Νίκος Ναούμης, υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ στο eirinika: Η όραση δεν στάθηκε εμπόδιο - Αναζητώ νέες ιδέες, εναλλακτικές λύσεις, πρωτότυπες προσεγγίσεις

Νίκος Ναούμης, υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ στο eirinika: Η όραση δεν στάθηκε εμπόδιο - Αναζητώ νέες ιδέες, εναλλακτικές λύσεις, πρωτότυπες προσεγγίσειςggakisTue, 05/21/2024 - 11:57

Διεθνολόγος με εμπειρία στον χώρο της πολιτικής, ο Νίκος Ναούμης έμαθε να ξεπερνά τα εμπόδια και τα προβλήματα. Η όραση που έχασε εδώ και 20 χρόνια δεν τον εμπόδισε να προχωρήσει.

Υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία ο Νίκος Ναούμης

μίλησε στο eirinika.gr για τους στόχους του, τον εαυτό του και εξηγεί γιατί πρέπει να τον ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές.

Να δούμε πρώτα τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τις απαντήσεις του:

Είμαι έτοιμος να συνεισφέρω προς την κατεύθυνση της υλοποίησης πολιτικών που διασφαλίζουν την ισότητα και την ενσωμάτωση, όχι μόνο των αναπήρων, αλλά και όλων εκείνων των «σιωπηλών μειονοτήτων».Η αναπηρία μου (έχασα την όρασή μου είκοσι χρόνια πριν) δεν με καθιστά λιγότερο ικανό.Στηρίζοντας εμένα, δυναμώνετε μια φωνή που έχει μείνει μέχρι τώρα δίχως εκπροσώπηση.Επισκέφθηκα πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, την καρδιά της διαμόρφωσης των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Η οικονομική ασφάλεια και η αξιοπρεπής διαβίωση αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις, ο υψηλός μισθός όμως δεν αγγίζει τον πυρήνα της πραγματικής μου παρακίνησης.Είμαι ως ένα βαθμό ικανοποιημένος από την Ευρωπαϊκή ενοποίηση, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα.Συνεχώς αναζητώ νέες ιδέες, σκέφτομαι εναλλακτικές λύσεις και βρίσκω πρωτότυπες προσεγγίσεις.Η ζωή δεν είναι πάντα ρόδινη, αλλά με αισιοδοξία και πίστη στις δυνατότητές μου, αντιμετωπίζω κάθε πρόκληση.Το χιούμορ διακατέχει κάθε πτυχή της ζωής μου.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Νίκου Ναούμη στο eirnika.gr:

Γιατί να σας ψηφίσουμε να πάτε στην Ευρωβουλή; Ποια είναι τα κατάλληλα και ιδιαίτερα προσόντα που διαθέτετε για να σταθείτε εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον;

Ως πολιτικός επιστήμονας με εξειδίκευση στις διεθνείς σχέσεις, και μακροχρόνια εμπειρία στο χώρο της πολιτικής, καθότι εργάζομαι τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ως επιστημονικός συνεργάτης της Νέας Δημοκρατίας, αισθάνομαι την ευθύνη να θέσω υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η αναπηρία μου (έχασα την όρασή μου είκοσι χρόνια πριν) δεν με καθιστά λιγότερο ικανό. Αντιθέτως, η ζωή με έχει διδάξει να βλέπω τον κόσμο με μια διαφορετική οπτική, μια οπτική απαλλαγμένη από προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Πέρα όμως από την από τις γνώσεις στις ευρωπαϊκές πολιτικές, χάριν τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και στην επαγγελματική μου εμπειρία, η τυφλότητά μου με έχει μάθει να βασίζομαι στις αισθήσεις μου και στην κριτική μου σκέψη για να κατανοήσω τον κόσμο γύρω μου. Αυτές οι δεξιότητες είναι απαραίτητες για κάθε πολιτικό που θέλει να λαμβάνει υπεύθυνες αποφάσεις.

