ΗΠΑ: Νέοι δασμοί για τα προϊόντα κινεζικής παραγωγής

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει νέους δασμούς κατά της Κίνας, με στόχο τους «στρατηγικούς τομείς», οι οποίοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη, και σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνουν τη διατήρηση του υφιστάμενου δασμολογικού καθεστώτος, το οποίο είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Τραμπ.

Σύμφωνα με το CNBC, αναμένεται, ωστόσο, να προστεθούν και κάποιοι νέοι δασμοί που αφορούν τους τομείς των ημιαγωγών και των ηλιακών πάνελ,

Οι υφιστάμενοι δασμοί στα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα αυξηθούν, ενώ δασμοί θα επιβληθούν, επίσης, στα ιατρικά προϊόντα κινεζικής παραγωγής, όπως σύριγγες και εξοπλισμός ατομικής προστασίας, όπως σημειώνει το Reuters.

Κατά την αναθεώρηση του δασμολογικού καθεστώτος του «άρθρου 301», η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εστιάσει στους κλάδους που θεωρεί ως στρατηγικά ανταγωνιστικούς τομείς και τομείς εθνικής ασφάλειας, δήλωσε ανώνυμη πηγή στο CNBC.

Η πολυαναμενόμενη αναθεώρηση του δασμολογικού καθεστώτος των ΗΠΑ έναντι της Κίνας έρχεται μετά το αίτημα αρκετών βουλευτών για αυξήσεις στους δασμούς που αφορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, παρότι η εισαγωγή τους στις ΗΠΑ παραμένει ακόμη περιορισμένη.

Η Wall Street Journal, ανέφερε ότι βάσει του νέου καθεστώτος, οι ΗΠΑ θα τετραπλασιάσουν τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδά τους.

Ο Πρόεδρος της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας, Σέροντ Μπράουν, έχει δηλώσει ότι θα ήθελε η κυβέρνηση Μπάιντεν να απαγορεύσει τελείως τα κινεζικά ηλεκτροκίνητα οχήματα, καθώς η εισαγωγή τους ενέχει κινδύνους για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των Αμερικανών πολιτών.

Η αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από τον Τζο Μπάιντεν ως επιχείρημα κατά του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει προτείνει την οριζόντια αύξηση των δασμών κατά 60% ή και περισσότερο σε όλα τα κινέζικα προϊόντα, πρόταση που θα μπορούσε να κάνει ζημιά στην αμερικανική οικονομία, καθώς σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους, οι εκτεταμένες αυξήσεις δασμών μπορούν να πυροδοτήσουν αύξηση του πληθωρισμού.

Η αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ αναμένεται να προκαλέσει αντίποινα από την Κίνα, σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης μεταξύ των δύο χωρών, που ουσιαστικά έχουν περιέλθει σε ανοιχτό εμπορικό πόλεμο.

#ΗΠΑ #Κίνα #Εμπορικός_πόλεμος #δασμοί #ΝΕΟΙ_ΔΑΣΜΟΙ #εισαγωγές #ηλεκτρικα_αυτοκινητα #ηλεκτρικά_οχήματα
Keywords
Αναζητήσεις
ipa-neoi-dasmoi-gia-ta-proionta-kinezikis-paragogis.htm
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Νέοι,ipa, neoi