούλου

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το άρθρο 77ο φεστιβάλ Καννών: Έναρξη με την λάμψη της Μέριλ Στριπ εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
77o-festival-kannon-enarxi-me-tin-lampsi-tis-meril-strip.htm
Τυχαία Θέματα