Τι δείχνουν τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές

Τέσσερις μεγάλες δημοσκοπήσεις παρουσίασαν τα τηλεοπτικά κανάλια αυτή την εβδομάδα, προσπαθώντας να σκιαγραφήσουν το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται ενόψει ευρωεκλογών. Κοινός παρονομαστής η πρωτιά της ΝΔ, αλλά και η αδυναμία της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευθεί τη δυσαρέσκεια που εκφράζει η πλειοψηφία των πολιτών για τις κυβερνητικές επιλογές.

Συγκεκριμένα, οι δημοσκοπήσεις

συμφωνούν πως περίπου το 60% των Ελλήνων πολιτών είναι δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και θέλει να το εκφράσει με την ψήφο του στις ευρωεκλογές. Δεν υπάρχει, όμως, κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης που συσπειρώνει αυτούς τους πολίτες. Αντίθετα, παρατηρείται πολυδιάσπαση, η οποία ασφαλώς ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία.

Στο πλαίσιο αυτό το κυβερνών κόμμα είναι καθαρά πρώτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις με ποσοστό άνω του 30%. Ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει ένα προβάδισμα, αλλά τους δημοσκόπους να συμφωνούν πως ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» η δεύτερη θέση. Το ίδιο ισχύει και για την τέταρτη θέση με το ΚΚΕ να δίνει μάχη με την «ανεβασμένη» Ελληνική Λύση.

Δύο Ελλάδες στις ευρωεκλογές

Σε δημοσκόπηση της MRB που παρουσιάστηκε στο Open το βράδυ της Τετάρτης (15/5) εμφανίζονται ουσιαστικά δύο... Ελλάδες.

Αυτή που παραμένει συσπειρωμένη στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτή που θέλει να τη "μαυρίσει".

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης δείχνει συγκεκριμένα πως το 60,3% των πολιτών σκοπεύει να «ρίξει» ψήφο δυσαρέσκειας στις ευρωεκλογές και η δυσαρέσκεια αυτή αφορά βασικά τη ΝΔ που κυβερνά.

Αντίθετα, το 32,7% δηλώνει πως επιδιώκει τη σταθερότητα, στηρίζοντας τη Νέα Δημοκρατία, η οποία «έχει πετύχει πολλά». Ακολουθεί δηλαδή ακριβώς το κυβερνητικό αφήγημα. Ακριβώς ίδιο ποσοστό αναμένεται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, να λάβει η ΝΔ και στην κάλπη.

Απέναντί τους βρίσκεται το 60,3% των δυσαρεστημένων, που, όμως, είναι πολυδιασπασμένο (80% σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα, 20% σε άκυρο, λευκό, αποχή) κι έτσι το κυβερνών κόμμα δεν απειλείται.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 26,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,1% και το ΠΑΣΟΚ 11,5%. Ακολουθούν Ελληνική Λύση με 8,1%, ΚΚΕ με 6,6%, Νέα Αριστερά με 3,1%, Πλεύση Ελευθερίας με 2,8%, Νίκη με 2,4% και Φωνή Λογικής με 2,3%. Οι Δημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό 2,0%, ενώ η Μερα25 1,8%.

Με αναγωγή επί των έγκυρων, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ 32,3% ΣΥΡΙΖΑ 16,0% ΠΑΣΟΚ 14,0% Ελληνική Λύση 9,9% ΚΚΕ 8,0% Νέα Αριστερά 3,8% Πλεύση Ελευθερίας 3,4% Νίκη 2,9% Φωνή Λογικής 2,8% Δημοκράτες 2,4% Μέρα25 2,2% Άλλο κόμμα 2,3%


Δημοσκόπηση Marc: Δεν... υπάρχει αντιπολίτευση λέει το 47%

Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη έδειξε επίσης πως η ΝΔ διατηρεί σαφές προβάδισμα αν και το 60% των πολιτών είναι δυσαρεστημένο από τις πολιτικές της. Ωστόσο, το 47% θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένα κόμμα που να ασκεί ουσιαστική αντιπολίτευση.