Είμαι πεπεισμένος ότι η εμπειρία, η γνώση και η δέσμευσή μου για δικαιοσύνη με καθιστούν ιδανικό υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ζητώ την στήριξή σας, όχι μόνο για να εκπροσωπήσω τους συμπολίτες με αναπηρίες, αλλά και για να δημιουργήσω μια Ευρωπαϊκή Ένωση πιο δίκαιη, πιο ισότιμη και πιο ευημερούσα για όλους.

Στηρίζοντας εμένα, δυναμώνετε μια φωνή που έχει μείνει μέχρι τώρα δίχως εκπροσώπηση. Ενθαρρύνετε μια οπτική που μπορεί να εμπλουτίσει και να ωφελήσει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στηρίζεται ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα και αισιοδοξία για όλους, ακόμα και για όσους η ζωή δεν στάθηκε τόσο γενναιόδωρη μαζί τους, όπως είμαι και εγώ.

Ποιο τομέα είστε έτοιμος να υποστηρίξετε και να δουλέψετε καλύτερα αν εκλεγείτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Καταρχάς, να αναφέρω ότι, ως πολιτικός επιστήμονας, εξειδικευμένος στις διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές διαθέτω μία σε βάθος γνώση των θεσμών, των διαδικασιών και των προκλήσεων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Συνεπώς, είμαι σε θέση να συμβάλλω αποτελεσματικά στη διαμόρφωση κάθε ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ειδικότερα τώρα, το ενδιαφέρον μου, καταρχάς, εστιάζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως ένας άνθρωπος που ανήκει σε μία ειδική πληθυσμιακή ομάδα, εκείνη των αναπήρων, έχω βιώσει τι σημαίνει να μην μπορείς να απολαμβάνεις ισότιμα με όλους τους άλλους τα δικαιώματά σου. Γνωρίζω όλες τις προκλήσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι όσοι δεν ανήκουμε στην πλειοψηφία: κοινωνικής απομόνωση, διακρίσεις, δυσκολία να ζήσουμε ανεξάρτητα και αυτόνομα. Ξέρω τι σημαίνει ακόμα και ένας απλός περίπατος στο δρόμο να είναι μαραθώνιος αγώνας μετ’ εμποδίων.

Δεν είμαι λοιπόν, απλά πρόθυμος να δουλέψω σε αυτό το πεδίο, αλλά και έτοιμος να συνεισφέρω καταλυτικά ως προς την κατεύθυνση της υλοποίησης πολιτικών που διασφαλίζουν την ισότητα και την ενσωμάτωση, όχι μόνο των αναπήρων, αλλά και όλων εκείνων των «σιωπηλών μειονοτήτων» που δεσμεύομαι να βρουν σ’ εμένα τη δική τους φωνή.

Επίσης, ως ένας σύγχρονος άνθρωπος πλήρως εξοικειωμένες με τις ψηφιακές τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη γνωρίζω απόλυτα τόσο τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιακή εποχή, όσο και τις προκλήσεις. Αυτό από μόνο του μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο δίκαιων και συμπεριληπτικών ψηφιακών πολιτικών. Συγκεκριμένα, στόχος μου, μεταξύ άλλων, είναι να ενθαρρύνω την υλοποίηση πολιτικών που γεφυρώνουν το ψηφιακό χάσμα, φέροντας παράλληλα στο προσκήνιο ηθικά και κοινωνικά ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την σωστή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Επίσης, έχοντας γεννηθεί στην όμορφη ελληνική ύπαιθρο και έχοντας μεγαλώσει μέσα σε μία αγροτική οικογένεια γνωρίζω καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο περήφανος αγροτικός κόσμος. Νιώθω λοιπόν ηθική υποχρέωση, αλλά και πολύ μεγάλη τιμή να ασχοληθώ με τα ζητήματα που αφορούσαν και τη δική μου οικογένεια και που έχω βιώσει από παιδί στην καθημερινότητά μας.

