Δρ. Δημήτρης Παπαδημητριάδης υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στο eirinika: «Πρόσβαση όλων σε ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας» - «Πεισματικά αισιόδοξος και ενσυναίσθητος» (φωτό)

Δρ. Δημήτρης Παπαδημητριάδης υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στο eirinika: «Πρόσβαση όλων σε ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας» - «Πεισματικά αισιόδοξος και ενσυναίσθητος» (φωτό)ggakisWed, 05/15/2024 - 10:07

Ένας διδάκτωρ ψυχιατρικής στην Ευρωβουλή. Ο Δρ. Δημήτρης Παπαδημητριάδης είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και διεκδικεί μία από τις 4 ψήφους κάθε ψηφοφόρου.

Πειραιώτης, σπούδασε Ιατρική στην Ελλάδα

και μετά Διεθνή Πολιτική Υγείας στο London School of Economics (LSE). Με συγγραφικό έργο για το άγχος και την κατάθλιψη απαντά στις ερωτήσεις του eirinika.gr.

Να δούμε πρώτα τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τις απαντήσεις του:

Να μεταφέρω την εμπειρία μου από την ψυχοθεραπεία στην πολιτική, όπου η κάθε φωνή ξεχωριστά θα ακούγεται και θα έχει σημασία. Έχω συμμετάσχει σε συνεδριάσεις και διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για θέματα σχετικά με την υγεία και την εκπαίδευση.Θέλω να διασφαλίσω ότι όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν πρόσβαση σε ποιοτική και προσιτή φροντίδα ψυχικής υγείας.Είμαι οικονομικά αυτάρκης από την πολυετή εργασία μου ως ιατρός και σήμερα ως ιδιοκτήτης ιατρικής εταιρείας.Μιλάω άριστα αγγλικά, καλά γαλλικά και ιταλικά.Χρειάζεται να επιτύχουμε μεγαλύτερη πολιτική, οικονομική και κοινωνική ολοκλήρωση για να αποκτήσει η Ευρώπη ισχυρότερη φωνή. Είμαι πεισματικά αισιόδοξος άνθρωπος, αφοσιωμένος, συνεπής με τις αρχές μου και ενσυναίσθητος.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δρ. Δημήτρη Παπαδημητριάδη:

Γιατί να σας ψηφίσουμε να πάτε στην Ευρωβουλή; Ποια είναι τα κατάλληλα και ιδιαίτερα προσόντα που διαθέτετε για να σταθείτε εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον;

Η εκπαίδευσή μου στη διεθνή πολιτική υγείας από το London School of Economics και η εξειδίκευσή μου στην ψυχιατρική και ψυχοθεραπεία στο Λονδίνο, έχουν καθοριστικό ρόλο στο πώς αντιλαμβάνομαι τις πολυπολιτισμικές δυναμικές και την ανάγκη για συνεργασία και αλληλοκατανόηση σε διεθνές επίπεδο. Εργαζόμενος στο εξαιρετικά πολυπολιτισμικό περιβάλλον του Λονδίνο επί ετών μέχρι την οριστική επιστροφή μου στην Αθήνα, απέκτησα πρακτική εμπειρία και κατανόηση των προκλήσεων και των ευκαιριών που συναντώνται σε τέτοιες συνθήκες. Η δυνατότητά μου να επικοινωνώ, να συνδιαλέγομαι και να βρίσκω συμβιβαστικές λύσεις που να λαμβάνουν υπόψη διαφορετικές πολιτισμικές αντιλήψεις, ελπίζω ότι θα είναι χρήσιμες στην επιτυχημένη εκπροσώπηση της Ελλάδας σε ένα πολυεθνικό θεσμικό όργανο όπως η Ευρωβουλή.

Ξέρω ότι η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς έχει δοκιμαστεί πολλές φορές, αλλά είμαι εδώ γιατί πιστεύω με πεισματική αισιοδοξία ότι μπορούμε να αλλάξουμε την πολιτική. Να αντικαταστήσουμε τη φλυαρία με τη σοβαρότητα. Την τεχνοκρατική διακυβέρνηση με την ηθική διακυβέρνηση. Την αρνητικότητα με τη θετικότητα. Με την υποστήριξη των συμπολιτών μου, θέλω να μεταφέρω την εμπειρία μου από την ψυχοθεραπεία στην πολιτική, όπου η κάθε φωνή ξεχωριστά θα ακούγεται και θα έχει σημασία.

