77ο Φεστιβάλ των Καννών: Αυλαία με τη «Δεύτερη Πράξη» του Κουεντίν Ντουπιέ

Με τη νέα σουρεαλιστική κωμωδία του Γάλλου Κουεντίν Ντουπιέ, που έχει τίτλο «Δεύτερη Πράξη», άνοιξε η αυλαία του 77ου Φεστιβάλ των Καννών το οποίο θα διαρκέσει έως τις 25 Μαΐου

Με τη νέα σουρεαλιστική κωμωδία του Γάλλου Κουεντίν Ντουπιέ, που έχει τίτλο «Δεύτερη Πράξη», άνοιξε η αυλαία του 77ου Φεστιβάλ των Καννών το οποίο θα διαρκέσει έως τις

25 Μαΐου και παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα με μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου όπως τους Φράνσις Φορντ Κόπολα, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Τζορτζ Μίλερ, ‘Αντρεα ‘Αρνολντ, Ζακ Οντιάρ, Πάολο Σορεντίνο, Γιώργο Λάνθιμο και Πολ Σρέιντερ
Γεμάτη χιούμορ και meta αναφορές, η ταινία του Ντουπιέ που κάνει πρεμιέρα εκτός διαγωνιστικού, ακολουθεί μια ομάδα ηθοποιών που πρωταγωνιστούν σε μια καταδικασμένη να αποτύχει ταινία. Πρωταγωνιστούν οι Λέα Σεϊντού, Βενσάν Λεντόν, Λουί Γκαρέλ και Ραφαέλ Κενάρ – τους οποίους αναμένουμε να δούμε στο πρώτο κόκκινο χαλί της φετινής διοργάνωσης.

Στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα που αποτελείται από 22 ταινίες, συναντάμε τον δύο φορές βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα (για την «Συνομιλία» και το «Αποκάλυψη Τώρα») Φράνσις Φορντ Κόπολα με το magnum opus του, το πολυαναμενόμενο «Megalopolis» με πρωταγωνιστή τον ‘Ανταμ Ντράιβερ, τον Γιώργο Λάνθιμο με τη νέα του ταινία «Kind of kindness» σε σενάριο Ευθύμη Φιλίππου, την ‘Αντρεα ‘Αρνολντ με το «Bird» και πρωταγωνιστές τους Μπάρι Κιόγκαν και Φραντς Ρογκόφσκι και τον Ζακ Οντιάρ μ’ ένα μιούζικαλ με τη Σελένα Γκόμεζ.

Στο ίδιο τμήμα, ο Δανός με ιρανική καταγωγή Αλί Αμπάσι συμμετέχει με το «The Apprentice» που καταγράφει τη νεανική ζωή του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο 81χρονος Καναδός Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ αφηγείται στο «The Shrouds» την ιστορία ένας καινοτόμου επιχειρηματία (τον υποδύεται ο Βενσάν Κασέλ) που εφευρίσκει μια αμφιλεγόμενη τεχνολογία η οποία επιτρέπει στους ζωντανούς να παρακολουθούν τους αγαπημένους τους στον άλλο κόσμο. Ακόμη, ο Πάολο Σορεντίνο, κινηματογραφεί την αγαπημένη του Νάπολη και τους Γκάρι Ολντμαν και Στεφανία Σαντρέλι με αφορμή τον μύθο της Παρθενόπης – της Σειρήνας που ρίχτηκε στη θάλασσα και πνίγηκε όταν δεν κατάφερε να δελεάσει τον Οδυσσέα με το τραγούδι της. Ο αυτοεξόριστος Ρώσος σκηνοθέτης Κίριλ Σερεμπρένικοφ αφηγείται στην ταινία «Λιμόνοφ: Η μπαλάντα» την ιστορία του ριζοσπαστικού Σοβιετικού ποιητή Εντουαρντ Λιμόνοφ (τον υποδύεται ο Μπεν Γουίσο), ο βετεράνος σεναριογράφος του «Ταξιτζή», Πολ Σρέιντερ στην ταινία του «Oh Canada» με πρωταγωνιστές τους Τζέικομπ Ελόρντι, Ούμα Θέρμαν και Ρίτσαρντ Γκιρ, διασκευάζει το μυθιστόρημα «Foregone» του Ράσελ Μπανκς, το οποίο αναφέρεται στην περίπτωση ενός Αμερικανού που την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ αποφάσισε να μετακομίσει στον Καναδά για να αποφύγει τον στρατό και ο Κριστόφ Ονορέ παρουσιάζει μια ταινία αφιερωμένη στη ζωή του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι με πρωταγωνίστριες τις Κατρίν Ντενέβ και Κιάρα Μαστρογιάνι.