Έχετε επισκεφτεί ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο; Αν όχι, έχετε παρακολουθήσει ποτέ πως λειτουργεί ο θεσμός αυτός;

Πρόσφατα, είχα την τιμή να επισκεφθώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, την καρδιά της διαμόρφωσης των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέρα από την ξενάγηση στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχα τη χαρά να συζητήσω με Έλληνες Ευρωβουλευτές τις εμπειρίες τους και τις ανησυχίες του για την Ευρώπη.

Απαντήστε μου ειλικρινά ο υψηλός μισθός μέτρησε στην απόφαση σας να διεκδικήσετε την εκλογή σας;

Παρόλο που η οικονομική ασφάλεια και η αξιοπρεπής διαβίωση αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις, ο υψηλός μισθός δεν αγγίζει τον πυρήνα της πραγματικής μου παρακίνησης. Ανέκαθεν ήθελα η εργασία μου να έχει νόημα, να μου προσφέρει ικανοποίηση και να με καλεί να εξελιχθώ. Αυτές είναι οι δικές μου κινητήριες δυνάμεις. Αυτά πυροδοτούν το πάθος μου για εργασία και προσφορά.

Χειρίζεστε καλά τις ξένες γλώσσες για να μπορείτε να επικοινωνείτε με τους μελλοντικούς συναδέλφους σας;
Ανέκαθεν αναζητούσα ευκαιρίες να μαθαίνω νέα πράγματα και να επικοινωνώ σε επαγγελματικό, ακαδημαϊκό και προσωπικό επίπεδο. Η χρήση λοιπών των ξένων γλωσσών ήταν για εμένα ένας ευχάριστος μονόδρομος. Δεν θα ήταν διαφορετικά εφικτό να διεξάγω έρευνες, να επικοινωνώ και να συνεργάζομαι με ανθρώπους στο εξωτερικό και να διεκδικώ την προσωπική μου ανάπτυξη.


Είστε ικανοποιημένος από την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέχρι σήμερα; Ποια είναι τα αγκάθια που δεν της επιτρέπουν να ολοκληρωθεί ώστε να γίνει ισχυρότερη η Ευρώπη;

Αντικειμενικά, ευρωπαϊκή ενοποίηση έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο σε διάφορους τομείς, όπως η δημοκρατία, η ενιαία αγορά, τα κοινωνικά δικαιώματα, το περιβάλλον και η διεθνής επιρροή. Δίχως καμία αμφιβολία, η ΕΕ έχει εξελιχθεί σε σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια σκηνή.

Η ικανοποίηση, από την άλλη, αποτελεί για τον καθένα ένα προσωπικό και παράλληλα σύνθετο ζήτημα, με πολλαπλές πτυχές που οφείλουν να ληφθούν υπόψη. Η αξιολόγηση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η οπτική γωνία, οι προτεραιότητες και οι προσδοκίες του καθενός.

Από τη δική μου οπτική γωνία, η απάντηση είναι, ναι, είμαι ως ένα βαθμό ικανοποιημένος, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα. Η πορεία προς την ολοκλήρωση δεν είναι εύκολη. Η αντιμετώπιση των οικονομικών ανισοτήτων, η ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας, η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού, της ενεργειακής κρίσης και η αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ισχυρότερη και πιο ενωμένη Ευρώπη.

Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

Η δημιουργικότητα ρέει μέσα μου, δίνοντας χρώμα και φαντασία στη ζωή μου. Συνεχώς αναζητώ νέες ιδέες, σκέφτομαι εναλλακτικές λύσεις και βρίσκω πρωτότυπες προσεγγίσεις. Για αυτό και παράλληλα με την επαγγελματική μου ιδιότητα είμαι εκδότης, συγγραφέας και μουσικός παραγωγός.

Η ενσυναίσθησή αποτελεί πυξίδα μου. Αγαπώ να συνδέομαι με τους ανθρώπους και να χτίζω γέφυρες επικοινωνίας και σχέσεις εμπιστοσύνης.

Είμαι αισιόδοξος, διατηρώντας παράλληλά τα πόδια μου στο έδαφος, υιοθετώντας μια ρεαλιστική οπτική. Η ζωή δεν είναι πάντα ρόδινη, αλλά με αισιοδοξία και πίστη στις δυνατότητές μου, αντιμετωπίζω κάθε πρόκληση.

