Σε υψηλό τριών εβδομάδων το Bitcoin-Κέρδη $150 δισ. στα κρυπτονομίσματα

Έπειτα από ένα απογοητευτικό διάστημα, η τιμή του Bitcoin «εκτινάσσεται» μετά τις σημαντικές ροές στα ETF και τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, φτάνοντας σε υψηλό 3 εβδομάδων άνω των 66.000 δολαρίων.

Το γεγονός ότι τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του 3,4% οδήγησε αρχικά το Bitcoin σε άλμα προς τα 64.000 δολάρια. Την ίδια ώρα, οι θετικές εισροές σε spot ETF BTC στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν άλλο ένα ράλι που ώθησε το κρυπτονόμισμα σε υψηλό 3 εβδομάδων περίπου στα 66.500 δολάρια.

Το Bitcoin σημείωσε τη μεγαλύτερη μονοήμερη άνοδο του σε σχεδόν δύο μήνες την Τετάρτη, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ αύξησαν την πιθανότητα η Federal Reserve να ακολουθήσει άλλες κεντρικές τράπεζες στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής με περικοπές επιτοκίων τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με τις πηγές δεδομένων TradingView και CoinDesk, το κορυφαίο κρυπτονόμισμα αυξήθηκε χθες πάνω από 7,5% στα 66.250 δολάρια, στη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από τις 20 Μαρτίου. Όπως και άλλα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο, το Bitcoin είναι ευαίσθητο στις αναμενόμενες αλλαγές στη νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών και καταγράφει ράλι όταν το κόστος δανεισμού χρημάτων fiat προβλέπεται να μειωθεί.

Άλλα στοιχεία έδειξαν ότι η αύξηση των λιανικών πωλήσεων σταμάτησε τον Απρίλιο, με τις πωλήσεις στην κατηγορία που τροφοδοτεί τον υπολογισμό του ΑΕΠ να μειώνονται 0,3% σε μηνιαία βάση.

Ως εκ τούτου, οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων μετατοπίστηκαν σημαντικά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed δείχνουν ότι οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο. Η Fed έδειξε πρόσφατα ότι θα μειώσει τον ρυθμό της ποσοτικής σύσφιξης, ένα, επίσης, εργαλείο σύσφιξης της ρευστότητας, από τον Ιούνιο.

Παράλληλα, οι αγορές αναμένουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μειώσουν τα επιτόκια τον Ιούνιο. Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) και η σουηδική Riksbank έχουν ήδη μειώσει το βασικό κόστος δανεισμού τους.

Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως στρέφονται προς μια ανανεωμένη νομισματική χαλάρωση ή χαλάρωση ρευστότητας, κάτι που είναι θετικό σημάδι για περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων.

Το ποσοστό των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών των οποίων η τελευταία κίνηση ήταν μια αύξηση των επιτοκίων μειώνεται γρήγορα, ενώ το ποσοστό των τραπεζών με μειώσεις επιτοκίων ως τελευταία κίνηση αυξάνεται.

Με άλλα λόγια, το καθαρό ποσοστό μείωσης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας αυξάνεται.

«Όσο αυξάνεται το ποσοστό, τόσο περισσότερο οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς. Όσο χαμηλότερη είναι η αναλογία, τόσο λιγότερη ρευστότητα υπάρχει στην αγορά», εξηγεί η MacroMicrο.

Οι προοπτικές για χαλάρωση ρευστότητας το καλοκαίρι θα πρέπει να στηρίξουν τις μετοχές, δίνοντας στους επενδυτές επαρκή εμπιστοσύνη «να παραμείνουν πιο μακριά στην καμπύλη κινδύνου», σύμφωνα με την χρηματιστηριακή εταιρεία Pepperstone.

Η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin έχει ξεπεράσει τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η κυριαρχία του έναντι των altcoins είναι κοντά στο 52%.

Όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση της ευρύτερης αγοράς κρυπτονομισμάτων, έχει προσθέσει περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια από το χθεσινό χαμηλό και τώρα είναι πάνω από τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το Βitcoin ενισχύεται 5,95% στα 66.252,46 δολάρια, ενώ το Ethereum κερδίζει 3,14% στα 2.994,71 δολάρια.

Όσον αφορά άλλα γνωστά κρυπτονομίσματα, το Solana καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο 12,22% στα 162,38 δολάρια, ενώ το Cardano κερδίζει 5,12% στο 0,45336754 δολάριο.

Το Polkadot καταγράφει άνοδο 4,93% στα 6,88 δολάρια, το Dogecoin ανεβαίνει 3,46% στο 0,15473504 δολάριο και το Shiba Inu ανεβαίνει 6,55% στο 0,00002526 δολάριο.

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

#Bitcoin #ethereum #κρυπτονόμισμα #κρυπτονομίσματα
Keywords
Τυχαία Θέματα