Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για 4 ώρες στην Άγκυρα: Τι θα συζητήσει με τον Ερντογάν - Το πρόγραμμα της επίσκεψης - Γιατί οι Τούρκοι κάλεσαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη (βίντεο)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για 4 ώρες στην Άγκυρα: Τι θα συζητήσει με τον Ερντογάν - Το πρόγραμμα της επίσκεψης - Γιατί οι Τούρκοι κάλεσαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη (βίντεο)ggakisMon, 05/13/2024 - 12:28

Σχεδόν έξι μήνες μετά την τελευταία συνάντησή τους στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντώνται σήμερα στις 16.00 το απόγευμα στην Άγκυρα.

Μπορεί

βεβαίως να υπάρχει μία θετική εικόνα στις σχέσεις των δύο χωρών χωρίς τις εντάσεις που γνωρίζαμε όλα αυτά τα χρόνια, όμως τα προβλήματα παραμένουν όπως και οι προκλήσεις με τελευταία την ανακήρυξη σε τζαμί της Ιεράς Μονής της Χώρας.

"Προφανώς και θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν κάθε ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα έχει διαφορετική θέση από εκείνη της Τουρκίας" δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο αναφερόμενος στο ταξίδι του στην Άγκυρα και πρόσθεσε:

"Η αλλαγή χαρακτήρα της Μονής της Χώρας ήταν μία παλαιά διακήρυξη του κ. Ερντογάν. Η οποία, ωστόσο, δυστυχώς, γίνεται πράξη τώρα. Η πρωτοβουλία αυτή, πράγματι, προσβάλλει έναν από τους πιο εμβληματικούς βυζαντινούς ναούς και, φυσικά, μάς πληγώνει όλους. Προσβάλλει, επίσης, την ιστορία της Κωνσταντινούπολης. Κυρίως, όμως, προσβάλλει ένα οικουμενικό μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα και στον πολιτισμό της. Ασφαλώς, λοιπόν, και θα συζητήσω αυτό το θέμα με τον Τούρκο Πρόεδρο".

Το πρόγραμμα τη συνάντησης:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να φτάσει στην Άγκυρα στις 3:20 μ.μ. και στο αεροδρόμιο Εσέμπογα θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.

Η τετ α τετ συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη θα ξεκινήσει στις 4 μ.μ. στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας.

Θα ακολουθήσει η διευρυμένη συνάντηση με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και Γιώργου Γεραπετρίτη και της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου της Τουρκίας Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς.

Στις 6 μ.μ. οι δυο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο και θα ακολουθήσει το δείπνο.

Λίγο πριν τις 8.00 το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για την Ελλάδα

Η τουρκική προεδρεία αναβάθμισε το δείπνο

Αναβαθμίζεται το δείπνο που απόψε θα παραθέσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ανάμεσα στους προσκεκλημένους δεν θα είναι μόνο οι αρμόδιοι υπουργοί και συνεργάτες των δυο ηγετών.

Η τουρκική προεδρία κάλεσε στο δείπνο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, γεγονός που θεωρείται πως δείχνει τη θετική προσέγγιση που δείχνει η Άγκυρα στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα.

Τα θέματα των συνομιλιών

Στο «μενού» των συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη θα υπάρχουν ζητήματα όπως τα προβλήματα των μειονοτήτων, οι διαφορές σε Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως και το πιθανό χρονοδιάγραμμα του τρόπου επίλυσης τους, η διαφωνία για τα θαλάσσια πάρκα, το ζήτημα της Μονής της Χώρας, το εμπόριο, ο τουρισμός και η διατήρησης των ήρεμων νερών στο Αιγαίο.

Νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Οι δυο ηγέτες αναμένεται να ξανασυναντηθούν το Ιούλιο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

https://cdn.eirinika.gr/sites/default/files/styles/full_width/public/article/2024-05/ernto.jpg?itok=JlGZGuIH
Keywords
Τυχαία Θέματα