Ποιο τομέα είστε έτοιμος να υποστηρίξετε και να δουλέψετε καλύτερα αν εκλεγείτε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο;

Θα επικεντρωθώ στην υποστήριξη και τη βελτίωση των πολιτικών υγείας, ειδικά σε θέματα ψυχικής υγείας. Θέλω να διασφαλίσω ότι όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν πρόσβαση σε ποιοτική και προσιτή φροντίδα ψυχικής υγείας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την πρόληψη και την ενημέρωση για σχετικά ζητήματα.

Έχετε επισκεφτεί ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο; Αν όχι έχετε παρακολουθήσει ποτέ πως λειτουργεί ο θεσμός αυτός;

Ναι, έχω επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, και μάλιστα αρκετές φορές, καθώς η θέση μου ως Γενικού Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Ιατρικής με έδρα στις Βρυξέλλες, μου παρείχε στο παρελθόν τη δυνατότητα να συνεργαστώ εκ του σύνεγγυς με το θεσμό. Έχω συμμετάσχει σε συνεδριάσεις και διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για θέματα σχετικά με την υγεία και την εκπαίδευση και αυτή η εμπειρία με έχει εξοπλίσει με την άμεση γνώση των λειτουργικών διαδικασιών και των εσωτερικών δυναμικών του Κοινοβουλίου, καθώς επίσης με την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πολιτικές συντονίζονται και εφαρμόζονται σε διακρατικό επίπεδο.

Απαντήστε μου ειλικρινά ο υψηλός μισθός μέτρησε στην απόφαση σας να διεκδικήσετε την εκλογή σας;

Η απόφασή μου να είμαι υποψήφιος δεν καθοδηγήθηκε από τον μισθό, καθώς είμαι οικονομικά αυτάρκης από την πολυετή εργασία μου ως ιατρός και σήμερα ως ιδιοκτήτης ιατρικής εταιρείας. Τουναντίον θα με απομακρύνει από την καλά δομημένη βάση μου. Το κίνητρό μου είναι η ευκαιρία να επηρεάσω θετικά τις ζωές ακόμα περισσότερων ανθρώπων, σε μεγαλύτερη κλίμακα. Σκοπεύω να αφιερώσω το μεγαλύτερο μέρος του μισθού μου στην απασχόληση περισσότερων, από το προβλεπόμενο, ειδικών συνεργατών για να χτίσω μία πολύ αποτελεσματική ομάδα που θα κάνει πολύ σοβαρή δουλειά.

Χειρίζεστε καλά τις ξένες γλώσσες για να μπορείτε να επικοινωνείτε με τους μελλοντικούς συναδέλφους σας;

Μιλάω άριστα αγγλικά, καλά γαλλικά και ιταλικά, μολονότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι μία πολυγλωσσική κοινότητα που διαθέτει μία πολύ οργανωμένη υπηρεσία προφορικής και γραπτής διερμηνείας σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Αυτό εξασφαλίζει ότι όλοι οι βουλευτές μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και να εκφράζουν τις απόψεις τους με καθαρότητα, ανεξάρτητα από τη γλωσσική τους καταγωγή και προάγει την κατανόηση και την πολυφωνία στη λήψη όλων των αποφάσεων.

Είστε ικανοποιημένος από την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέχρι σήμερα; Ποια είναι τα αγκάθια που δεν της επιτρέπουν να ολοκληρωθεί ώστε να γίνει ισχυρότερη η Ευρώπη;

Αν και έχουμε πετύχει πολλά στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις, όπως η οικονομική ανισότητα, η διαφορετικότητα στην πολιτική ένταξη και οι διακυμάνσεις στην πολιτική σταθερότητα μεταξύ των κρατών-μελών.

Χρειάζεται να επιτύχουμε μεγαλύτερη πολιτική, οικονομική και κοινωνική ολοκλήρωση για να αποκτήσει η Ευρώπη ισχυρότερη φωνή. Μέσα στον περίπλοκο κόσμο μας, που δοκιμάζεται από αλεπάλληλες εμπόλεμες και υγειονομικές κρίσεις και βέβαια από την κλιματική αλλαγή, περισσότερη ολοκλήρωση σημαίνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και καλύτερη κοινωνική συνοχή.

Ωστόσο, η μετάβαση προς μια πιο ολοκληρωμένη ένωση απαιτεί προσεκτική οργάνωση, σεβασμό προς τις εθνικές ταυτότητες και κουλτούρες, και ισχυρές εγγυήσεις για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών. Η διαδικασία θα πρέπει να είναι διαφανής, να περιλαμβάνει εκτεταμένες διαβουλεύσεις με τους πολίτες και να εξασφαλίζει ότι οι αξίες και οι αρχές που καθοδηγούν την ΕΕ διατηρούνται και ενισχύονται. Από τις προηγούμενες προσπάθειες για το ευρωσύνταγμα έχουμε πάρει ορισμένα κρίσιμα μαθήματα.

Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

Είμαι πεισματικά αισιόδοξος άνθρωπος, αφοσιωμένος, συνεπής με τις αρχές μου και ενσυναίσθητος. Μπορώ να επικαλεστώ μία βαθιά κατανόηση των κοινωνικών και ψυχικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα και μπορώ να δεσμευτώ ότι θα επιδιώκω λύσεις που σέβονται και προάγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ποιος είναι ο Δρ. Δημήτρης Παπαδημητριάδης

Μεγάλωσε στον Πειραιά. Φοίτησε σε δημόσια σχολεία και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων. Ο Δρ. Δημήτρης Παπαδημητριάδης έζησε στο Λονδίνο για αρκετά χρόνια πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα, οπότε υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του στη Λήμνο και στο στρατιωτικό νοσοκομείο 414.

Πριν ξεκινήσει το ιατρείο του και μετέπειτα την ιατρική εταιρεία Cure of Mind η οποία συνεργάζεται με επιστήμονες σε 9 γλώσσες σε ισάριθμες Ευρωπαϊκές χώρες, εργάστηκε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Ο πατέρας του είναι γόνος πολύτεκνης οικογένειας προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής από τη Σμύρνη και η μητέρα του αντλεί τις καταγωγές της από τη Σύρο και την Κεφαλονιά.

Έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον αποστιγματισμό της ψυχικής υγείας.

Ο Δρ. Δημήτρης Παπαδημητριάδης σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διεθνή Πολιτική Υγείας στο London School of Economics (LSE).

Εξειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και στην Ψυχοθεραπεία στο Royal Free Hospital and UCL School of Medicine (Λονδίνο), στο Γεν. Νοσ. "Ευαγγελισμός" και στο Ερευνητικό Παν. Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Αθήνα). Συμμετείχε στο πρόγραμμα Γνωσιακής Θεραπείας για τις Διαταραχές Άγχους του Beck Institute for CBT (Φιλαδέλφεια).

Έχει συγγράψει βιβλία για το άγχος και την κατάθλιψη, σχολιάζει στα ΜΜΕ και αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο (ενδεικτικά συνεργασίες με εφημερίδες "ΤΑ ΝΕΑ", ΕφΣυν, Καθημερινή) για τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα.

Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Ιατρικής στις Βρυξέλλες και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας.

Έχει βραβευτεί από την Επιστημονική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και με το βραβείο "Κοινωνία των Πολιτών" από τους συντάκτες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.


https://cdn.eirinika.gr/sites/default/files/styles/full_width/public/article/2024-05/papa0.jpg?itok=0XXaUHOy
Keywords
συριζα, δημητρης, τα νεα, ελλαδα, london, school, lse, αθηνα, βρυξέλλες, σημαίνει, πειραιας, σχολεια, πανελλαδικες 2012, εταιρεία, cure, κρητη, royal, free, ucl, γεν, μμε, https, cdn, βιβλια, εφημεριδες, υπουργειο εσωτερικων, απαντησεις πανελληνιων, θεματα πανελληνιων, Καλή Χρονιά, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, βουλευτες, χωρες, γνωση, δημοκρατια, δουλεια, εδρα, εργασια, ηθικη, θητεια, ιατρικη, ιταλικα, καταθλιψη, κεφαλονια, λονδινο, μητερα, μμε, προγραμμα, σμυρνη, υγεια, ucl, αγχος, αισιοδοξια, ανθρωπινα δικαιωματα, ανθρωπος, αξιοπρεπεια, βρυξέλλες, γαλλικα, γεν, γινει, δυνατοτητα, ευαγγελισμος, ευκαιρια, ειλικρινα, εκπαιδευση, ενεργα, ενημερωση, εσωτερικων, εταιρεία, ετων, ευρωπη, υπηρεσια, κλιμακα, λημνο, ληψη, μισθος, μπορειτε, ομαδα, περιβαλλον, ρολο, συρο, ταυτοτητες, φλυαρια, φωνη, ψυχοθεραπεια, cure, free, δικαιωματα, ενωση, royal, ερωτησεις, γλωσσες, https, ιδιαιτερα, london, νοσοκομειο, school, σημαίνει, θελω να, θεματα, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα
Δημήτρης Παπαδημητριάδης, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Πρόσβαση, - Πεισματικά,dimitris papadimitriadis, evrovouleftis syriza, prosvasi, - peismatika