Ρεκόρ στη Wall Street- Στις 5.308 μονάδες ο S&P

Ράλι σημείωσε την Πέμπτη (15/5) η Wall Street, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να εκτοξεύονται σε υψηλά ρεκόρ, μετά την έκθεση για τον ΔΤΚ του Απριλίου που μετρίασε τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,88% στις 39.908,00 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 1,18% στις 5.308,59 μονάδες, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 5.300 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,40% στις 16,742.39

μονάδες. Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν σε επίπεδα ρεκόρ. Μέχρι σήμερα, αυτό είναι το 18ο κλείσιμο ρεκόρ για τον Dow, το 23ο κλείσιμο ρεκόρ για τον S&P 500 και το 8ο για τον Nasdaq.

Ο ΔΤΚ -ο δείκτης του πληθωρισμού που παρακολουθεί πιο στενά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ- αυξήθηκε 0,3% για τον μήνα Απρίλιο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για μηνιαία αύξηση 0,4%. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 3,4%, ευθυγραμμιζόμενος με τις προσδοκίες. Οι μηνιαίοι και ετήσιοι αριθμοί για τον πυρήνα του ΔΤΚ, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ήταν επίσης σύμφωνοι με τις εκτιμήσεις.

Οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες τον Απρίλιο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν άλμα 0,4%.

Οι δύο εκθέσεις αύξησαν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed στο εγγύς μέλλον. Τα στοιχεία των προθεσμιακών συμβολαίων της Fed υποδηλώνουν πιθανότητα 71,9% για μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME. Tην Τρίτη (14/5), η πιθανότητα ήταν 65,1%

«Οι αγορές ήθελαν πραγματικά αυτές οι εκθέσεις να είναι ήπιες και πήραν αυτό που ήθελαν», δήλωσε ο Μπράιαν Νικ, στρατηγικός αναλυτής στο Macro Institute, ενώ πρόσθεσε ότι αυτές οι μετρήσεις εδραίωσαν την υπόθεση ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος. «Εταιρείες όπως η Nvidia και πολλά ονόματα με υψηλότερη ανάπτυξη θα επωφεληθούν από την πτώση των επιτοκίων», σημείωσε.

Η μετοχή της Nvidia εκτινάχθηκε μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού, κλείνοντας με άνοδο 3,58%. Οι Apple και Microsoft κέρδισαν 1,22% και 1,75% αντίστοιχα.

Οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς, καθώς και του 2ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησαν. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε κατά σχεδόν 10 μονάδες βάσης στο 4,356%, ενώ η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,734%, 9 μονάδες βάσης χαμηλότερα.

Οι μετοχές βρίσκονται σε ανοδική πορεία φέτος, καθώς οι προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια και ο ενθουσιασμός γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη -και τη δυνατότητά της να ενισχύσει τα κέρδη- ανέβασαν το επενδυτικό κλίμα. Ο S&P 500 έχει αυξηθεί περισσότερο από 10% από το προηγούμενο έτος μέχρι σήμερα. Ωστόσο, ο γενικός δείκτης της αγοράς «σκόνταψε» τον περασμένο μήνα, καθώς οι ανησυχίες για τον επίμονο πληθωρισμό πίεσαν τους επενδυτές.

Αυτές οι ανησυχίες μετριάστηκαν γρήγορα, χάρη στα νέα οικονομικά στοιχεία και τα σχόλια αξιωματούχων της Fed που υποδεικνύουν ότι μία αύξηση των επιτοκίων, στο μέλλον, είναι απίθανη.

Κέρδη για το πετρέλαιο λόγω μείωσης αποθεμάτων και πληθωρισμού

Ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο την Τετάρτη, ανακτώντας μεγάλο μέρος των απωλειών της Τρίτης, που οδήγησαν τις τιμές στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Μαρτίου, καθώς τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώνονται, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έφεραν, επίσης, αισιοδοξία στις αγορές.

Το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου για το αμερικανικό WTI κέρδισε 0,78%, κλείνοντας στα 78,63 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου για το Brent ενισχύθηκε κατά 0,45% στα 82,75 δολάρια το βαρέλι.

#nyse #Wall_Street #Άνοδος #κέρδη
Keywords
Αναζητήσεις
rekor-sti-wall-street--stis-5308-monades-o-sp.htm
Τυχαία Θέματα