Πιέσεις στις κινεζικές μετοχές ασκούν οι αμερικανικοί δασμοί

Ήπιες μεταβολές καταγράφουν την Τετάρτη (15/5) οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες, με τους επενδυτές να κρατούν στάση αναμονής εν όψει των κρίσιμων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Υστερούν οι κινεζικές αγορές σήμερα, μετά το ράπισμα της κυβέρνησης Μπάιντεν με υψηλότερους δασμούς σε αρκετούς βασικούς κλάδους.

Ειδικότερα, οι βασικοί δείκτες στη Σαγκάη υποχωρούν μετά την απότομη αύξηση των αμερικανικών δασμών σε αρκετές βασικές εισαγωγές από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και των ημιαγωγών. Η κίνηση

προκάλεσε την οργή των κινεζικών αρχών και έσπειρε φόβους για αντίποινα από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Οι δασμοί έχουν επιρροή ύψους έως και 18 δισ. δολαρίων σε αγαθά που εισάγονται από την Κίνα. Μάλιστα, κλόνισαν περαιτέρω το κλίμα στις κινεζικές αγορές, καθώς ήρθε άλλη μία σημαντική χρεοκοπία στην αγορά ακινήτων της χώρας. Ωστόσο, οι απώλειες στις κινεζικές μετοχές περιορίστηκαν από την προοπτική για περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα, αφού το Πεκίνο δήλωσε ότι θα ξεκινήσει μια τεράστια έκδοση ομολόγων ύψους 1 τρισ. γουάν (138 δισ. δολάρια) αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε αμετάβλητο στο 2,5% το επιτόκιο της ετήσιας μεσοπρόθεσμης πιστωτικής διευκόλυνσης.

Στην Ιαπωνία δίνουν ώθηση τα ισχυρά κέρδη της Sony. Ο κολοσσός στον χώρο των ηλεκτρονικών και της ψυχαγωγίας κάνει ράλι πάνω από 10% καθώς ανακοίνωσε την επαναγορά μετοχών ύψους 1,6 δισ. δολαρίων. Η κίνηση αυτή αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό τη μείωση των ετήσιων κερδών κατά 7% και μια κάπως μέτρια προοπτική για τα κέρδη του 2025.

Στην Αυστραλία, στήριξη παρέχουν τα στοιχεία για τους χαμηλούς μισθούς, που μείωσαν την προοπτική μιας πιο επιθετικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα της χώρας (RBA) τους επόμενους μήνες.

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύεται κατά 0,23% στις 38.402,50 μονάδες και ο ASX 200 στην Αυστραλία κινείται υψηλότερα κατά 0,39% στις 7.757,10 μονάδες.

Αντίθετα, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,59% στις 3.127,29 μονάδες και ο Shenzhen Component χάνει 0,44% στις 9.625,97 μονάδες. Κλειστά παρέμειναν τα χρηματιστήρια σε Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ λόγω δημόσιας αργίας.

#ασιατικά_χρηματιστήρια
Keywords
Αναζητήσεις
pieseis-stis-kinezikes-metoches-askoun-oi-amerikanikoi-dasmoi.htm
Τυχαία Θέματα