Η Ελίζα Βόζεμπεργκ μόνο στο smart interviewς του eirinika: «Με 400 ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 200 παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσώπησα τα συμφέροντα της χώρας μας»

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ μόνο στο smart interviewς του eirinika: «Με 400 ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 200 παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσώπησα τα συμφέροντα της χώρας μας»ggakisTue, 05/21/2024 - 15:03

Νομικός, μαχόμενη δικηγόρος επί 30 χρόνια, ευρωβουλευτής εν ενεργεία η Ελίζα Βόζεμπεργκ διεκδικεί την επανεκλογή της στην Ευρωβουλή στις 9 Ιουνίου με τη Νέα Δημοκρατία.

Άνθρωπος

των έργων η Ελίζα Βόζεμπεργκ όλα αυτά τα χρόνια που εκπροσωπεί την Ελλάδα στις Βρυξέλλες μετρά 400 ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και 200 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ συνέβαλε στην υιοθέτηση της πρώτης Οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Στις 9 Ιουνίου ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές. Σκοπός μας είναι να στείλουμε τους καλύτερους.

Να δούμε πρώτα τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τις απαντήσεις της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου με 400 ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και 200 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσώπησα τα συμφέροντα της χώρας μας.Προσωπική δικαίωση η υιοθέτηση της πρώτης Οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.Την τελευταία πενταετία χειρίστηκα, μεταξύ άλλων, θέματα δικαιωμάτων των γυναικών και ισότητας των φύλων, μεταφορών, τουρισμού, δικαιοσύνης, μετανάστευσης και σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.Η επιλογή μου να αφήσω μία σίγουρη επαγγελματική καριέρα για να εκλεγώ ευρωβουλευτής έγινε με μοναδικό σκοπό να υπηρετήσω την πατρίδα μου.Γνωρίζω άριστα αγγλικά και γαλλικά.Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν έχει προχωρήσει στο βαθμό που θα θέλαμε και έχουν ακόμη να γίνουν πολλά, βασική αιτία σε πολλές περιπτώσεις τα αντικρουόμενα συμφέροντα των 27 εταίρων.Έχω πείσμα και πάθος σε ό τι κάνω, εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, δεν τους προδίδω ποτέ, θεωρώ ότι η φιλοδοξία έχει μέτρο και δεν παίρνω πίσω το λόγο μου.

Διαβάστε τη συνέντευξη της Ελίζας Βόζεμπεργκ στο eirnika.gr:


Γιατί να σας ψηφίσουμε να πάτε στην Ευρωβουλή; Ποια είναι τα κατάλληλα και ιδιαίτερα προσόντα που διαθέτετε για να σταθείτε εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον;

Η εκλογή στην Ευρωβουλή με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών αποτελεί μέγιστη τιμή, αλλά και ευθύνη. Οι σπουδές μου στη νομική και τις πολιτικές επιστήμες, η 30χρονη εμπειρία μου στη μαχόμενη δικηγορία και η άριστη γνώση ξένων γλωσσών, πιστεύω ότι μου επιτρέπουν να εκπροσωπώ επάξια την πατρίδα μας.

Περαιτέρω πιστεύω ότι οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές θα πρέπει να κριθούμε κυρίως με βάση τα πεπραγμένα μας.

Σε ό, τι με αφορά, κατά τη διάρκεια της θητείας μου με 400 ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και 200 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσώπησα τα συμφέροντα της χώρας μας.

Το νομοθετικό έργο αφορούσε, μεταξύ άλλων, τα Ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό, την ισότητα, την έμφυλη βία, τα εθνικά θέματα, τον τουρισμό, τις μεταφορές, την οδική ασφάλεια και το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Μάλιστα ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων αισθάνομαι την πρόσφατη υιοθέτηση της πρώτης Οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, ως μία προσωπική δικαίωση για τους πολυετείς αγώνες που έδωσα για το σκοπό αυτό.
Εάν οι πολίτες με εμπιστευθούν εκ νέου, θα συνεχίσω με την ίδια συνέπεια να εκτελώ τα καθήκοντά μου.

