Επιβράδυνε η μεταποίηση στις ΗΠΑ τον Απρίλιο

20:41 1/5/2024 - Πηγή: Reporter

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Απρίλιο, με τον δείκτη PMI μεταποίησης ISM να υποχωρεί στο 49,2 από 50,3 τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη (1/5) το Institute for Supply Management (ISM), ο μεταποιητικός δείκτης PMI έπεσε από τις 50,3 μονάδες που σκαρφάλωσε τον Μάρτιο, σημειώνοντας

τότε την υψηλότερη και πρώτη μέτρηση από τον Σεπτέμβριο του 2022 πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ταυτόχρονα να σημειωθεί πως, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι ο δείκτης της μεταποίησης, που αντιπροσωπεύει το 10,4% της αμερικανικής οικονομίας, θα εξασθενίσει μεν αλλά λιγότερο και θα διαμορφωθεί ακριβώς στο όριο των 50 μονάδων.

Η υποχώρηση της μεταποίησης αποδίδεται, σύμφωνα με το ISM, στο πλήγμα που επιφέρει το υψηλότερο κόστος δανεισμού αλλά και στη μετατόπιση των δαπανών από τα αγαθά προς τις υπηρεσίες.

Αποθαρρυντικά είναι, όμως, και τα στοιχεία για τις επιμέρους πτυχές της μεταποιητικής δραστηριότητας, καθώς ο δείκτης που καταγράφει τις νέες παραγγελίες διολίσθησε κατά 2,3 μονάδες στις 49,1.

Όπως σημειώνει το ISM, παρά την εξασθένηση της ζήτησης, οι πληθωριστικές πιέσεις που υφίστανται τα εργοστάσια συνεχίζονται, υποδηλώνοντας ότι η στιγμή που θα ξεκινήσει ο αποπληθωρισμός των τιμών των αγαθών μπορεί να βρίσκεται κοντά. Ακόμη, η πτώση των τιμών των αγαθών ήταν ο βασικός παράγοντας συγκράτησης του πληθωρισμού πέρυσι.

Τέλος, υπάρχουν και θετικά στοιχεία καθώς η απασχόληση ενισχύθηκε 1,2 μονάδες στις 48,6, ενώ ο δείκτης τιμών που πλήρωσαν οι επιχειρήσεις για εισροές εκτινάχτηκε 5,1 μονάδες στις 60,9, ενώ τo επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το 2022.

#ΗΠΑ #μεταποίηση_ #δείκτης_PMI
Keywords
Αναζητήσεις
epivradyne-i-metapoiisi-stis-ipa-ton-aprilio.htm
Τυχαία Θέματα