Citi: Συνεχίζει να «ποντάρει» σε Mytilineos και Τιτάνα

Η Citi και οι αναλυτές της Krishan Agarwal και Ephrem Ravi συνεχίζουν να συστήνουν buy (αγορά) για τη μετοχή της Mytilineos και του Τιτάνα από την εγχώρια αγορά μετοχών, με τιμή στόχο στα €46,00 και στα €30,00 αντίστοιχα.

Αναφορικά με τη Mytilineos εξηγεί ότι: οι ενεργειακές δραστηριότητες βρίσκονται σε στέρεες βάσεις με ισχυρούς όγκους παραγωγής το α’ τρίμηνο, παρά τη δυσμενή εποχικότητα για τη ζήτηση ενέργειας.

Η ελληνική παραγωγή ενέργειας της Mytilineos ήταν 21% υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο

τρίμηνο. Η αύξηση οφείλεται στην αύξηση της λειτουργίας των νέων μονάδων CCGT, οι οποίες συνεισέφεραν περίπου το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου το τρίμηνο.

Σημειώνουμε ότι ο υψηλότερος βαθμός απόδοσης των νέων CCGT είναι θετικός για την κερδοφορία της δραστηριότητάς της στην ηλεκτροπαραγωγή. Οι προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι σε καλό δρόμο με τη σημαντική εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων που έχει ήδη ανακοινωθεί νωρίτερα μέσα στο μήνα, εξηγεί ο Agarwal.

«Βλέπουμε τη δυνατότητα για την επιχείρηση μετάλλων να συνεχίζει να αποδίδει καλύτερα κέρδη στο υπόλοιπο του έτους 2024.

Οι τιμές spot για την αλουμίνα και το αλουμίνιο έχουν ανέβει, ενώ η πριμοδότηση για τα billet έχει επίσης αυξηθεί λόγω των περικοπών παραγωγής στην Ευρώπη και της διακοπής του εφοδιασμού στις κύριες αγορές εισαγωγής. Η εταιρεία έχει αντισταθμίσει προληπτικά την έκθεσή της με ελκυστική αντιστάθμιση συναλλαγματικών ισοτιμιών ως πρόσθετη ελκυστικότητα για καλύτερη ορατότητα στα κέρδη.

Βλέπουμε δυνατότητες για την εταιρεία να βελτιστοποιήσει το κόστος ενέργειας καλύτερα από ότι αναμένει σήμερα η αγορά», συνεχίζει ο αναλυτής της Citi που επιλέγει τη μετοχή για την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA).

«Προχωράμε σε επικαιροποίηση των προβλέψεων μας με αμετάβλητη τιμή στόχο στα €46,00 και επαναλαμβάνουμε τη σύσταση Buy. Επικαιροποιούμε τις εκτιμήσεις μας με τις τελευταίες προβλέψεις της Citi για τις τιμές των εμπορευμάτων και τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου.

Οι εκτιμήσεις για τα EBITDA έχουν αλλάξει κατά +2%/+4%/+5% για τα έτη 2024/2025/2026. Στο θετικό σενάριο για τη μετοχή, η τιμή στόχος ανέρχεται σε €61,00 ή 56% υψηλότερα και στο αρνητικό σενάριο στα €28 ανά μετοχή.

Η εταιρεία είναι καλά τοποθετημένη στην καμπύλη κόστους του αλουμινίου και θα επωφεληθεί από τις υψηλότερες τιμές του αλουμινίου και της αλουμίνας. Η 100% θυγατρική Protergia φαίνεται καλά τοποθετημένη για τη βελτίωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας, όπου η ζήτηση φαίνεται να αυξάνεται και οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου καθιστούν τη θερμική πιο ελκυστική επιλογή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εταιρεία επωφελείται επίσης από την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς ενέργειας, όπου η ισχυρή θέση της ως η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία και ο ισχυρός ισολογισμός της την καθιστούν καλά τοποθετημένη για νέες ευκαιρίες.

Ο όμιλος διαθέτει μια ελκυστική πρόταση ανάπτυξης με στόχο 1,5 GW ηλιακής ισχύος στην Ελλάδα και μεγάλο αγωγό επέκτασης για δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκτός Ελλάδας.

Εφαρμόζουμε έναν μικτό πολλαπλασιαστή 7 φορές για τα προβλεπόμενα EBITDA (μέσος όρος 2024-2025), ελαφρώς μπροστά από τον μακροπρόθεσμο μέσο πολλαπλασιαστή της μετοχής.

Αυτό συνάδει με τις απόψεις μας για ισχυρότερη αύξηση των κερδών της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που αποτιμάται με υψηλότερους πολλαπλασιαστές για τις ευρωπαϊκές ομοειδείς εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», καταλήγει η Citi.