Ποιο τομέα είστε έτοιμη να υποστηρίξετε και να δουλέψετε καλύτερα αν εκλεγείτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Την τελευταία πενταετία χειρίστηκα, μεταξύ άλλων, θέματα δικαιωμάτων των γυναικών και ισότητας των φύλων, μεταφορών, τουρισμού, δικαιοσύνης, μετανάστευσης και σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας. Εργάσθηκα με συνέπεια για τα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των επιτροπών που συμμετείχα και το ίδιο θα πράξω σε περίπτωση επανεκλογής μου σε οποιαδήποτε Επιτροπή κρίνει η παράταξή μου ότι θα πρέπει να συμμετέχω.

Αυτό που προέχει πάνω απ’ όλα είναι οι Έλληνες ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν από τον ελληνικό λαό να αναδεικνύουν τα προβλήματα που αφορούν την πατρίδα μας και να υπερασπίζονται αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα.

Έχετε επισκεφτεί ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο; Αν όχι, έχετε παρακολουθήσει ποτέ πως λειτουργεί ο θεσμός αυτός;

Προφανώς ως εν ενεργεία ευρωβουλευτής Δευτέρα μέχρι Πέμπτη κατοικώ στις Βρυξέλλες, ενώ συμμετέχω στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο 12 εβδομάδες το χρόνο.

Απαντήστε μου ειλικρινά ο υψηλός μισθός μέτρησε στην απόφαση σας να διεκδικήσετε την εκλογή σας;

Για περισσότερα από 30 χρόνια εργάστηκα ως αυτοδημιούργητη μαχόμενη δικηγόρος και ζούσα αξιοπρεπώς από τη δουλειά μου.

Ο κύκλος αυτός έκλεισε και θεωρώ τιμή μου ότι από το 2014 εκτελώ τα καθήκοντά μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιστή στην εμπιστοσύνη των Ελληνίδων και των Ελλήνων που με τίμησαν με την ψήφο τους.

Ως εκ τούτου η επιλογή μου να αφήσω μία σίγουρη επαγγελματική καριέρα για να εκλεγώ ευρωβουλευτής έγινε με μοναδικό σκοπό να υπηρετήσω την πατρίδα μου.

Χειρίζεστε καλά τις ξένες γλώσσες για να μπορείτε να επικοινωνείτε με τους μελλοντικούς συναδέλφους σας;

Γνωρίζω άριστα αγγλικά και γαλλικά και επικοινωνώ άνετα με τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είστε ικανοποιημένη από την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέχρι σήμερα; Ποια είναι τα αγκάθια που δεν της επιτρέπουν να ολοκληρωθεί ώστε να γίνει ισχυρότερη η Ευρώπη;

Είναι αλήθεια ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν έχει προχωρήσει στο βαθμό που θα θέλαμε και έχουν ακόμη να γίνουν πολλά. Η βασική αιτία είναι τα διαφορετικά και σε πολλές περιπτώσεις αντικρουόμενα συμφέροντα των 27 εταίρων, τα οποία λειτουργούν ως τροχοπέδη στις μέχρι τώρα προσπάθειες.

Όμως οι εξελίξεις των τελευταίων ετών έχουν αποδείξει ακόμη και στους πιο δύσπιστους ότι η προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης αποτελεί μονόδρομο για την ΕΕ και ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει για την κοινή αμυντική πολιτική.

Οι πολεμικές συγκρούσεις που μαίνονται δίπλα στα ευρωπαϊκά σύνορα σε συνδυασμό με την επιλογή των ΗΠΑ για σταδιακή στρατηγική απεμπλοκή, καθιστούν αναγκαία την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και φέρνουν πιο κοντά μία προοπτική που πριν λίγα χρόνια θα φαινόταν σχεδόν ανέφικτη.

Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

Μου είναι δύσκολο να μιλήσω για τον εαυτό μου. Ας μην ξεχνάμε ότι το “γνώθι σαυτόν”, η αρετή της αυτογνωσίας, δεν είναι μια απλή υπόθεση.

Στο μέτρο που μπορώ να το επιχειρήσω, θα έλεγα ότι έχω πείσμα και πάθος σε ό τι κάνω, εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, δεν τους προδίδω ποτέ, θεωρώ ότι η φιλοδοξία έχει μέτρο και δεν παίρνω πίσω το λόγο μου, ακόμη και εάν έχω κάνει λάθος.

