ΔΝΤ κατά Μπάιντεν για την αύξηση των δασμών στην Κίνα: Κίνδυνος για την ανάπτυξη των ΗΠΑ και του κόσμου

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αυξήσει επιθετικά τους δασμούς σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίησή του ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του κόσμου κινδυνεύουν να βλάψουν το παγκόσμιο εμπόριο και την ανάπτυξη.

«Η άποψή μας είναι ότι οι ΗΠΑ

θα εξυπηρετούνταν καλύτερα με τη διατήρηση πολιτικών ανοιχτού εμπορίου που ήταν ζωτικής σημασίας για την οικονομική τους απόδοση», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζούλι Κόζακ την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, όταν ρωτήθηκε για την κίνηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκβίεβα, τον περασμένο μήνα, είχε αναφέρει ότι «όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ», καθώς το ταμείο έχει ολοένα και πιο έντονα επικρίνει τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέτοχό του για τον παγκόσμιο αντίκτυπο των πολιτικών του, οι οποίες περιλαμβάνουν αυξανόμενα επίπεδα του αμερικανικού χρέους, εμπορικούς περιορισμούς και βιομηχανικές πολιτικές που στοχεύουν την Κίνα, αλλά και τον αντίκτυπο της αυστηρής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, η οποία έχει αποδυναμώσει τα νομίσματα παγκοσμίως έναντι του δολαρίου.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη σαρωτικές αυξήσεις δασμών σε μια σειρά κινεζικών εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, σε μια προσπάθεια για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής σε κρίσιμες βιομηχανίες, εν μέσω μιας εκλογικής χρονιάς στις ΗΠΑ.

Ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου, Λάελ Μπρέιναρντ, υπερασπίστηκε την Πέμπτη τους νέους δασμούς ως απαραίτητους για την προστασία της μεταποίησης και της ανόδου των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ από «άδικα υποτιμημένες εξαγωγές από την Κίνα».

Η έρευνα του ΔΝΤ δείχνει ότι ο κατακερματισμός στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να έχει ποικίλα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών απωλειών για το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έως και 7% σε έναν σενάριο «σοβαρού κατακερματισμού», που ισοδυναμεί με τη συνδυασμένη παραγωγή της γερμανικής και της ιαπωνικής οικονομίας. Το κόστος θα ήταν υψηλότερο εάν υπάρξει κατάρρευση στο εμπόριο και στη διαθεσιμότητα τεχνολογίας, είπε η Κόζακ.

«Επίσης, ενθαρρύνουμε τις ΗΠΑ και την Κίνα να εργαστούν από κοινού για μια λύση που αντιμετωπίζει τις υποκείμενες ανησυχίες που έχουν επιδεινώσει τις εμπορικές εντάσεις», είπε. «Και, γενικότερα, προτρέπουμε όλες τις χώρες να εργαστούν εντός του πολυμερούς πλαισίου για να επιλύσουν τις διαφορές τους».

Διαβάστε επίσης

Ισραήλ: Τέλος η συμφωνία εμπορίου με την Τουρκία, δασμοί 100% στις εισαγωγές

Ισπανία: Αρνήθηκε τον ελλιμενισμό σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ

Στο ΣτΕ οι Φυσικοθεραπευτές κατά του clawback

Keywords
Αναζητήσεις
dnt-kata-bainten-gia-tin-afxisi-ton-dasmon-stin-kina-kindynos-gia-tin-anaptyxi-ton-ipa-kai-tou-kosmou.htm
Τυχαία Θέματα