Ολοταχώς προς επιστροφή στα εβδομαδιαία κέρδη το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές την Παρασκευή, με το μπρεντ να οδεύει προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο σε τρεις εβδομάδες, καθώς τα οικονομικά στοιχεία από τους μεγάλους καταναλωτές, Κίνα και ΗΠΑ, ενίσχυσαν τις ελπίδες για υψηλότερη ζήτηση.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε κατά 6,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, καθώς η ανάκαμψη στον μεταποιητικό τομέα της επιταχύνθηκε από 4,5% τον Μάρτιο, υποδεικνύοντας πιθανώς

μεγαλύτερη ζήτηση στο μέλλον.

Ο Τάμας Βάργκα του χρηματιστή πετρελαίου PVM είπε ότι, ενώ τα κινεζικά στοιχεία και άλλη μια επίθεση στη ρωσική πετρελαϊκή υποδομή ενίσχυαν τις τιμές, το πετρέλαιο δεν έχει ακόμη κάνει μια πειστική ανάκαμψη από την πρόσφατη πτώση του.

«Η έλλειψη σαφούς ενθουσιασμού είναι πιθανώς η συνάρτηση της χαμηλής ζήτησης προϊόντων που μειώνει τα περιθώρια διύλισης», είπε.

Οι αρχές κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά που ξεκίνησε στο διυλιστήριο πετρελαίου Tuapse της Ρωσίας μετά από επίθεση με ουκρανικό drone, δήλωσαν αξιωματούχοι στην περιοχή του Κρασνοντάρ.

Το μπρεντ βρίσκεται σε καλό δρόμο για εβδομαδιαία άνοδο περίπου 0,6%, με το WTI σε πορεία για άνοδο 1,2%.

Οι μειώσεις στα αποθέματα πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων σε παγκόσμιους κόμβους εμπορικών συναλλαγών έχουν επίσης δημιουργήσει αισιοδοξία για τη ζήτηση, αντιστρέφοντας μια τάση αύξησης των αποθεμάτων που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές του αργού πετρελαίου τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA Κέλβιν Γουόνγκ ανέφερε «αρκετούς ενθαρρυντικούς παράγοντες», συμπεριλαμβανομένων δύο διαδοχικών εβδομάδων πτώσης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και προσδοκίες για περισσότερα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από την Κίνα.

Οι πρόσφατοι οικονομικοί δείκτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τροφοδοτήσει την αισιοδοξία για την παγκόσμια ζήτηση. Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια.

Χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του δολαρίου, γεγονός που θα καθιστούσε το πετρέλαιο φθηνότερο για τους επενδυτές που έχουν άλλα νομίσματα.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι επενδυτές αναζητούν κυρίως κατεύθυνση από την επερχόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την 1η Ιουνίου.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,25% στα 79,03 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,16% στα 83,14 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,916% στα 30,525 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού κινούνται σε τροχιά για δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο, λόγω των βελτιωμένων προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων, παρέχοντας στήριξη στο ασήμι και την πλατίνα, που αυξάνονται κατά 5,5% και 6,6%, αντίστοιχα, αυτή την εβδομάδα.

Οι τιμές του χρυσού έχουν αυξηθεί κατά 1% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, αφού έφθασαν στο υψηλό ενός μηνός την Πέμπτη.

«Τα σημάδια ότι ο πληθωρισμός μπορεί να επιβραδύνεται αυξάνουν την προοπτική μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, στοιχεία που τείνουν να υποστηρίζουν τις τιμές του χρυσού και του ασημιού», δήλωσε ο Φρανκ Γουάτσον, αναλυτής αγοράς στην Kinesis Money.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,34% στα 2.393,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,41% στα 30,003 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,75% στα 4,963 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0844 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,09% στο 1,2654 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8569 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι
Keywords
Αναζητήσεις
olotachos-pros-epistrofi-sta-evdomadiaia-kerdi-to-petrelaio.htm
Τυχαία Θέματα