Ποια είναι η Ελίζα Βόζεμπεργκ

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το 6ο Γυμνάσιο Κυψέλης, σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Μάχιμη δικηγόρος από το 1982 με ειδίκευση στο ποινικό και το οικογενειακό δίκαιο. Συνήγορος πολιτικής αγωγής κατά των τρομοκρατών στην ιστορική και πολιτικού ενδιαφέροντος δίκη της 17 Νοέμβρη και στη δίκη του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (Ε.Λ.Α.).

Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για 15 συνεχή έτη εκλεγόταν πρώτη γυναίκα Σύμβουλος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, έχει εισηγηθεί ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις ειδικά για τους νέους δικηγόρους και για την αναβάθμιση του κοινωνικού ρόλου του δικηγόρου.

Στις δικηγορικές εκλογές του 2002 ήταν υποψήφια πρόεδρος του ΔΣΑ, με εξαιρετικά τιμητικό αποτέλεσμα. Υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE) και έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με καίριες εισηγήσεις.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα ισότητας και μητρότητας. Μέλος του σωματείου γυναικών «Η Καλλιπάτειρα» και της «Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών».

Αρθρογραφεί συχνά στον ημερήσιο, έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και συμμετέχει σε τηλεοπτικές συζητήσεις για θέματα πολιτικού, κοινωνικού και νομικού ενδιαφέροντος.

Το Μάρτιο του 2004 συμπεριελήφθη στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Βουλευτής Α` Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας από τον Οκτώβριο του 2009 έως το Μάιο του 2012. Κατά την ίδια περίοδο ήταν τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας.

Το 2013, ορίστηκε Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας.

Στις Ευρωεκλογές του 2014 και του 2019 εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής με την ΝΔ.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM).Μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (ΤRΑΝ) που είναι αρμόδια για τις μεταφορές, τη ναυτιλία και τον τουρισμό.Μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), αρμόδιας για τη διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών και ιδίως για τη λήψη μέτρων σχετικών με την είσοδο και την κυκλοφορία προσώπων, το άσυλο και τη μετανάστευση.Μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ/ Τουρκίας.Έχει καταθέσει πάνω από 200 ερωτήσεις για το μεταναστευτικό, πάνω από 150 ερωτήσεις για την τουρκική προκλητικότητα και τα εθνικά θέματα, πληθώρα ερωτήσεων για τις μεταφορές και τον τουρισμό και έχει κάνει 200 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εισηγήτρια σε σειρά σημαντικών Εκθέσεων, όπως η Έκθεση για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στον τομέα μετανάστευσης και ασύλου, η Έκθεση για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, η Έκθεση για την ισότιμη πρόσβαση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και η Έκθεση για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Η Ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ με τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker

https://cdn.eirinika.gr/sites/default/files/styles/full_width/public/article/2024-05/voz1.png?itok=3wiehnZB
Keywords
smart, smart, βοζεμπεργκ, ερωτησεις, νεα δημοκρατια, υπουργειο δικαιοσυνης, ιουνίου, νέα, ελλαδα, βρυξέλλες, ηπα, αθηνα, εκλογες, ΔΣΑ, https, cdn, υπουργειο εσωτερικων, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, κοινωνικος τουρισμος, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, εκλογες 2014, γνωθι σαυτον, υιοθετηση, γνωση, γυναικα, δημοκρατια, δουλεια, ηπα, καριερα, αγωνες, αρετη, ασυλο, εβδομαδες, βρυξέλλες, γαλλικα, γινει, δευτερα, δικη, εγινε, ειλικρινα, εκθεση, ενεργεια, εσωτερικων, ετη, ετων, ευθυνη, ιδια, ιδιο, υποθεση, κυκλος, λαθος, ληψη, λογο, μισθος, μπορειτε, ναυτιλια, νομικη, παθος, πεμπτη, πιστη, πεισμα, προβληματα, σιγουρη, συζητηση, σειρα, τιμη, ασφαλεια, ετοιμη, εθνικα θεματα, γλωσσες, https, ιδιαιτερα, ιουνίου, νομικου, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα
Ελίζα Βόζεμπεργκ, Με 400, Ευρωπαϊκή Επιτροπή 200, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,eliza vozebergk, me 400, evropaiki epitropi 200, evropaiko koinovoulio