ΕΚΤ: Κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα γεωπολιτικές εντάσεις και εκλογές

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων σε όλο τον πλανήτη υπογραμμίζουν το ενδεχόμενο να βρεθούν οι επενδυτές μπροστά σε αρνητικές εκπλήξεις και θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε σήμερα, οι αγορές μέχρι τώρα

έχουν μία χαλαρή στάση απέναντι στους κινδύνους αυτούς κάτι που τις αφήνει εκτεθειμένες σε ξαφνικές εναλλαγές διάθεσης στην περίπτωση κάποιου σοκ. Παράλληλα, οι εθνικές εκλογές αυξάνουν την αβεβαιότητα γύρω από την πορεία των δημόσιων οικονομικών.

«Το ενδεχόμενο δυσμενών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών εκπλήξεων είναι αυξημένο και αντίστοιχα ενισχυμένο το outlook των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος στη δήλωσή του που συνοδεύει την έκθεση.

«Οι διαθέσεις μπορεί να αλλάξουν γρήγορα, ιδίως δεδομένου του γεωπολιτικού περιβάλλοντος και των υφιστάμενων τιμολογήσεων που έχουν συνθέσει ένα περιβάλλον με αυξημένες δυνατότητες για έντονες αντιδράσεις των αγορών σε απογοητευτικά νέα», προσθέτει.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, μία απότομη αύξηση της γεωπολιτικής έντασης θα μπορούσε να πυροδοτήσει δυσανάλογες αντιδράσεις μεγάλων αγορών που θα μπορούσαν να ενισχυθούν ακόμα παραπάνω από διαρθρωτικές αδυναμίες ρευστότητας εκτός τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι τράπεζες της ευρωζώνης συνεχίζουν να δείχνουν ανθεκτικότητα, αλλά οι χαμηλές αποτιμήσεις τους δείχνουν ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τη βιωσιμότητα της κερδοφορίας τους. Όπως επισημαίνει η έκθεση, οι προκλήσεις για τις τράπεζες μπορεί να προκύψουν από τρεις πηγές.

Πρώτον, αυξάνονται οι ανησυχίες για την ποιότητα του ενεργητικού τους, δεδομένων των ενδείξεων συσσώρευσης ζημιών σε ορισμένα χαρτοφυλάκια δανείων που είναι πιο ευαίσθητα στις κυκλικές μετατοπίσεις, ιδίως των εμπορικών ακινήτων. Δεύτερον, το κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες φαίνεται ότι θα παραμείνει υψηλό, ακόμη και αν τα επιτόκια αρχίσουν να μειώνονται. Και τρίτον, τα έσοδα των τραπεζών ενδέχεται να μειωθούν, καθώς τα λειτουργικά κέρδη τους περιορίζονται λόγω της στασιμότητας στην παροχή δανείων και του χαμηλότερου εισοδήματος από δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.

#ΕΚΤ #ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ_ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ #γεωπολιτικές_εντάσεις #εκλογές
Keywords
Αναζητήσεις
ekt-kindynos-gia-ti-chrimatopistotiki-statherotita-geopolitikes-entaseis-kai-ekloges.htm
Τυχαία Θέματα
ΕΚΤ, Κίνδυνος,ekt, kindynos