Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Στόχος ο διπλασιασμός των διμερών συναλλαγών

«Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που φιλοξενώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αγκυρα», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τις επαφές του με τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Καταγράψαμε τη συναντίληψη των δυο πλευρών στην Αθήνα, με τη συμφωνία που υπογράψαμε. Τον ευχαριστώ για την ειλικρίνεια στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», πρόσθεσε.

«Εξετάσαμε αναλυτικά τα θέματα της διμερούς μας ατζέντας και εργαζόμαστε με στόχο να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια

το διμερές εμπόριο που πέρυσι ήταν 5,8 δισ. ευρώ.

Το κοινό επιχειρηματικό συμβούλιο θα έχει μεγάλη συμβολή στις προσπάθειές μας», τόνισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για το μνημόνιο που υπεγράφη σε ότι αφορά την πολιτική προστασία, αλλά και εκείνο για την Υγεία.

«Στις συνομιλίες μας, συζητήσαμε και τα αλληλένδετα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είμαστε προσηλωμένοι στη θέληση να τα λύσουμε, στο πλαίσιο που προβλέπει η Διακήρυξη των Αθηνών. Είμαστε σύμφωνοι ότι δεν υπάρχει θέση για τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή μας και προσβλέπουμε η θετική ατμόσφαιρα να συμβάλει στην βελτίωση της θέσης της «τουρκικής» μειονότητας στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε δε στην ανάγκη να βρεθεί λύση στο θέμα της Κύπρου, στη βάση «της πραγματικότητας στο νησί».

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «γενοκτονία» στη Γάζα από το Ισραήλ. «Η Δύση πρέπει να μιλήσει με ποιο δυνατή φωνή για τη σφαγή που διεξάγεται», τόνισε, ενώ ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη θέση που πήρε στην πρόσφατη ψηφοφορία στον ΟΗΕ. Όπως είπε, «κλειδί» για τη λύση στο Μεσανατολικό είναι η ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους.

Επιστρέφοντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Ερντογάν σημείωσε: «Τον Δεκέμβριο είχα πει ότι δεν υπάρχει, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, πρόβλημα που μπορεί να μην λυθεί. Σε κάθε συνάντηση, οι ελπίδες για το μέλλον της συνεργασίας αυξάνουν ακόμα περισσότερο».

Αναφερόμενος στη Μονή της Χώρας και τη μετατροπή της σε τζαμί, είπε ότι «όπως όλοι γνωρίζουν, η Τουρκία είναι χώρα υπόδειγμα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς». «Η μονή της Χώρας άνοιξε ξανά για λατρεία μετά από απόφαση που πήραμε το 2020, μετά από εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης. Είναι ανοικτή για επίσκεψη από όλους», τόνισε.

Οι δηλώσεις Μητοτάκη

«Η συνάντηση είναι η τέταρτη τους τελευταίους δέκα μήνες και αποδεικνύει ότι οι δυο γείτονες μπορούμε να καθιερώσουμε την προσέγγιση της ενιαίας κατανόησης ως παραγωγική κανονικότητα. Δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και είπε ότι είναι σημαντικό ότι υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Αναφέρθηκε στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό συμβούλιο και δήλωσε ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση για να διπλασιάσουμε το διμερές εμπόριο. Επεσήμανε, επίσης, τη δυνατότητα των Τούρκων να ταξιδεύουν σε δέκα ελληνικά νησιά.

«Στον κρίσιμο τομέα του μεταναστευτικού η συνεργασία των δύο πλευρών αποδίδει απέναντι τους διακινητές που εκμεταλλεύονται απελπισμένους ανθρώπους», τόνισε, ενώ θύμισε ότι η Ελλάδα πάντα συμφωνεί στη χρηματοδότηση της Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

«Στη Θράκη, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ζουν ειρηνικά και υπάρχει καθεστώς ίσων ευκαιριών, θέμα στο οποίο είμαι προσηλωμένος. Ο χαρακτηρισμός με βάση το θρήσκευμα προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάνης», απάντησε στο σχόλιο Ερντογάν (για τουρκική μειονότητα) ο πρωθυπουργός. «Θα ήταν ευχής έργον αν την ίδια άνθηση καταγράφαμε και στην ελληνική μειονότητα της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά τη Μονή της Χώρας, είπε ότι συζήτησε με ειλικρίνεια την δυσαρέσκεια της Αθήνας για το ότι θα λειτουργήσει ως Τέμενος και σημείωσε πως «είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε την αξία του μνημείου ώστε να είναι επισκέψιμος.

Σε ότι αφορά Ουκρανία και Μέση Ανατολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα σε ότι αφορά τη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ είχε δικαίωμα να αντιδράσει στην δολοφονική επίθεση από μια τρομοκρατική οργάνωση. Μέχρι εδώ δεν συμφωνούμε. Συμφωνούμε, όμως, ότι πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Ότι θα ήταν λάθος να γίνει επίθεση στη Ράφα και ότι βιώσιμη λύση είναι αυτή των δυο κρατών».

Για το Κυπριακό, «διαφωνούμε, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς διάλογο. Πρέπει να δοθεί χρόνος στην αντιπρόσωπο της ΟΗΕ για να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Διαφωνία για τη Χαμάς

Ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε και πάλι τον λόγο για να πει ότι «εγώ δεν θεωρώ τρομοκρατική οργάνωση την Χαμάς. Αντιθέτως, ιδρύθηκε το 1947 για να προστατεύσει τα εδάφη της, είναι αντιστασιακή οργάνωση. Δίνει αγώνα για να προστατεύσει το λαό της. Αν την ονομάσετε τρομοκρατική οργάνωση αυτό θα μας λυπήσει».

«Υπάρχουν πάνω από 1.000 μέλη της που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας μας. Δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτή σας την προσέγγιση, θα ήταν αδικία. Σκοτώνονται τόσα μέλη της Χαμάς, τους επιτίθενται με κάθε όπλο, κάθε πυρομαχικό», πρόσθεσε.

«Θα συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό, αλλά ας συμφωνήσουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός και να προστατευτούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι. Αυτό μπορεί να γίνει. Σας ευχαριστώ» είπε καταλήγοντας.

#Ερντογάν #Μητσοτακης #συνάντηση #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΕΛΛΑΔΑ #ελληνοτουρκικές_σχέσεις #Μονή_της_Χώρας #ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ_ΤΩΝ_ΑΘΗΝΩΝ
Keywords
Αναζητήσεις
synantisi-mitsotaki-erntogan-stochos-o-diplasiasmos-ton-dimeron-synallagon.htm
Τυχαία Θέματα