Πρώτες ενστάσεις για τα τεκμήρια φορολόγησης ελευθέρων επαγγελματιών

Οι πρώτες ενστάσεις ελευθέρων επαγγελματιών για τα τεκμήρια φορολόγησης κατέφθασαν στην ΑΑΔΕ, με βάση τα πρώτα στοιχεία από τις δηλώσεις. Συγκεκριμένα, 31 ελεύθεροι επαγγελματίες σε σύνολο 15.765, που έχουν υποβάλλει δήλωση, ζήτησαν επαναπροσδιορισμό του εισοδήματος, που θα γίνει, βέβαια, μετά από έλεγχο. Ουσιαστικά, οι εν λόγω ενδιαφερόμενοι/ες θεωρούν

ότι το πραγματικό εισόδημα τους είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό.

Μένει, πάντως, να φανεί πόσοι τελικά θα επιλέξουν το δρόμο του ελέγχου με την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων από πάνω από 700.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Όσοι και όσες, δε, “διαβούν το Ρουβίκωνα” θα δεχθούν να ελεγχθούν εξονυχιστικά με κατάθεση αναλυτικών στοιχείων για την περιουσιακή εικόνα του ίδιου ή της ιδίας και της οικογένειας του/της (τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές και κάρτες, θυρίδες, μετρητά και κρυπτονομίσματα, δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο κ.α.). Επίσης ο έλεγχος μπορεί να εκταθεί σε βάθος πενταετίας και για τα εισοδήματα από κάθε πηγή καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία.

Πάντως σε κάθε περίπτωση το αίτημα αμφισβήτησης δεν ακυρώνει αυτόματα το εκκαθαριστικό με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί από τον φορολογούμενο με το τελικό λογαριασμό να εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου που μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.

Οι δηλώσεις

Πάντως με αργό ρυθμό, ως αναμένετο, κινείται η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων καθώς μέχρι σήμερα μόλις το 3,84% του συνόλου των υπόχρεων έχει αποστείλει το σχετικό ψηφιακό έντυπο.

Ειδικότερα έχουν εκκαθαρισθεί 253.759 δηλώσεων και ο λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής:

- Το 52,68% των δηλώσεων η για 133.680 φορολογούμενους το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό δηλαδή δεν περιλαμβάνει καταβολή αλλά ούτε επιστροφή φόρου

- Το 23,96% ή 60.800 φυσικά πρόσωπα έχουν επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο ανέρχεται σε 324 ευρώ

- Το 23,36% η 59.278 των φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 54,1 εκ. ευρώ και ο μέσος φόρος σε 913 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο 8 μηνιαίες δόσεις ενώ σε περίπτωση της εφάπαξ καταβολής παρέχεται έκπτωση 3%. Επίσης όσοι επιθυμούν μπορούν να εντάξουν την οφειλή στη πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες.

Για τους φορολογούμενους που δεν έχουν οφειλές και δικαιούνται επιστροφή φόρου η πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς θα είναι φέτος άμεση ενώ ταχύτερη θα είναι η διαδικασία των συμψηφισμών για όσους χρωστάνε στο Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι το ισχύον καθεστώς προβλέπει τα εξής:

- Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση

- Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου.

- Οι οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Γιώργος Αλεξάκης

#ΑΑΔΕ #επιστροφές_φόρου_εισοδήματος #φορολογικές_δηλώσεις #ΤΕΚΜΑΡΤΟ_ΕΙΣΟΔΗΜΑ #ελεύθεροι_επαγγελματίες
Keywords
Αναζητήσεις
protes-enstaseis-gia-ta-tekmiria-forologisis-eleftheron-epangelmation.htm
Τυχαία Θέματα