Για τον Τιτάνα, η Citi επισημαίνει ότι το 8ο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης στα EBITDA επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές. Τα έσοδα του ομίλου της Τιτάν ήταν στα €624 εκατ. (+6,1% σε ετήσια βάση) και τα EBITDA στα €110 εκατ. (+2,5% σε ετήσια βάση), σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις της εταιρείας και τις δικές της εκτιμήσεις (€603 εκατ. και €105 εκατ.).

Η αύξηση του top-line στηρίχθηκε από σταθερά επίπεδα τιμών και αύξηση του όγκου για όλα τα προϊόντα (ο εγχώριος όγκος τσιμέντου αυξήθηκε κατά 3%, το έτοιμο μίγμα κατά 7% και τα αδρανή κατά 2%), αλλά το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, οι προηγούμενες προγραμματισμένες διακοπές συντήρησης στις ΗΠΑ και η υποτίμηση του συναλλάγματος στην Μέση Ανατολή επιβαρύνουν το περιθώριο EBITDA, το οποίο μειώθηκε κατά 60 μ.β. περίπου σε ετήσια βάση σε 17,6%(Citi εκτίμηση στο 17,5%).

«Ο όμιλος επαναβεβαίωσε τις θετικές προοπτικές του, λόγω των ανθεκτικών όγκων, της σταθερής τιμολόγησης και των βελτιωμένων επιδόσεων στη διαχείριση του ενεργειακού κόστους και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας. Η Τιτάν προστέθηκε στον δείκτη FTSE Russell Large Cap το Μάρτιο του 2024 και η σύσταση είναι buy με τιμή στόχο τα 30 ευρώ», εξηγεί ο Ravi.

«Η συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους είναι πιθανότατα προσωρινή, ενώ στην αύξηση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου συνέβαλαν όλες οι περιοχές.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιοχές σημειώθηκε μείωση του EBITDA, εκτός από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λόγω του υψηλότερου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των προηγούμενων προγραμματισμένων διακοπών συντήρησης στις ΗΠΑ, καθώς και της υποτίμησης του συναλλάγματος στην East Med.

Το περιθώριο EBITDA μειώθηκε κατά 60 μ.β. περίπου σε ετήσια βάση στο 17,6% (έναντι του 18,5% της εταιρικής συναίνεσης και του 17,5% της εκτίμησης της Citi). Παρόλα αυτά, το α’ τρίμηνο είναι συνήθως ένα μικρό τρίμηνο με το χαμηλότερο περιθώριο κέρδους του έτους, συμβάλλοντας στο 22% περίπου των εσόδων του έτους και στο 17% περίπου του EBITDA του έτους», συνεχίζει ο αναλυτής της Citi.

O ισολογισμός είναι ισχυρός με καθαρό δανεισμό στα €684 εκατ. και δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA στις 1,2 φορές, σε σύγκριση με €660 εκατ. και 1,2 φορές στο τέλος του 2023 και €838 εκατ. ή 2,1 φορές στο τέλος του α’ τριμήνου του 2023. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανήλθαν σε €53 εκατ. το α’ τρίμηνο, με βασική εστίαση στις πρωτοβουλίες για την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την ψηφιοποίηση.

«Οι προοπτικές για το 2024 είναι ισχυρές και η διοίκηση αναμένει ότι η αγορά κατασκευών των ΗΠΑ συνεχίζει να επιδεικνύει θετικούς δείκτες που υποστηρίζουν υψηλούς όγκους, ενώ η αγορά της Ελλάδας θα επωφεληθεί από την έναρξη πολλών έργων υποδομής.

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη θα επιδείξει οικονομική ανθεκτικότητα και συνεχή βελτίωση του κλίματος, αν και με μια «σκιά επιφυλακτικότητας» σχετικά με την πολιτική αστάθεια και την ευρύτερη γεωπολιτική αβεβαιότητα. Η αγορά της Αιγύπτου πιθανότατα έχει υποχωρήσει με αναμενόμενη ανανέωση της ζήτησης, ενώ οι προοπτικές της αγοράς της Τουρκίας φαίνονται θετικές.

Ο όμιλος επαναβεβαίωσε τις θετικές προοπτικές του, οι οποίες καθοδηγούνται από την ανθεκτική ζήτηση, τη σταθερή τιμολόγηση, τη βελτίωση των επιδόσεων στη διαχείριση του ενεργειακού κόστους και τη λειτουργική αποτελεσματικότητα.

Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνα με το consensus και ως εκ τούτου δεν βλέπουμε σημαντικές αλλαγές στις εκτιμήσεις για τα κέρδη με βάση αυτά τα αποτελέσματα», καταλήγει η Citi.

Διαβάστε επίσης

Citi για Mytilineos: Αυξάνει τις εκτιμήσεις και παραμένει αγοραστής με τιμή στόχο τα €46,00

Citi για Tιτάν: Το 8ο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης στα EBITDA επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές

J.P. Morgan, Citi & Jefferies για Τράπεζα Πειραιώς: Υψηλά περιθώρια ανόδου για τη μετοχή

Keywords
Αναζητήσεις
citi-synechizei-na-pontarei-se-mytilineos-kai-titana.htm
Τυχαία Θέματα