Η δημοσκόπηση της Marc αναδεικνύει δηλαδή το έλλειμμα αντιπολίτευσης στη χώρα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πια ένα μεγάλο κομμάτι πολιτών που αποδοκιμάζει την κυβέρνηση.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 30,7% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 13% και το ΠΑΣΟΚ με 10,4%. Το ΚΚΕ κινδυνεύει να χάσει την τέταρτη θέση από την Ελληνική Λύση, ενώ το όριο του 3% για την ευρωβουλή πιάνει και η Πλεύση Ελευθερίας. Ακολουθούν Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25.

Σχετικά με τις επιδόσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης φαίνεται πως δεν ικανοποιούν τους πολίτες. Στο ερώτημα ποιος ασκεί πιο ουσιαστική αντιπολίτευση πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 16,& και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 12,3%. Ωστόσο, το 47,2% των πολιτών απαντά πως κανένα κόμμα δεν κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση.

Alco: Υπερδιπλάσια η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Την άνετη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας αποτυπώνει δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Alpha.

Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην εκτίμηση ψήφου βρίσκεται στις 16,5 μονάδες, ενώ στην πρόθεση ψήφου στις 14,2 μονάδες.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 27%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,8%, το ΠΑΣΟΚ 11%, το ΚΚΕ 7,5%, η Ελληνική Λύση 8%, η Νίκη 3% και η Πλεύση Ελευθερίας 2,8%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει από 30,5 έως 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 14,5 έως 17,5%, το ΠΑΣΟΚ από 11,5 έως 14,5%, το ΚΚΕ από 8 έως 10%, η Ελληνική Λύση από 9 έως 11%, η Νίκη από 2,5 έως 4,5%, η Πλεύση Ελευθερίας από 2,3 έως 4,3%, το ΜέΡΑ25 από 1,5 έως 3%, η Νέα Αριστερά από 2,2 έως 3,7%, οι Δημοκράτες από 1,8 έως 3,3% και η Φωνή Λογικής από 1,7 από 3,2%.

Οι περισσότεροι πολίτες απαντούν ότι δεν είναι «καθόλου» ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση (46%), λίγο το 29% και πολύ/αρκετά το 23%, με την ακρίβεια να είναι αυτή που επηρεάζει την ψήφο για το 78% των πολιτών.

Pulse: Προβάδισμα ΝΔ με 15 μονάδες

Προβάδισμα 15 μονάδες καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse η οποία παρουσιάστηκε στον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου επί του συνόλου του δείγματος, και στο ερώτημα «αν την επόμενη Κυριακή είχαμε Ευρωεκλογές, τι θα ψηφίζατε» η ΝΔ προηγείται με 29%, μισή μονάδα υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Pulse (1-3 Απριλίου).

Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φαίνεται να έχει εδραιωθεί στη δεύτερη θέση με 14% (έχοντας κερδίσει μια μονάδα), το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με 11% και στη συνέχεια τέταρτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 8%, εκτοπίζοντας από την τέταρτη θέση το ΚΚΕ που συγκεντρώνει 7%. Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνουν 3%. Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25 συγκεντρώνουν 2,5% και η Φωνή Λογικής 2,1%. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 12,5%.

Στην εκτίμηση ψήφου, βάσει κατανομής των αναποφάσιστων, η ΝΔ συγκεντρώνει 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 16% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,5%. Ακολουθεί η Ελληνική Λύση και πάλι τέταρτη με 9%, το ΚΚΕ με 8%, το κόμμα της Νίκης και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 με 3% και η Φωνή Λογικής με 2,4%.

#ευρωεκλογές #κόμματα #κανάλια #δημοσκόπηση #δημοσκοπήσεις #εκλογές #ΝΔ #ΣΥΡΙΖΑ #Πασοκ
Keywords
Αναζητήσεις
ti-deichnoun-tesseris-nees-dimoskopiseis-gia-tis-evroekloges--ta-simantikotera-evrimata.htm
Τυχαία Θέματα