Στα highlights του προγράμματος, αλλά εκτός διαγωνιστικού, συναντάμε την «Furiosa» του Τζορτζ Μίλερ με πρωταγωνίστρια την ‘Ανια Τέιλορ-Τζόι, τη «γουέστερν» φιλόδοξη επιστροφή του Κέβιν Κόστνερ μπροστά και πίσω από την κάμερα με το «Horizon: An American Saga», αλλά και το αυτοβιογραφικό «C’est pas moi» του Λεός Καράξ.
Στην τέταρτη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ των Καννών (μετά τον «Κυνόδοντα» (2009), τον «Αστακό» (2015) και τη «Θυσία του ιερού ελαφιού» (2017) ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει με ένα «τρίπτυχο παραμύθι». Οι ιστορίες του «Kind of kindness» αφορούν έναν άνδρα-φερέφωνο του αφεντικού του, ο οποίος προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του, έναν αστυνομικό που ανησυχεί επειδή επέστρεψε η εξαφανισμένη σύζυγός του και μια γυναίκα αποφασισμένη να βρει έναν συγκεκριμένο άνθρωπο που προορίζεται να γίνει πνευματικός ηγέτης. Στην ταινία, που αναμένεται να βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 30 Μαΐου, πρωταγωνιστούν οι Εμα Στόουν, Τζέσι Πλέμονς και Γουίλεμ Νταφόε.
Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Επίσημου Διαγωνιστικού θα είναι η Αμερικανίδα Γκρέτα Γκέργουιγκ. Στην επιτροπή συμμετέχουν επίσης, ο Τούρκος σεναριογράφος και σκηνοθέτης Εμπρού Τζεϊλάν, η Αμερικανίδα ηθοποιός Λίλι Γκλάντστοουν, η Γαλλίδα ηθοποιός Εύα Γκριν, η Λιβανέζα σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ναντίν Λαμπακί, ο Ισπανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Χουάν Αντόνιο Μπαγιονά, ο Ιταλός ηθοποιός Πιερφρανσέσκο Φαβίνο, ο Ιαπωνας σκηνοθέτης Χιροκάζου Κόρε Εντα και ο Γάλλος ηθοποιός και παραγωγός Ομάρ Σι.

Το Φεστιβάλ Καννών τιμά τον Τζορτζ Λούκας και τη Μέριλ Στριπ

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τζορτζ Λούκας και η Αμερικανίδα ηθοποιός Μέριλ Στριπ θα λάβουν τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας τους. «Το Φεστιβάλ των Καννών είχε πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου», δήλωσε ο Λούκας όταν ανακοινώθηκε η βράβευση του από τη διοργάνωση. «Έμεινα έκπληκτος και ενθουσιασμένος όταν η πρώτη μου ταινία, “THX-1138”, επιλέχθηκε να προβληθεί σε ένα νέο πρόγραμμα για τους πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες που ονομάζεται Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών. Έκτοτε, επέστρεψα στο φεστιβάλ πολλές φορές με ποικίλες ιδιότητες ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός. Με τιμά πραγματικά αυτή η ειδική αναγνώριση που σημαίνει πολλά για μένα» πρόσθεσε.

Η Μέριλ Στριπ είναι επίτιμη καλεσμένη στην σημερινή τελετή έναρξης. «Ενα βραβείο στις Κάννες αντιπροσωπεύει πάντα το υψηλότερο επίτευγμα στην τέχνη του κινηματογράφου» δήλωσε η 74χρονη ηθοποιός, η οποία έχει τιμηθεί στην καριέρα της με τρία βραβεία Οσκαρ, άπειρες διακρίσεις και αναγνωρίζεται ως η καλύτερη ηθοποιός της γενιάς της. «Ολοι μας έχουμε κάτι από τη Μέριλ Στριπ μέσα μας. Κάτι από το “Κράμερ εναντίον Κράμερ”, από την “Εκλογή της Σόφι”, από τις “Γέφυρες του Μάντισον”, από το “Πέρα από την Αφρική”» δήλωσαν οι επικεφαλής του φεστιβάλ, υπενθυμίζοντας ότι η Μέριλ Στριπ κατέχει το σπουδαιότερο από όλα τα βραβεία: μια ξεχωριστή, σπάνια θέση στη συλλογική μας φαντασία.

Ελληνικές συμμετοχές

Στη φετινή διοργάνωση εκτός του Γιώργου Λάνθιμου υπάρχουν ακόμη τέσσερις συμμετοχές με ελληνικό ενδιαφέρον. Η σύζυγος του Έλληνα σκηνοθέτη, η Ελληνογαλλίδα ηθοποιός Αριάν Λαμπέντ, συμμετέχει με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, με τίτλο «September Says» που κάνει πρεμιέρα και διαγωνίζεται στο τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα». Η Λαμπέντ επιστρέφει στο Φεστιβάλ λίγα χρόνια μετά τη μικρού μήκους ταινία της «Olla» που είχε προβληθεί στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών. H ταινία της αποτελεί μεταφορά του μυθιστορήματος της Ντέιζι Τζόνσον «Sisters» κι αφορά την έκρυθμη σχέση ανάμεσα σε δύο νεαρές αδερφές, οι οποίες βλέπουν την επικοινωνία με τη μητέρα να δυσκολεύει και να οδηγείται στα άκρα.