Το χιούμορ διακατέχει κάθε πτυχή της ζωής μου. Αν παρακολουθήσετε τη δραστηριότητά μου στο διαδίκτυο θα το διαπιστώσετε κι εσείς…

Ποιος είναι ο Νίκος Ναούμης

Γεννημένος από αγροτική οικογένεια της Αιτωλοακαρνανίας, ο Νίκος Ναούμης αποτελεί ζωντανό παράδειγμα θάρρους και αστείρευτης δημιουργικότητας.

Η ζωή του Νίκου Ναούμη δεν ακολούθησε μια συμβατική πορεία.

Παρότι η όραση του έσβησε πριν από 20 χρόνια, τα όνειρά του παρέμειναν φωτεινά.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο ΕΚΠΑ, εστιάζοντας στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Διατέλεσε αναπληρωτής γραμματέας ΑμεΑ της ΟΝΝΕΔ, ενώ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης της Νέας Δημοκρατίας.

Η θητεία του ως δημοτικός σύμβουλος στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, η αρθρογραφία του σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αγγίζοντας καίρια κοινωνικά, πολιτικά και διεθνή ζητήματα, καθώς και η εστίαση στα δικαιώματα ατόμων με αναπηρία, μαρτυρούν μια αστείρευτη δίψα για προσφορά.

Ως συγγραφέας, ο Νίκος Ναούμης έχει χαρίσει στο κοινό ένα μυθιστόρημα, ενώ παράλληλα είναι εκδότης δέκα έργων ποίησης, πεζού λόγου και παραμυθιών.

Η μουσική παραγωγή ολοκληρώνει το πλούσιο πορτρέτο του, αποκαλύπτοντας έναν άνθρωπο πολυπράγμονα και ασυγκράτητα δημιουργικό.

Παράλληλα, η ακτιβιστική του δράση εστιάζει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, αποτελώντας φωνή διεκδίκησης και αισιοδοξίας.

Ο Νίκος Ναούμης μάς υπενθυμίζει πως η θέληση και η επιμονή δεν φέρουν όρια. Η φωνή του γίνεται η φωνή όσων ονειρεύονται ένα μέλλον ισότητας και συμπερίληψης.

https://cdn.eirinika.gr/sites/default/files/styles/full_width/public/article/2024-05/naoy1.png?itok=kJVJSZ20
Keywords
ιδεες, οραση, νεα δημοκρατια, νέα, βρυξέλλες, ελλαδα, σημαίνει, προσφορες, επιρροή, εκπα, αμεα, οννεδ, μμε, δραση, https, cdn, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αξιολογηση, η ζωη, τι σημαινει, αμεα, γνωση, γωνια, δημοκρατια, εκπα, εργασια, ηθικη, θητεια, μμε, μουσικη, ξηρομερο, ονειρα, αγορα, αγροτικη, αισιοδοξια, ανθρωπινα δικαιωματα, ανθρωπος, αναπηρια, απλα, βρυξέλλες, γινει, γινεται, διψα, διοικηση, δικη, διαδικτυο, εδαφος, ειλικρινα, ελπιδα, εντυπα, επιρροή, εποχη, ερευνες, εστιαση, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ζωης, ζωη μου, εικοσι, η φωνη, μισθος, μπορεις, μπορειτε, μυθιστορημα, νοημοσυνη, νοημα, ομαδα, παντα, οικογενεια, ομορφη, οννεδ, ορια, παιδι, παθος, πεδιο, περιβαλλον, πυξιδα, πιστη, προβληματα, συγκεκριμενα, τιμη, υλοποιηση, φαντασια, φωνη, χασμα, χιουμορ, χρωμα, χαρα, ψηφιακη, ψηφιακο, αγωνας, ανηκει, ασφαλεια, βηματα, δικαιωματα, ενωση, ερχομαστε, γλωσσες, γνωσεις, https, ιδανικο, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, καρδια, μεινει, ποδια, σημαίνει, σκηνη
Τυχαία Θέματα