Ένωση Παθολόγων: Ανάγκη παρεμβάσεων για την πτωτική πορεία του ΕΣΥ

Ως ένα θετικό βήμα θεωρεί η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) τη νομοθέτηση ενιαίου νομικού πλαισίου για την συνεργασία ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ., σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ωστόσο, χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη παρέμβαση ως τμηματική, που μπορεί μόνο εν μέρει να εξυπηρετήσει υπάρχουσες προβληματικές καταστάσεις και δεν θα αλλάξει την συνολική προβληματική εικόνα του ΕΣΥ.

Η ΕΕΠΕ εντοπίζει «επικίνδυνα σημάδια πολυεπίπεδης δυσλειτουργίας» στο ΕΣΥ της μετά COVID εποχής και παραθέτει ένα πλαίσιο

τριών παρεμβάσεων για την ανόρθωσή του, που συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο: στιβαρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ουσιαστικός συντονισμός των δομών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΕΠΕ:

«Είναι σαφές ότι το σύστημα υγείας στην μετά COVID εποχή παρουσιάζει ολοένα και συχνότερα επικίνδυνα σημάδια πολυεπίπεδης δυσλειτουργίας. Δυστυχώς η έλλειψη στελεχών, λόγω αποχωρήσεων προς συνταξιοδότηση, ή στον ιδιωτικό τομέα, επιτείνει το πρόβλημα, που θεωρούμε ότι παρόλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε τοπικό επίπεδο, δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς. Έκδηλη είναι πλέον η ανάγκη παρεμβάσεων προκειμένου να ανακοπεί η πτωτική πορεία του ΕΣΥ.

Θεωρούμε θετικό βήμα την νομοθέτηση ενιαίου νομικού πλαισίου με το άρθρο 33 του Νόμου 5107/2024, για την συνεργασία των ιδιωτών ιατρών με το ΕΣΥ. Από την άλλη όμως αποτελεί τμηματική παρέμβαση, που μπορεί εν μέρει να εξυπηρετήσει υπάρχουσες προβληματικές καταστάσεις, όμως δεν θα αλλάξει την συνολική προβληματική εικόνα του ΕΣΥ.

Θεωρούμε ότι η ανόρθωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας χρειάζεται:

Στιβαρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που θα αποφορτίσει τα νοσοκομεία Ενίσχυση του προσωπικού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού Ουσιαστικό συντονισμό των δομών για την εξυπηρέτηση των ασθενών

Επειδή θα πρέπει να γίνει επιλέξιμη η ένταξη των νέων γιατρών στο ΕΣΥ απαιτούνται γενναίες ενισχύσεις».

#ΕΝΩΣΗ_ΠΑΘΟΛΟΓΩΝ #ΕΣΥ #παρεμβάσεις
Keywords
Αναζητήσεις
enosi-pathologon-anagki-paremvaseon-gia-tin-ptotiki-poreia-tou-esy.htm
Τυχαία Θέματα