Eurogroup: Συμφωνία σε πακέτο 540 δισ. ευρώ-«Αστερίσκος» για ESM

23:43 9/4/2020 - Πηγή: Reporter

Πακέτο στήριξης των οικονομιών των κρατών μελών της ΕΕ ύψους 540 δισ. ευρώ παρουσιάστηκε την Πέμπτη στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε τρεις βασικούς πυλώνες. Ο κυριότερος αφορά στη χρηματοδότηση από τον ESM. Το ευρωομόλογο έμεινε εκτός συμφωνίας, αλλά η Ιταλία δηλώνει πως θα επιμείνει.

Γερμανία και Γαλλία

ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να συμβιβάσουν όλες τις πλευρές και να σβήσουν τη φωτιά ανάμεσα σε Ολλανδία και Ιταλία, που "αρπάχτηκαν" στη συνεδρίαση της Τρίτης. Το Eurogroup ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 18.00 (ώρα Ελλάδας), η έναρξή του μετατέθηκε για τις 19.00, για τις 20.00 και τελικά ξεκίνησε στις 22.30.

Όλες αυτές τις ώρες υπήρχαν επί μέρους διαβουλεύσεις, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να αποφευχθεί νέο ναυάγιο που ασφαλώς θα έπληττε σημαντικά την εικόνα της Ευρώπης.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε η συμφωνία που περιλαμβάνει τρία βασικά σημεία με μέτρα που αγγίζουν συνολικά τα 540 δισ. ευρώ.

Το πακέτο λοιπόν περιλαμβάνει δανειοδότηση για τα κράτη με πιστωτικές γραμμές στον ESM, που διαθέτει συνολικά 240 δισ. ευρώ. Αυτός είναι ο βασικός πυλώνας της συμφωνίας, αλλά με έναν σημαντικό αστερίσκο.

Όπως έγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Χούκστρα, η χρηματοδότηση από τον ESM θα γίνεται άνευ όρων μόνο αν οι χώρες δεσμευθούν ότι η χρηματοδότηση που θα λάβουν θα αφορά αποκλειστικά την κάλυψη δαπανών για υγειονομική περίθαλψη, θεραπεία και πρόληψη λόγω του COVID 19. Θα μπορούν να δανειστούν και για να ρίξουν χρήματα στην οικονομία τους, αλλά τότε θα πρέπει να δεχθούν συγκεκριμένους όρους για να γίνει η αποταμίευση.

{https://twitter.com/WBHoekstra/status/1248344170168815618}

Η Ιταλία συμβιβάστηκε, καθώς φαίνεται σε αυτό το κομμάτι με τον υπουργό Οικονομικών, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι να αναφέρει, πάντως, πως η χώρα του θα επιμείνει στην έκδοση ευρωομολόγου και θα καταθέσει άμεσα νέα πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Επιπλέον εγκρίθηκε το πρόγραμμα SURE ύψους 100 δισ. ευρώ με χρηματοδότηση από την Κομισιόν που θα διατεθεί στα κράτη προκειμένου να στηρίξουν την απασχόληση και να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

Επίσης, 200 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων.

Σε μία πρώτη ανάγνωση διεθνείς αναλυτές σημειώνουν πως η συμφωνία θα μπορούσε να είναι περισσότερο τολμηρή και να προσέγγιζε το 1,5 τρισ. ευρώ που πρότεινε η ΕΚΤ, ωστόσο, προσθέτουν το σημαντικότερο σε αυτή τη φάση είναι ότι υπάρχει συμφωνία.

Η Ευρώπη βρέθηκε μια ανάσα από μία ταπεινωτική αποτυχία σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της. Τελικά, οι έντονες πιέσεις έφεραν τον συμβιβασμό και την πολύτιμη συμφωνία, που ασφαλώς έχει... αστερίσκους και αδυναμίες, αλλά είναι καλύτερη από το τίποτα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

EurogroupσυμφωνίαΠακέτοΕΕΕυρωζώνη
Keywords
Τυχαία Θέματα