Στο ACID, το παράλληλο τμήμα του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών που προωθεί το ανεξάρτητο σινεμά, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κωστή Χαραμουντάνη, «Κιούκα Πριν το Τέλος του Καλοκαιριού». Ο 30χρονος αυτοδίδακτος σκηνοθέτης έχει αρκετές φορές διακριθεί για τις μικρού μήκους ταινίες του («Το Μάτι και το Φρύδι» το 2016, «Το Τέρας Κοιμάται» το 2017, «Κιόκου Πριν Έρθει το Καλοκαίρι» το 2018, «Ο Σκύλος του Χαμομήλι» το 2019, «Ανθολόγιο μιας Πεταλούδας» το 2020). Το «Κιούκα Πριν το Τέλος του Καλοκαιριού» αποτελεί άτυπη συνέχεια της μικρού μήκους «Κιόκου Πριν Έρθει το Καλοκαίρι» (2018) και είναι μια ιστορία για την ενηλικίωση.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της ταινίας, μία τριμελής οικογένεια – ο πατέρας και τα δυο δίδυμα έφηβα παιδιά του- ταξιδεύουν με το ιστιοπλοϊκό τους στον Πόρο για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η ανεμελιά του καλοκαιριού διακόπτεται, όταν ανάμεσα σε βουτιές, ηλιοθεραπείες και νέους φίλους, τα παιδιά θα γνωρίσουν χωρίς να το ξέρουν την μητέρα τους, που τους είχε εγκαταλείψει όταν ήταν μωρά. Αυτή η τυχαία συνάντηση θα φέρει στην επιφάνεια θαμμένα συναισθήματα οργής και εγκατάλειψης, και αυτές οι διακοπές θα μεταμορφωθούν σ’ ένα καλοκαίρι ενηλικίωσης για όλους.
Τη διεθνή της πρεμιέρα στο Επίσημο Διαγωνιστικό Σπουδαστικό Τμήμα La Cinef πραγματοποιεί η πρώτη μικρού μήκους ταινία του Νίκου Κολιούκου, με τίτλο «Το χάος που άφησε πίσω της» και πρωταγωνιστές τη Μαρίνα Σιώτου και τον Γιάννη Τσορτέκη, η οποία βραβεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Φεστιβάλ Δράμας.

Μια ακόμη ελληνική ταινία μικρού μήκους που θα προβληθεί στο φεστιβάλ είναι το «Αυτό που ζητάμε από ένα άγαλμα είναι να μην κινείται» της Δάφνης Χαιρετάκη η οποία συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών μικρού μήκους της Εβδομάδας Κριτικής. Η επίσημη σύνοψη της ταινίας αναφέρει: «Στην Αθήνα τίποτα δεν φαίνεται να κινείται, οι κάτοικοι της μοιάζουν ακίνητοι σαν αγάλματα. Ωστόσο, κάπου, μια Καρυάτιδα δραπετεύει από ένα μουσείο και μια μικρή ομάδα απαιτεί την καταστροφή όλων των αρχαιοτήτων. Είναι το να κινηματογραφείς ο μόνος τρόπος για να μην μείνεις ασυγκίνητος;».
Επίσης στις Κάννες συμμετέχει η ελληνική συμπαραγωγή «A land unknown» σε σκηνοθεσία του Μαχντί Φλάιφελ που θα παιχτεί στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών.
Νάντια Μπακοπούλου

Το άρθρο 77ο Φεστιβάλ των Καννών: Αυλαία με τη «Δεύτερη Πράξη» του Κουεντίν Ντουπιέ εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
αυλαια, φεστιβαλ, Τελετή Έναρξης, νέα, μαΐου, opus, μπεν, canada, γκιρ, saga, συμμετοχή, συγκεκριμένο, εμα, σημαίνει, acid, καλοκαιρι, σκύλος, αθηνα, land, unknown, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Ελιζαμπεθ Τειλορ, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, στρατος, τελος ακινητων, κεν ρασελ, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, αστυνομικο τμημα, φεστιβαλ κινηματογραφου, γυναικα, δαφνης, ηγετης, ηθοποιος, θαλασσα, καριερα, μητερα, μωρα, ονοματα, προγραμμα, σημερινη, σινεμα, ταινιες, αρθρο, αφορμη, βετερανος, βιετναμ, γινει, γκιρ, διδυμα, ευα, επικοινωνια, εποχη, τεχνη, τεχνολογια, ζωη, ζωης, ιδιο, κωμωδια, λανθιμος, λεα, μαΐου, ματι, μιουζικαλ, μπεν, μυθιστορημα, ναπολη, ομαδα, παντα, οικογενεια, ουμα θερμαν, παιδια, πρωταγωνιστες, ρασελ, σεναριο, συγκεκριμένο, συνεχεια, συμμετοχή, σκηνοθετες, σκηνοθεσια, σκύλος, στα ακρα, τειλορ, τμημα, τρια, φαντασια, φερεφωνο, χαος, χιουμορ, acid, καρδια, land, μπροστα, opus, σημαίνει
Τυχαία Θέματα